Colecţie de 1.200 de filme, la filiala „Ion Creangă”
Dimensiune font:
Ieri, 1 martie, a fost inaugurată noua filială a Bibliotecii Judeţene, cea cu numărul şase. Filiala „Ion Creangă” îşi va desfăşura activitatea în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. Noutatea cu care îşi întâmpină utilizatorii de toate vârstele este mediateca, o colecţie de peste 1.200 de filme vechi şi noi.
Oficial, calendaristic, a sosit primăvara, iar la Iaşi, se pare, că a venit cu un cadou pentru ieşenii pasionaţi de lectură. Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi (BJI) a inaugurat ieri, în cea dintâi zi a lunii martie, filiala cu numărul şase a BJI. Filiala „Ion Creangă”, aşa cum este intitulat noul spaţiu pe care BJI îl are în coordonare în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost inaugurată chiar la împlinirea a 180 de ani de când s-a născut povestitorul din Humuleşti. Pentru a marca cum se cuvine deschiderea filialei, la inaugurare au fost prezenţi Dan Doboş, directorul BJI, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Nicolae Zeru, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor.
„Este foarte important acest spaţiu redat bibliotecii. De când eram elev veneam aici cu mare bucurie, şi anul trecut, când domnul director a venit şi a propus să realizăm cea de-a şasea filială la Casa Sindicatelor, cu mare plăcere s-a aprobat investiţia şi trebuie încurajat să realizăm şi în celelalte cartiere. Avem în plan să realizăm filiale şi în alte locuri – Răducăneni, Târgu Frumos, Paşcani”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.
Începuturile şi noutatea filialei
Dan Doboş, directorul BJI, a precizat că totul a început în urmă cu aproape un an, când directorul Casei de Cultură a Sindicatelor i-a mărturisit că ar vrea să facă o donaţie de carte. „Ni se întâmplă lucrul ăsta destul de des şi mulţi dintre membrii comunităţii ne donează colecţiile lor de cărţi, dar când am venit aici şi am văzut spaţiul şi comoara de carte care este în depozit, am avut viziunea unui spaţiu dedicat culturii”, precizează Dan Doboş.
Casa de Cultură a Sindicatelor a luat fiinţă la începutul anilor '60 şi era destinată activităţii cultural-educative în rândul muncitorilor din industrie. „Iaşul era în plină industrializare şi odată cu ea, a luat fiinţă şi biblioteca, care iniţial a fost dotată cu un fond de carte de circa 40.000 de volume şi de aici au împrumutat cărţi generaţii întregi. Activitatea Casei Sindicatelor nu consta numai în bibliotecă, ci şi în activităţi artistice”, a declarat Nicolae Zeru, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, completat de Dan Doboş care a precizat că îşi propune ca filiala „Ion Creangă” să deţină 40.000 de volume, aşa cum a avut biblioteca din Casa Sindicatelor în urmă cu 57 de ani.
Filiala cu numărul şase propune utilizatorilor săi o alternativă, ori o şansă de a compara cartea cu filmul, fapt pentru care sunt puse la dispoziţie 1.200 de filme, de la cele mai vechi, la cele mai noi, care pot fi împrumutate şi la domiciliu, un spaţiu de proiecţie care „va fi utilizat săptămânal şi va fi urmat de discuţii interactive”, promit organizatorii, care mărturisesc că noul spaţiu rezolvă o problemă pe care sediul central o are de multă vreme: lipsa unui spaţiu care să poată găzdui evenimente fără a fi închisă sala de lectură.
„A fost o chestiune de oportunitate, în primul rând materială, pentru că am reuşit să recuperăm cărţi, care evaluate la standardele noastre minimale, costă peste 200.000 de lei dacă ar fi să le cumpărăm din nou, apoi am făcut un studiu la cele mai multe dintre liceele care se întind de aici, de la Casa Sindicatelor şi până la granit, şi peste 90% dintre cei chestionaţi au spus că ar fi bună o bibliotecă aici şi, aşa cum am spus, avem unde să ne desfăşurăm activităţile cu un public numeros, fără să închidem sala de lectură”, a precizat Dan Doboş, directorul BJI.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau