Cristian Mungiu: „Cred că sunt un părinte responsabil şi care în timpul lui liber face şi film”

default

Dimensiune font:

| 01-06-2016 11:20

* Premiul pentru cea mai bună regie i-a fost oferit regizorului ieşean Cristian Mungiu pentru filmul „Bacalaureat” * este cel de-al treilea premiu pe care Mungiu îl câştigă în competiţia oficială din cadrul Festivalului Internaţional de la Cannes * precedentele două fiind trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi Premiul pentru scenariu în 2012, pentru „După dealuri”, film pentru care au premiul de interpretare la Cannes şi cele două actriţe din rolurile principale

 Prezent la Iaşi pentru proiecţia peliculei „Bacalaureat“, regizorul Cristian Mungiu a oferit un amplu interviu pentru Evenimentul Regional al Moldovei.



- Descrieţi-vă în câteva cuvinte.

- Cred că sunt un părinte responsabil şi care în timpul lui liber face şi filme.



- De ce subiectul acesta? Cum a venit ideea acestui film?

- Ideile nu vin aşa, într-un mod foarte simplu şi uşor de descris. Adică nu stau sub duş şi la un moment dată mă izbeşte aşa o idee clară de la început până la sfârşit. E o perioadă în care se cristalizează şi se limpezeşte încetul cu încetul interesul pentru o tematică mai largă, pentru un anume gen de film şi, încetul cu încetul, gândindu-mă după filmul dinainte am decis că vreau să fac unul despre cineva aflat cam la vârsta mea şi care îşi pune nişte probleme despre viitorul copiilor. Într-un fel pleacă de la o preocupare destul de biografică, chiar dacă filmul, mai departe, e ficţional. Odată ce mi-a fost mai clar că vreau să mă refer la asta, am identificat şi fundalul filmului.


- Practic asta vă frământă acum...

- Mi s-a părut că dacă vorbesc despre copii şi despre grijile mele faţă de societatea în care vor trăi, vorbesc, de fapt, şi despre necesitatea unei anume educaţii şi despre dificultatea de a le ţine cel mai potrivit discurs moral într-o ţară în care nu morala e cel mai mare atribut al poporului. Atunci mi-am pus o problemă şi am încercat să mă gândesc dacă există un raport între educaţie şi compromis, iar de la toate gândurile astea mi s-a creat aşa, în general, discursul din spatele filmului. Când am avut chestia asta mi-a fost mai simplu să identific nişte poveşti mici pe care le aveam, le colecţionasem din ziare ori de la altcineva şi atunci am combinat poveştile alea, le-am pus laolaltă, încercând să fac ceea ce cred că ar trebui să facă cinematograful: să văd dincolo de fapte, să le dau o semnificaţie, să vorbesc despre ce înseamnă ele şi să îndemn spectatorii să se gândească la semnificaţia acestor întâmplări, pentru că uneori trăim întâmplările şi ele ne trăiesc pe noi, dar nu înţelegem exact care este semnificaţia lor.


- V-a fost greu să găsiţi actorii potriviţi pentru film?

- Nu e niciodată uşor, dar am căpătat experienţă şi ştiu că trebuie să am foarte multă răbdare. Nu mă hotărăsc uşor să îmi găsesc interpreţii şi nu mă opresc înainte să verific toate opţiunile posibile. Îmi doresc foarte mult de la interpreţii mei să fie foarte fireşti şi adevăraţi, serioşi, talentaţi, capabili să emoţioneze şi să fie potriviţi cu rolurile aşa cum mi le-am imaginat eu când m-am apucat de scris. Atunci fac o cercetare foarte amănunţită, văd foarte mulţi oameni, încerc să-i cunosc, să-mi dau seama ce personalitate au, îmi doresc să lucrez cu actori care să aibă o carismă, să transmită ceva ca oameni... ceva ce nu ţine doar de tehnică. E un proces destul de complex.


- Aţi avut vreun actor preferat pe care l-aţi dorit pentru un rol în film?

- Pentru filmul ăsta ştiam că mi-aş dori să lucrez cu Maria Drăguş, cu care apucasem să citesc ceva pe alt scenariu şi mi se păruse că are o sensibilitate anume, ştiam că mă pot baza pe Adrian Titieni pentru că citisem pentru „După dealuri” şi în final am decis să nu lucrăm împreună pentru că eu am vrut să fac filmul numai cu accent moldovenesc şi el e din Bistriţa-Năsăud. El a fost primul actor pe care l-am chemat pentru rolul respectiv, chiar dacă după el am mai văzut vreo 10-15 actori. Pe restul am încercat, ca de fiecare dată, să îi caut, să-i descopăr şi am descoperit actori. Mălina Manovici e la primul film. Rareş Andrici e la primul lui film de lungmetraj. El e încă student şi e un actor fenomenal. Este de datoria mea să dau o şansă acestor oameni să fie văzuţi. Deopotrivă mi-a făcut mare plăcere şi să readuc în atenţia spectatorilor pe cineva ca Petru Ciubotaru. El nu a mai jucat de mult în film, dar e un actor extraordinar. Am văzut în el o energie şi un mod foarte personal de a fi. Mai este o actriţă din Craiova care abia a debutat în cinematografie (bunica din film n.r.).


Foto: Cristian Mungiu şi Maria Drăguş


- Cât au durat filmările şi unde au avut loc?

- M-am apucat să scriu filmul prin octombrie – noiembrie 2014, l-am terminat prin februarie – martie 2015, dar a durat mai mult să mă hotărăsc ce să scriu. Apoi am început să ne pregătim. Ştiam că aş putea să filmez la Victoria pentru că e un oraş foarte frumos şi practic până în iunie 2015 am finanţat filmul şi ne-am pregătit. Mai dificil pentru mine a fost să fac castingul, fiindcă am făcut varicelă de la copii şi am făcut castingul prin Skype şi a fost complicat pentru actori, pentru că eu îi vedeam pe ei, dar ei nu mă vedeau pe mine. Vreme de cinci sau şase săptămâni am filmat la Victoria, am făcut o pauză în august ca să ni se aşeze filmul, din septembrie anul trecut ne-am apucat de montaj şi din decembrie de sunet, iar asta a durat cel mai mult. Este un mare efort în spate.

 

- Credeţi că filmul va stârni discuţii în rândul tipologiilor de oameni vizate în film?

- Faptul că eu fac un film în care recunoaştem că aşa se întâmplă nu înseamnă că mă aştept ca filmul să declanşeze vreo revoluţie a conştiinţelor. Eu încerc să semnalizez că în această normalitate pe care noi am asimilat-o ca fiind realitatea noastră de zi cu zi e ceva foarte anormal. Nici măcar nu ne mai dăm seama. Nu mă aştept să schimb conştiinţe şi nici să fac lumea mai bună cu cinematograful, dar eu fac ceea ce pot eu să fac: să pun lucrurile astea în discuţie şi să atrag atenţia că nu la nivel social, ci la nivel uman e important să privim puţin în noi înşine şi să ne întrebăm dacă suntem destul de serioşi, dacă luăm lucrurile care ne interesează destul de în serios sau dacă nu suntem foarte superficiali şi ne judecăm aşa, cu foarte multă largheţe. Cred că e bine să te judeci puţin mai aspru din când în când, să te gândeşti la deciziile pe care le-ai luat şi să te gândeşti dacă nu cumva ceva din hotărârile tale nu influenţează şi viaţa din jur de care te plângi tot tu la sfârşit.

 

- În ce direcţie credeţi că se îndreaptă filmul şi cinematografia românească?

- Mi-e greu să spun în ce direcţie se îndreaptă, că nu sunt aşa de vizionar. Ce mi se pare trist este diferenţa colosală de viziune între stima care există pentru cinematografia română internaţional şi respectul pentru filmele pe care le facem noi şi discursul de acasă. Anul acesta a fost considerat un eveniment foarte mare că la Cannes, pentru prima dată în istorie, au fost două filme dintr-o ţară ca România care are atât de puţine resurse pentru cinematografie, care produce atât de puţine filme. E foarte greu să ajungi la Cannes cu un film. Germania a avut un film pentru prima dată, după opt ani de aşteptare. Italia nu a avut niciun film anul acesta. Vorbim de nişte ţări care produc multe filme şi au bugete de sute de milioane pentru ele. După aceea este vorba despre calitatea filmelor, de felul în care sunt ele primite acolo. Odată cu sălile pe care le-am pierdut, am pierdut şi un public. Am pierdut obişnuinţa oamenilor că cinematograful înseamnă şi altceva decât să ronţăi floricele la un film care nu-ţi pune nicio întrebare.

- Ce sfaturi aţi da tinerilor care se gândesc să urmeze o carieră în arta cinematografică?

- Să se instruiască cât mai bine, pentru că de multe ori pare că e simplu să faci un film, dar e important să vezi cât mai multe filme, să ai experienţa ta de viaţă. Nu cred în filmele care se fac din alte filme. Cred că trebuie să poţi să povesteşti din experienţa ta pe cât posibil, să ai capacitatea de a-ţi dezvolta spiritul critic, spiritul de observaţie, să înţelegi ce se întâmplă alături de tine şi încetul cu încetul, dacă ţi-e dat să fii povestitor, vei acumula un capital de întâmplări şi îţi vei forma un mod de a privi lumea. Trebuie să fii exigent cu tine însuţi.


Foto: Rareş Andrici, Mălina Manovici, Adrian Titieni, Cristian Mungiu şi Maria Drăguş

 

- Cum era copilul Cristian?

- Era un copil ca toţi copiii, care mergea la şcoală, se juca în curtea lui. Probabil că am fost un copil cu mai puţine raporturi sociale decât alţii pentru că stăteam la casă şi atunci nu aveam mulţi vecini de cartier. De exemplu îmi părea rău că nu jucam prea bine fotbal. Eu am făcut I-I V la liceul Garabet Ibrăileanu, unde aproape toţi copiii din clasa mea jucau mai bine fotbal pentru că jucau în fiecare seară cu ceilalţi de la bloc, eu nu prea aveam cu cine să mă întâlnesc şi asta m-a format într-un fel, dar altfel am avut o copilărie fericită pentru că nu am dus lipsă de nimic, am avut nişte părinţi care au încercat să ne facă vacanţele cât mai memorabile. Ne-au fost apropiaţi şi în final ne-au lăsat să luăm propriile decizii în viaţă, deci dacă am fost confuz în raport cu deciziile mele când eram tânăr adolescent nu le imput asta părinţilor mei, nu pun asta în seama lor, probabil că mintea mea nu era destul de clară încă ca să înţeleg ce am de făcut.

 

- Ce vă doreaţi când eraţi mic?

- Îmi doream într-o anumită măsură să fiu povestitor, dar nu-mi închipuiam când aveam 14-16 ani că am să fiu povestitor în imagini. Primul meu reflex era să mă gândesc că am să ajung sau îmi doream să ajung probabil scriitor sau aşa ceva, pentru că îmi doream să povestesc, însă eram pasionat de filme, vedeam toate filmele care veneau în oraş, le vedeam de câteva ori, cum era pe vremea aia cu 3 lei biletul. Încetul cu încetul am început să dezvolt o simpatie şi în direcţia asta, deci nu doar povestitor, dar am început să mă gândesc că poate într-o zi aş putea face filme. Unele dintre ele nu-mi plăceau deloc şi mi se părea că aş putea să fac de 10 ori mai bine decât oamenii ăia, că observ mai bine lucrurile decât ei şi atunci s-a creat un mic motor treptat în mine şi am încercat să mă ţin aproape de chestia asta, m-am dus la ziar, m-am dus la Opinia Studenţească pentru că îmi doream să scriu, să povestesc. Nu am avut niciodată vise nici să mă îmbogăţesc, nici să ajung explorator, ci mi-am dorit destul de mult să reuşesc cumva să zic nişte poveşti care să fie interesante pentru mulţi oameni.

 

- Ce vă doriţi pentru copiii dumneavoastră?

- Îmi doresc să fie fericiţi, cum îşi doreşte fiecare părinte. Cum să fie fericiţi, ce trebuie să fac eu pentru asta, ce trebuie să facă ei?! Sunt întrebări mai complicate, dar îmi doresc să am tăria să-mi las copiii să ia propriile decizii. Tot ce vreau să fac e să le ofer cea mai bună instruire şi să încerc să le cultiv un spirit critic, pe care educaţia pe care am avut-o noi nu l-a cultivat. Am făcut parte dintr-un sistem de învăţământ care a pus mai multă atenţie pe informaţie, nu neapărat să putem lua decizii şi să judecăm faptele cu mintea noastră. E mai important să ai un copil cu simţ critic, cu simţ social dezvoltat, empatic, căruia să îi pese de celălalt şi care să se implice social dacă nu îi convine ceva şi mi-ar plăcea să sper că voi contribui şi eu, vom contribui cu toţii să ducem societatea în direcţia aceea şi să sperăm ca ei, când o să ia decizia asta, o să poată să hotărască şi să stea aici.

 

- Dacă ei vor decide să plece, le veţi da drumul?

- Ei sunt nişte fiinţe libere, nu le poţi „da drumul”. O să-mi fie foarte greu să trăiesc departe de copiii mei dacă va fi cazul, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegi ca părinte că tu pui tot ce poţi acolo în mintea şi sufletul copilului, dar vine o vârstă la care el îşi ia propriile decizii şi trebuie să-l pregăteşti să fie răspunzător de deciziile alea. Sigur, ca părinte trebuie să fii întotdeauna în spatele lui dacă are nevoie şi îţi cere ajutorul, dar nu poţi să îi interzici nimic. Nici măcar să facă greşeli. Filmul ăsta (Bacalaureat n.r.) vorbeşte inclusiv despre un mod de a împovăra copilul cu nereuşitele tale. Sunt oameni care constată că viaţa lor nu a fost neapărat o reuşită, un succes şi că e prea târziu să mai schimbe ceva şi atunci îşi pun toate speranţele în copii. Îi încărcăm cu tot felul de visuri care nu sunt ale lor. Trebuie să cultivăm în copii visurile lor, nu să le plasăm pe ale noastre, pe care nu am reuşit să le îndeplinim.

 

- Dacă nu aţi fi fost regizor ce aţi fi făcut? Aveţi şi alte înclinaţii?

- Am fost profesor o perioadă, dar nu mi s-a părut că eram înclinat în direcţia aia, am făcut fotografie o perioadă, dar nu cred ca eram destul de talentat. Îmi face plăcere să mă ocup de copiii mei, dar nu ştiu dacă mi-e dat să fi fost educator, deci poate că sunt dintre cei fericiţi care au ajuns să facă ce le era dat mai bine, deşi sincer cred că aş fi fost un bun pădurar. M-am gândit de multe ori că dacă mi-ar fi plăcut să fac altceva, mi-ar fi plăcut să fiu pădurar, să am pădurea mea să tai crengile uscate.

 

- V-aţi gândit vreodată că o să ajungeţi aşa celebru?

- Celebritatea e o valoare foarte volatilă şi nu e bine să îţi doreşti să fii celebru. Nu mi-am dorit niciodată şi port acest mic moment, nu de celebritate, ci de notorietate, cu multă grijă şi cu multă îngrijorare. E foarte tragic dacă îţi doreşti să fii celebru pentru că atunci ai nevoie mereu de evenimente care să continue să hrănească nevoia asta a ta de celebritate, care e un lucru ce dispare la cea mai mică suflare. Încerc să mă agăţ în viaţă de valori mai solide decât notorietatea, pe care o are şi fata care prezintă meteo şi vedem asta în România. Oamenii şi-ar face probabil la fel de multe fotografii pe cât îşi vor face şi cu mine în seara asta şi cu oricine care coboară dintr-o dată de pe ecranul televizorului în mijlocul lor. Important e ce-i în spatele notorietăţii ăleia şi sper ca uneori oamenii care vor să se întâlnească şi să vorbească cu mine să reuşească să treacă de aspectul ăsta al notorietăţii şi să ajungă la ceva mai profund şi că respectă ceva din ceea ce fac eu.

A consemnat Larisa LAZĂR

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei