Au început înscrierile pentru „Micii meşteri din Copou”
Dimensiune font:
Ţesăturile la gherghef, podoabele croşetate şi din mărgele, obiectele realizate prin modelarea lutului şi cele din lemn împodobite cu diverse modele cioplite, împletiturile din paie şi din sfoară, precum şi pâslăritul îşi vor dezvălui tainele „Micilor meşteri din Copou”.
Devenită o tradiţie îndrăgită în rândul copiilor şi tinerilor, Tabăra de Creaţie Populară „Micii meşteri din Copou” a deschis perioada de înscriere pentru cea de-a opta ediţie, ce se va încheia pe 26 iunie. Trei zile mai târziu vor debuta activităţile propuse de Asociaţia „ART - Meşteşugurile Prutului” pentru ediţia a VIII-a a Taberei. Numărul de locuri este limitat, putând participa la cele opt ateliere câte maximum 10 copii şi adolescenţi. „Evenimentul îşi propune să reunească 80 de elevi, cu vârste cuprinse între 9 - 17 ani, cu scopul de a îi familiariza cu câteva dintre meşteşugurile româneşti. Acest lucru va putea fi posibil, ca şi în celelalte ediţii, prin implicarea deosebită a unor meşteri populari renumiţi în meşteşugurile pe care le realizează”, amintesc organizatorii.
Iurie Cucuietu va veni din Drochia, Republica Moldova, pentru a le destăinui micilor meşteri tainele tehnicilor de modelaj a lutului. Tot de pe peste Prut va veni şi Eugenia Moldovan, care îi va învăţa pe tinerii participanţi cum să realizeze cele mai frumoase împletituri din paie. Sonia Apalaghiei, din Hulub - Botoşani, va demonstra că cioplitura în lemn nu este atât de greu de realizat, dacă există pasiune şi dorinţă de a învăţa. Întotdeauna la modă, podoabele croşetate sau cele din mărgele vor fi create sub atenta îndrumare a Mariei Vasilui, din Târgu Neamţ, respectiv a ieşencei Maricela Tăbăcaru. Eugenia Stan, din Iaşi, le va demonstra tinerilor participanţi că ţesutul la gherghef nu este o tehnică uitată, ci chiar foarte apreciată peste hotare, ei putând fi cei care vor duce mai departe tradiţia. Deprinderile pentru a crea cele mai deosebite împletituri din sfoară prin tehnica nodurilor vor fi dezvoltate cu răbdare şi pasiune de Silvia Cozmîncă şi calfa Angela Romilă, ambele din Iaşi. Şi secretele pâslăritului vor fi dezvăluite, alături de micii meşteri fiind Melinda Pal, venită la Târgul de Creaţie Populară din Sfântul Gheorghe, Covasna.
Orice îşi vor dori să deprindă, micii meşteri vor putea fi văzuţi la lucru în Parcul Expoziţiei din Copou (vis-a-vis de Grădina Botanică), zi de zi, între 29 iunie şi 4 iulie, în intervalul orar 09.00-14.00. Dar nu şi la mijlocul programului, când vor avea o oră de pauză binemeritată. Andreea IGNEA
Înscrierile se fac până pe 26 iunie, în holul Palatului Culturii - intrarea prin laterala din dreapta - de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 17.00, iar taxa de participare este de 80 lei. Sunt aşteptaţi copiii şi tinerii care îşi doresc să devină pentru o săptămână, în perioada 29 iunie - 4 iulie, „Micii meşteri din Copou”, să desfăşoare activităţi ce le vor dezvolta creativitatea şi să îşi facă prieteni noi, care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru artă, în general, şi pentru arta populară, în particular.
Citeşte şi Speranţă pentru un loc pe scenă (VIDEO)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau