De astăzi, toate drumurile duc la Iaşi: începe FILIT!
Dimensiune font:
Iaşul va fi, pentru cinci zile, un oraş al creatorilor, care vor purta cu ei nenumărate poveşti, scrise şi nescrise: 300 de invitaţi – de la scriitori şi poeţi, la traducători, editori şi manageri culturali -, 100 de evenimente, dimineţi cu scriitori „de manual” în licee, după-amieze cu poezie la Casa Dosoftei, seri cu scriitori invitaţi din Europa şi America, la Teatrul Naţional. Acestea sunt doar câteva dintre atracţiile de pe „afişul” noii ediţii FILIT, festivalul care a reuşit să atragă atenţia lumii asupra Iaşului încă de la prima ediţie.
După memorabilul maraton literar din 2013, despre care s-a vorbit la superlativ vreme de un an, în spaţiul european şi nu numai, ieri, la Muzeul „Vasile Pogor”, a fost lansată cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere FILIT Iaşi. „Anul trecut aveam emoţii foarte mari când am lansat FILIT. Anul acesta emoţiile sunt şi mai mari, pentru că într-o perioadă foarte scurtă de timp am ridicat ştacheta foarte sus. Practic, ediţia a doua e de două ori mai mare decât prima, în timp ce echipa rămâne cam aceeaşi, e doar un pic mai mare. Pe mine mă sperie când citesc în presă despre FILIT că pune Iaşul pe Harta culturală a Europei, că e cel mai mare festival de literatură din România – parcă nu pot să cred că este vorba despre noi. La sfârşit, vom spune: ce festival fain am făcut! Dar până atunci suntem într-o căutare continuă”, a spus Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi şi directorul FILIT.
Dan Lungu, directorul FILIT, și Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași
„Am avut încredere de la bun început în această idee, de la primul dialog, de la primul grup. Îi mulţumesc lui Dan Lungu că a scris mai puţin de când e director, aştept vremurile în care va scrie din nou foarte mult, revenind la ceea ce l-a consacrat, dar dacă el şi echipa sa nu s-ar fi implicat, acest festival nu ar fi avut strălucirea de acum”, a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Festivalul s-a extins mult de la o ediţie la alta, organizatorii fiind receptivi la reacţiile publicului şi la sugestiile invitaţilor. „După Noaptea Poeziei, la ediţia aceasta avem o Casă a Poeziei, Casa Dosoftei. Am vrut să extindem FILIT pe tot parcursul anului şi am creat şase rezidenţe FILIT în Moldova– ţinem foarte mult la dimensiunea regională a acestui Festival -, ţinând cont de faptul că traducătorii au nevoie de linişte pentru a lucra”, a detaliat Dan Lungu.
Laureat Nobel pentru Literatură, la Iaşi: Herta Müller
Vineri, 3 octombrie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, publicul va avea întâlnire cu Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.
Herta Müller s-a născut în 1953 în satul Niţchidorf, din Banat. Este scriitoare germană originară din România, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009. Este, de asemenea, laureată a numeroase alte premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004) şi multe altele. A studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, iar apoi a fost traducătoare şi profesoară. Prima sa carte, Niederungen (Ţinuturile joase), a apărut în 1982, după multe amânări şi intervenţii ale cenzurii, şi a fost publicată în varianta originală abia în 1984, în Germania. Din 1985, lucrările sale au fost interzise în România. Din cauza dezvăluirii şi criticării în mediile occidentale a realităţilor dictaturii ceauşiste, a suferit presiuni tot mai puternice, mergând până la ameninţări cu moartea. În 1987 a emigrat în Germania, iar de atunci trăieşte la Berlin, fiind una dintre cele mai apreciate scriitoare din spaţiul de limbă germană, dar şi în alte ţări europene. Cărţile sale au fost traduse în 24 de limbi, fiind recompensate cu numeroase premii germane şi internaţionale.
Herta-Müller/ Credit foto: IngoWilhelm
Dintre numeroasele volume publicate, amintim: „Călătorie într-un picior” (1989); „Încă de pe-atunci vulpea era vânătorul” (1992); „Animalul inimii” (1994); „Foame şi mătase” (1995); „Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine” (1997); „Regele se înclină şi ucide” (2003); „Leagănul respiraţiei” (2009); „Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică” (2011) etc. (www.filit-iasi.ro)
Seara de vineri va continua cu un concert al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi, sub bagheta dirijorului Mihnea Ignat (Spania). Sub genericul „Noaptea albă a muzicii”, programul cuprinde lucrări de G. Bizet (Selecţiuni din Suitele Carmen), W.A. Mozart (Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestra în sol major, KV 216) şi A. Dvorák (Simfonia a IX-a în mi minor, op. 95, Din lumea nouă) Solistă va fi Mălina Ciobanu (vioară), o ieşeancă binecunoscută în lumea muzicală, graţie numeroaselor sale prezenţe pe scenele muzicale din România, deşi are doar 16 ani.
„Prin turneele în Europa, oameni de literatură au început să-mi vorbească mie, ca muzician, despre FILIT. Este o mândrie să vă transmit salutările acestor literaţi din străinătate şi să vă spun că acest festival deja a devenit cunoscut în Europa”, a spus Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii „Moldova” Iaşi.
Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi
Trei zile de „Bookfest” la Sala Paşilor Pierduţi
Salonul de Carte Bookfest va avea, de asemenea, o a II-a ediţie la Iaşi, în cadrul FILIT. Publicul va avea acces la oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ale căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor Bookfest. „Bookfest vine alături de FILIT, în zilele de 3, 4 şi 5 octombrie, de la ora 10.00, la Sala Paşilor Pierduţi. Sperăm să avem cel puţin succesul de la prima ediţie, dat fiind că anul trecut au fost peste 10.000 de vizitatori”, spune Mihai Mitrică, directorul Asociaţiei Editorilor din România.
La standurile Bookfest, vizitatorii vor putea alege titluri cu reduceri atractive din oferta bogată a unora dintre cele mai de succes edituri din România: Humanitas, Litera, Polirom, Curtea Veche Publishing, Rao, Trei, Corint, Nemira, Herald, Eikon, Okian şi multe altele. Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest, precum şi la proiecţiile din cadrul Cinematografului de artă Bookfest.
Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere FILIT Iaşi 2014 este organizat sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene. Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Muzeul Literaturii Române Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau