Audioghid prin telefon, disponibil la Palatul Culturii
Dimensiune font:
Începând de astăzi, vizitatorii muzeelor din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vor putea cunoaşte poveştile exponatelor din Palatul Culturii cu un ghid audio telefonic. Preţul unui pliant, însoţit de căşti, cod de acces şi coduri ale exponatelor, este de 10 lei.
La Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi se scrie istoria „post”-modernă a lumii prin noul sistem de audioghid. Începând de astăzi, toţi vizitatorii Palatului Culturii vor putea utiliza ghidul audio prin telefonie, implementat la Iaşi în premieră Europeană. „Proiectul este unic în Europa, nu ca produs, ci ca modalitate prin care este funcţional – utilizatorul nu are nevoie să folosească niciun alt dispozitiv în afară de propriul telefon. «Hero.dot» pune în practică o tehnologie nouă, ce poate fi utilizată cu orice telefon, performant sau mai puţin performant”, precizează Vali Țugui, iniţiatorul proiectului.
Serviciu, utilizare, costuri
Serviciul este destinat tuturor turiştilor din întreaga ţară şi a fost lansat în 2012, la Iaşi. Utilizatorii acestui serviciu au acces la o bază de date ce conţine peste 3.000 de audioghiduri, cu poveşti din toată ţara. O altă parte a proiectului este ghidajul audio în muzee, ce a fost iniţiat ieri, 28 februarie, la Palatul Culturii. Textele, despre muzeele cuprinse în program şi fiecare exponat din muzee, sunt scrise în limba română şi în limba engleză şi sunt „vocale” datorită echipei Palatului Culturii. Iniţiatorii proiectului precizează că în viitorul apropiat vor avea şi texte în limbile germană şi franceză.
„«Hero.dot» este un produs care facilitează informaţiile pe care noi le dezvoltăm în urma unei vizite la un muzeu. Accesul este liber, gratuit, de pe un telefon mai puţin performant. Este un proiect pilot, dar sunt convinsă că se va implementa în mai multe instituţii din ţară, şi suntem bucuroşi că acesta a fost implementat la Iaşi, la Palatul Culturii”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Proiectul-pilot cuprinde două muzee din cadrul Palatului Culturii – Muzeul Etnografic al Moldovei şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi un muzeu în judeţul Iaşi – Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, iar, ca o chestiune de câteva zile, sistemul de ghidaj audio va fi implementat şi în Muzeul de Istorie al Moldovei şi în Muzeul de Artă.
Pliantul, pe care vizitatorii Palatului Culturii îl vor putea achiziţiona la preţul de 10 lei, este însoţit de o pereche de căşti pe care le pot utiliza în timpul audiţiei şi conţine, pe lângă codul unic de acces la poveştile despre exponatele muzeelor, şi coduri ale fiecărui exponat în parte şi a încăperilor în care se află. Adevărata utilitate a sistemului audio vine odată cu ieşirea din incinta Palatului, când orice utilizator şi-ar închipui că nu mai poate folosi sistemul audio. „Dacă nu a reuşit să asculte toate obiectivele din Palat, codul de acces poate fi utilizat timp de 24 de ore de la prima introducere în telefon, în interiorul Palatului sau chiar de acasă”, menţionează Vali Țugui.
Premieră Europeană este considerat sistemul prin care funcţionează ghidajul audio: apelul telefonic. Fiecare vizitator al Palatului ce va alege să achiziţioneze pachetul, va trebuie să apeleze numărul 19019, un număr cu tarif normal şi aproape gratuit pentru cei care au un abonament telefonic cu minute naţionale. Majoritatea muzeelor din Europa oferă, contra cost, un dispozitiv pe care trebuie să îl înapoieze la ieşire.
Reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au precizat că este un proiect ce a necesitat efort atât din partea echipei informatice, cât şi din partea echipei Complexului, şi „având multe expoziţii temporare, suntem nevoiţi ca atunci când schimbăm expoziţia, să schimbăm şi textele”.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau