Cartea ca o marfă de contrabandă

default

Dimensiune font:

| 18-02-2015 05:05

După ce în spaţiul public au apărut „reacţii vehemente împotriva noii Legi a timbrului cultural”, conducerea Uniunii Scriitorilor din România (USR) precizează într-un comunicat că această lege este în vigoare încă din anul 1994 (Legea nr. 35 din 6.06.1994). „Taxa de timbru cultural sub formă de timbru literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, a fost aplicată în toată această perioadă. (...) Dacă toţi editorii ar fi respectat Legea timbrului cultural din 1994, nu ar mai fi fost nevoie de o nouă Lege”.
Aşadar, în România avem nevoie de o lege, pentru a fi respectată... o lege care există deja. Astfel, ar fi înlăturată „orice posibilitate de evaziune fiscală”, spun iniţiatorii proiectului.
Timbrul literar ar constitui în primul rând o formă de a controla tirajul: „Gândiţi-vă că e vorba de un timbru fix cu valoare forfetară de 1 leu, care se pune pe orice carte care costă de la 15-20 de lei în sus până la nu ştiu cât. Prin urmare, el în medie revine absolut nesemnificativ. Problema majoră a editorilor — asta este minciuna şi ţin s-o spun — este că vor să acopere evaziunea fiscală. Nu vor să se controleze câte exemplare vând. Ăsta este adevărul”, declară Nicolae Manolescu, iniţiatorul acestui proiect de lege, citat de Agerpres.

Autorii şi editorii se ceartă, cititorii plătesc!
O taxă forfetară de 1 leu aplicată pe fiecare volum de beletristică echivalează pentru fiecare categorie din lanţul „autor-editor-distribuitor-cititor” cu un alt „pericol”. Autorii susţin că volumele vor fi mai scumpe şi vor fi astfel şi mai puţin vândute, editorii şi distribuitorii afirmă că în realitatea cheltuielile necesare pentru a avea un „timbru literar fizic” lipit pe fiecare volum vor creşte preţul cărţii, iar cititorii sunt cei care se pregătesc să plătească, în condiţiile în care şi aşa statisticile privind cumpărarea de carte sunt dezarmante.

Un timbru care ar afecta o parte importantă a cumpărătorilor de carte
Suceava - Liliana Aghiorghicesei, preşedinta Federaţiei Patronale a IMM Suceava, dar şi administrator al tipografiei „Tipo-Lidana”, susţine că introducerea timbrului cultural ar afecta într-un mod nedorit o parte importantă a cumpărătorilor de carte. „Iniţiatorii proiectului trebuie să se gândească la familiile cu salarii mici. O astfel de taxă nu ar face decât să limiteze, să reducă accesul către carte al unui număr însemnat de doritori în accesarea cuvântului scris. Ar trebui ca cei care au iniţiat acest proiect de lege să se gândească la toate familiile care trăiesc din salarii mici şi au câte doi-trei copii cu vârste şcolare. Cât timp nimeni nu spune care ar fi destinaţia banilor astfel obţinuţi, cred că e obligaţia noastră să apărăm dreptul acelora care încă mai vor să cumpere cărţi în România”, afirmă Liliana Agheorghicesei, adăugând că timbrul cultural i-ar afecta şi pe difuzorii de carte. „Ne-ar afecta şi pe noi, difuzorii de carte, fiindcă ar putea să constituie un motiv de scădere a vânzărilor, dar ar afecta şi un segment important al celor care încă mai intră într-o librărie”, adaugă Liliana Agheorghicesei.

 „Singura eroare este că acest timbru nu trebuie încasat în avans, ci la cumpărarea unei cărţi”

Piatra Neamţ - În judeţul Neamţ nu există edituri mari, ci doar dintre cele de „nişă”, iar cărţile apărute aici, de cele mai multe ori, nu intră în reţelele de distribuţie. Sunt volume plătite chiar de autori pentru a salva un manuscris sau finanţate printr-un proiect, ajungând apoi în biblioteci, în forma unor donaţii. „Acest timbru literar sau cultural funcţionează în toată lumea. Din punctul meu de vedere, singura eroare este că acest timbru nu trebuie încasat în avans, ci la cumpărarea unei cărţi. În rest, nu cred că legea produce neapărat creşterea preţului cărţilor. Ideea este că în România, câţiva editori s-au îmbogăţit nemăsurat pentru că nu există un control al tirajului. Nu există un respect al autorilor, care nu primesc înapoi decât foarte puţin. Ideea timbrului cultural este firească, numai că depinde de modul în care este aplicat”, a spus scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”.

„Singurul domeniu în care nu se practică taxe a rămas cel al cărţii”

Colectorul acestei taxe este Uniunea Scriitorilor din România (USR), care ar urma să împartă bani autorilor, „conform legii”. „Timbrul literar nu este un motiv pentru a se scumpi cărţile. Din preţul cărţii, echivalentul acestui timbru literar nu ar mai rămâne la editură, ci ar intra într-un fond din care vor primi bani autorii. Editurile plătesc atât cât vor, dacă vor, iar autorul rămâne ultima... găină, e cel mai pedepsit dintre toţi, deşi de la el pleacă o carte. Autorii ar putea primi astfel o sumă de bani, în funcţie de cărţile pe care le publică”, spune criticul literar Ioan Holban, membru al USR – Filiala Iaşi şi director al Teatrului „Luceafărul”.

Subiectul a fost extrapolat, în ultimele zile, ajungându-se până la dezbateri despre biletele la spectacole: „Această lege vizează strict domeniul cărţii, nu şi pe cel al spectacolelor. În cazul biletelor pentru teatru sau operă se plăteşte de mult timp timbru teatral. Pe un bilet de 5 sau 8 lei la Teatrul «Luceafărul», avem cinci taxe. Şi la discotecă plăteşti un bilet în care sunt incluse taxe. Singurul domeniu în care nu se practică taxe a rămas cel al cărţii. Multe edituri plătesc autorii în cărţi. Le dau 20 de exemplare şi cam atât. Asta în cazul în care ei nu merg cu bani de acasă, din pensie, ca să îşi vadă o carte tipărită. Într-un caz fericit, sunt autori care primesc 8 la sută din încasări, dar ei nu au acces la datele contabile ale editurilor, şi nu au de unde să ştie cât li se cuvine de fapt, conform contractului pe care l-au semnat”, a mai spus Ioan Holban.

„Cărţile mele se vând cu timbru literar, a cărui contravaloare merge către USR”
Scriitorul Dan Lucian Teodorovici atrage atenţia asupra situaţiei autorilor care nu sunt membri ai acestei asociaţii de creaţie: „USR vrea mai mulţi bani, fără să aibă o problemă că în felul acesta se vor scumpi cărţile şi va scădea numărul cumpărătorilor, afectându-i astfel direct pe scriitorii care sunt membri ai Uniunii. (...) De ce se merge în continuare pe obligativitatea timbrului literar şi în cazul scriitorilor care nu sunt membri? Eu mă număr printre aceştia: nu am vrut niciodată şi nici n-o să vreau, atât timp cât USR funcţionează pe principiile actuale, să devin membru al acestei Uniuni. Pe de altă parte, cărţile mele se vând cu timbru literar, a cărui contravaloare merge către USR”, semnalează scriitorul ieşean, postarea sa pe reţeaua de socializare Facebook atrăgând numeroase comentarii. „Cărţile mele sunt mai scumpe pentru că USR ia un procent din comercializarea lor. Deci mă afectează măcar prin faptul că, fiind mai scumpe, unii posibili cititori vor ezita să le cumpere. De ce trebuie deci să susţin eu USR, pierzând potenţiali cititori, când această instituţie nu m-a interesat vreodată şi nici nu mă interesează?”, subliniază Lucian Dan Teodorovici, scriitorul fiind şi coordonator al colecţiei „Ego. Proză” de la Editura „Polirom”.

Grupaj coordonat de Gina POPA

Timbrul literar stârneşte râsul la Vaslui!
„E bogăţie mare în România contemporană, aşa că, dacă pâinea e scumpă, rachiul e scump şi el, ţigările au un preţ devastator, de ce să nu fie mai scumpe şi cărţile?! În rest, o veselie generală”, a spus scriitorul Corneliu Bichineţ, autorul a cinci volume publicate.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei