Biologul Vasile Zăhărescu
Dimensiune font:
Considerat de acad. Constantin Sandu-Ville „un foarte bun cadru didactic, exemplu în faţa studenţilor, în comportare şi punctualitate”, profesorul Vasile Zăhărescu a slujit şcoala românească timp de peste patru decenii, formând numeroşi naturalişti şi ingineri agronomi.
Vasile Zăhărescu s-a născut la 17 decembrie 1889, în comuna Rădăşeni, judeţul Suceava, unde a urmat şcoala primară, între anii 1897 - 1902. A continuat studiile la gimnaziul din Fălticeni şi Liceul „Naţional” din Iaşi. Între 1910 - 1914, a frecventat cursurile Facultăţii de Ştiinţe, secţia ştiinţe naturale de la Universitatea din Iaşi, unde a avut ca profesori pe Paul Bujor, Ion Borcea, Mihai David, Ion Simionescu şi Alexandru Popovici.
După obţinerea licenţei, în 1915, a funcţionat ca profesor de ştiinţe naturale la diferite şcoli secundare din ţară: Botoşani, Râmnicu Vâlcea,Tulcea. Şi-a început activitatea didactică universitară la Laboratorul de geologie şi paleontologie al Facultăţii de Ştiinţe din Iaşi, unde a lucrat ca preparator şi şef de lucrări, între 1921 - 1927. Concomitent, a funcţionat ca asistent şi şef de lucrări la Laboratorul de morfologie animală al Facultăţii de ştiinţe de pe lângă Universitatea „Al. I. Cuza” (1919 - 1933). Din toamna anului 1933 a fost transferat în postul de conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe agricole din Chişinău, unde a lucrat până în 1940, fiind avansat profesor titular în 1936. Între anii 1940 - 1948, a peregrinat la o serie de institute de învăţământ agronomic din Cluj şi Timişoara. Din 1949 a revenit la Iaşi ca profesor de zootehnie generală la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad”, unde a funcţionat până în 1956, când s-a pensionat.
A devenit doctor în ştiinţe naturale al Universităţii din Iaşi, cu teza „Contribuţiuni la studiul descriptiv şi morfogenetic a lacrimalului la carnivorele domestice” (1930).
În afara activităţii didactice, Vasile Zăhărescu a desfăşurat o susţinută muncă ştiinţifică. A publicat peste 20 de lucrări ştiinţifice din domeniul ştiinţelor naturale: anatomie şi biologie. Între anii 1920 - 1925, a făcut o serie de explorări în Moldova, Dobrogea, Bucovina, unde a recoltat un foarte bogat număr de specii de gasteropode terestre şi fluviale. A publicat o serie de broşuri de popularizare a ştiinţei. A încetat din viaţă la 19 ianuarie 1959 şi a fost înmormântat în cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau