Au înflorit azaleele şi cameliile!
Dimensiune font:
O adevărată explozie de frumuseţe oferită publicului de specialiştii Grădinii din Dealul Copoului, expoziţia de azalee şi camelii a devenit, în ultimii ani, unul dintre reperele lunii februarie la Iaşi.
În 2016, Grădina Botanică din Iaşi sărbătoreşte 160 de ani de la înfiinţare, o aniversare care coincide cu împlinirea a 200 de ani de la naşterea fondatorului său, medicul Anastasie Fătu. Profesor al Universităţii ieşene, Anastasie Fătu a tipărit, în 1880, primul manual românesc de botanică pentru învăţământul superior. În anul 1856 a înfiinţat Grădina Botanică din Iaşi, prima de acest fel din ţară, şi cea care în prezent îi poartă numele.
Au înflorit azaleele şi cameliile!
Expoziţia de azalee şi camelii va avea o nouă ediţie în perioada 13 februarie - 13 martie 2016. Acest eveniment consacrat, prin tradiţie, colecţiei de azalee şi camelii reuneşte aranjamentele florale realizate cu multă sensibilitate de angajaţii grădinii, sugerând paradisul fragil al naturii şi adaptările acestor specii de plante la condiţii speciale de viaţă: „Colecţia ştiinţifică prezentată reuneşte câteva sute de exemplare de plante care se remarcă prin cromatică, habitus şi vârsta de peste 40 de ani. Spaţiul expoziţional al serelor este pus în valoare şi de alte specii exotice cu valoare decorativă deosebită: crotoni, ficuşi, cicadee, arbori-umbrelă, dracene, ferigi, marante, begonii, muşcate, arborele de căpşuni, mango, floarea flamingo, cactuşi şi plante suculente”, precizează organizatorii.
În acelaşi spaţiu, 42 de artişti plastici din Iaşi, dar şi din alte oraşe, expun lucrări de artă vizuală sub genericul „Inima”, eveniment ajuns la a V-a ediţie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 13 februarie, ora 11.00.
Dubla expoziţie va fi deschisă zilnic, între orele 9.00 - 16.00. Preţul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.
Anastasie Fătu nota, în 1870, în prefaţa lucrării „Enumeratiunea specieloru cultivate în Grădina Botanică din Iaşi”, privind înfiinţarea şi scopurile acestei grădini: „Încă din 1856 am pus fundamentele unei Grădini Botanice în oraşul Iaşi. Aceasta instituţie, care la început a propăşit foarte încet, fiind redusă la propriile mele mijloace, mai târziu a prosperat mai bine, subvenţionată fiind de Casa Statului şi a Comunei Iasilor...”.
Din locul pe care a înfiinţat Anastasie Fătu această grădină botanică, în zona în care se află Râpa Galbenă, au rămas doar două mărturii: străzile „Florilor” şi „A. Fătu”.
După ce a fost organizată în mai multe spaţii din Iaşi – printre care cele aflate în vecinătatea Universităţii de Medicină şi Farmacie şi apoi a Universităţii „Al. I. Cuza”, Grădina Botanică din Iaşi a fost organizată pe actualul amplasament, începând din 1963. Gina POPA
„Fondând această grădină mi-am propus a îmbunătăţi salubritatea oraşului Iaşi, a îndemna pe «giunimea» studioasă la învăţarea botanicei şi a procura iubitorilor de ştiinţe naturale ocaziunea de a contempla frumuseţile naturii în momentele lor de repaus” - Anastasie Fătu
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau