Crizantemele din Grădina Botanică
Dimensiune font:
Astăzi, de la ora 11.00, la sera expoziţională a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” va avea loc vernisajul expoziţiei de flori, fructe şi seminţe. Expoziţia este la cea de-a 40-a ediţie.
Crizantemele împrăştie culoare şi parfum de toamnă pe oriunde se află ele, puse sau aduse de mâna omului. Dar... ce-ar fi dacă toate crizantemele din oraş s-ar aduna la poveşti în Grădina Botanică?! Oare şi-ar vorbi despre cum a apărut fiecare sau ar vorbi despre cel care le-a pus cu iscusinţă acolo? Oare şi-ar spune una alteia cât de bine este la ea în tufă sau ar striga în cor că în urmă cu 200 de ani s-a născut cel ce avea să le facă o casă? Iată că la două secole distanţă de la naşterea botanistului Anastasie Fătu, acesta este omagiat la Grădina Botanică din Iaşi, ce-i poartă numele.
Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, de la ora 11.00, în sera expoziţională a Grădinii Botanice ,,Anastasie Fătu” din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiind dedicat atât aniversării a 200 de ani de la naşterea profesorului Anastasie Fătu, cât şi împlinirii a 160 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România. Evenimentul ajuns la cea de a XL-a ediţie „reprezintă o manifestare cu tradiţie în scopul prezentării colecţiilor cu o valoare patrimonială deosebită - crizanteme şi tufănele, varză, dovlecei şi ardei decorativi, precum şi numeroase eşantioane de fructe şi seminţe care provin de la plante cultivate în secţiile grădinii”, precizează reprezentanţii Grădinii Botanice.
Prezentarea plantelor
Speciile genului Chrysanthemum, dar mai ales varietăţile horticole care fac parte din colecţiile Grădinii Botanice, vor fi expuse în forme şi aranjamente inedite atât în spaţiile exterioare, precum şi în sera expoziţională, fiind însoţite de explicaţiile privind nomenclatura, formele de cultură, originea şi apartenenţa acestora la diferite categorii şi domenii de utilizări practice – crizantema alimentară, aromatizantă, crizanteme folosite în extracţia de insecticide, crizantema medicinală şi crizantema folosită în China pentru aportul de pigment în obţinerea de noi soiuri. „Vor fi prezentate informaţii referitoare la tradiţia culturii crizantemelor în Asia şi, mai ales, a introducerii acestora în cultură în Europa şi America. Importanţa acestei plante derivă în principal din calităţile sale estetice excepţionale, fiind recomandată pentru orice eveniment, dar şi din faptul ca face parte din categoria speciilor cu înflorire în sezonul autumnal spre hibernal”, după cum descriu organizatorii expoziţiei.
În ţara noastră, cultura crizantemei a urmat tendinţa generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create soiuri cu valoare decorativă deosebită. În cadrul expoziţiei sunt expuse şi soiuri obţinute în cadrul Grădinii Botanice, omologate şi menţinute de peste 40 de ani în colecţiile acestei instituţii. Pe lângă cele 12 soiuri româneşti de Chrysanthemum indicum – tufănele şi 10 soiuri de Chrysanthemum x grandiflorum. „Vor fi expuse şi alte soiuri timpurii de crizanteme din sortimentul internaţional, urmând ca pe parcursul expoziţiei să fie prezentate eşalonat şi soiurile semi-timpurii şi târzii, putând fi admirate în această perioadă peste 120 de soiuri cunoscute sub numele de crizanteme şi 135 de soiuri cunoscute sub numele de tufănele sau dumitriţe, precum şi 13 specii spontane care provin din Europa, Asia şi Africa”, adaugă organizatorii.
Cu acest prilej vor fi expuse 140 de eşantioane de fructe şi seminţe. Tema generală se conturează în jurul ideii de „Fructe şi seminţe: tipare sau întâmplare?”, dorind să surprindă dacă diversitatea fructelor şi seminţelor este aleatorie sau urmăreşte un tipar sau un plan predefinit în scopul perpetuării speciilor.
Expoziţia va fi deschisa zilnic, în intervalul orar 9.00 - 17.00, până duminică, 20 noiembrie. Preţul unui bilet este 5 lei/ persoană, iar pentru grupurile organizate 3 lei/ persoană. Fotografiatul este liber.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau