Biserica evanghelică din satul Nou, judeţul Sibiu

default

Dimensiune font:

| 04-06-2016 06:55

Dintre cele câteva edificii ecleziastice de factură romanică păstrate în ţara noastră, unul se află în comuna Roşia, din judeţul Sibiu. Este vorba despre biserica evanghelică din satul Nou, sau Neudorf în germană, odinioară numit şi Noul Săsesc.

Deşi prima atestare documentară a satului Nou este din anul 1332, biserica evanghelică fortificată are data de construcţie, cel mai probabil, în jurul anului 1260. Este o bazilică romanică cu trei nave, doar nava principală având absidă, locul altarului, nu şi cele laterale. Are un decor plastic simplu, specific, de altfel, arhitecturii romanice, şi a fost închinată, la origini, Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, fiind iniţial o biserică catolică. La polul opus altarului, pe partea de vest, are un turn clopotniţă care precedează corpul bazilical, iar terenul dimprejurul său este înălţat faţă de corpul bisericii, în interiorul căreia se coboară circa un metru.

Clopotniţa are patru caturi, marcate fiecare printr-o retragere uşoară, şi este construită din piatră brută. Turnul bisericilor săseşti transilvănene, ca şi fortificaţiile împrejmuitoare se consideră, în unele opinii, a fi apariţii ulterioare marii invazii mongole din 1241 şi creşterii pericolului turcesc, fiind construite din nevoia de a îmbunătăţi posibilităţile de supraveghere şi apărare în caz de pericol. Deşi există şi mărturii scrise contrare, care afirmă că în Transilvania existau biserici cu turn şi în vremea marii invazii mongole, probabil acestea erau destul de puţine. Iar turnul clopotniţă al bisericii din Nou se poate să nu fi existat la data invaziei, ci eventual să fi fost în faza de construcţie.

Etajele turnului sunt despărţite prin podele, iar primele două sunt prevăzute cu metereze simple, în timp ce etajul al treilea are pe fiecare latură câte două perechi de ferestre geminate, cu stâlpişori şi arcuri semicirculare executate din cărămidă. Ferestrele ultimului etaj au suferit modificări, iar galeria de lemn de deasupra este de dată mai recentă.

Cele trei nave ale bazilicii sunt despărţite prin arcade semicirculare, de stâlpi dreptunghiulari cu muchiile rotunjite. Navele laterale s-ar părea că păstrează vechile bolţi în cruci, în vreme ce nava centrală are o boltă în stil gotic târziu.

În absida rotundă a navei centrale - altarul - se păstrează atât elemente din arhitectura romanică originală, cum ar fi arcul de triumf semicircular, precum şi partea inferioară a zidurilor absidei; ca şi elemente gotice, cum este bolta pe nervuri.

Elementele decorative ale bisericii din Nou par a fi o reflexie a sculpturilor de la Catedrala Catolică din Alba Iulia.

Către sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui de-al XVI-lea, s-au făcut modificări la arhitectura romanică originală, în stil gotic: supraînălţarea corului şi dotarea cu galerie de luptă, construirea sacristiei şi boltirea navei centrale şi a corului. Atunci au fost realizate şi strane în biserică.

În ultima parte a secolului al XV-lea, bisericile catolice au fost prevăzute cu tabernacol, pentru păstrarea Sacramentelor. Acest lucru s-a întâmplat şi la Nou, biserica de aici fiind prevăzută cu o nişă cu coronament semicircular, pe peretele de nord al corului, către sfârşitul secolului al XVI-lea.
Din perioada barocă, biserica din Nou a avut un altar, datat 1723, şi pictat parţial în anul 1868, în prezent el fiind transferat la biserica comunei Roşia, pentru a fi protejat de hoţi. Şi amvonul datează tot din perioada barocă, aşa cum o arată coronamentul, fiind realizat în secolul al XVIII-lea.

Orga barocă pneumatică a fost mutată în 1993 în localitatea Somuşca, din judeţul Bacău. Mobilierul de lemn al bisericii - strane, pupitre şi dulapuri - este simplu, provincial. Clopotele datează din secolul al XIX-lea.

Începutul secolului al XX-lea a adus noi modificări, acoperişul fiind înnoit, din tablă. Noi renovări şi ultimele, se pare, din anii 1970, au înlocuit tabla de pe acoperiş cu ţiglă, ceea ce conferă o notă de autenticitate bazilicii romanice oricum căzute în ruină, după plecarea masivă a saşilor din sat, după 1990.

În modul cum arată acum, cel puţin la exterior, biserica evanghelică de tip romanic din satul Nou nu va mai putea supravieţui îndelung, fără intervenţii şi restaurări serioase. Satul însuşi, deşi foarte pitoresc aşezat, nu mai are strălucirea localităţii săseşti medievale şi moderne. Ca în multe alte sate transilvănene, trecutul se adânceşte tot mai mult în neputinţa, nepăsarea sau uitarea contemporaneităţii concentrate pe alte valori decât cele de odinioară. În curând, biserica de tip romanic de la Nou ar putea fi doar istorie, necum prezent.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei