Despre „muştele” vechi şi cele actuale
Dimensiune font:
Iubitorii de lectură pot găsi acum o nouă carte a autorului Daniel Baciu * romanul „Rapoartele muştelor despre domni şi doamne” a fost lansat la sfârşitul săptămânii trecute, în Oneşti * „În roman pot fi găsite deprinderi actuale. Oamenii nu s-au schimbat atât de mult”, spune autorul
Romanul „Rapoartele muştelor despre domni şi doamne” a fost lansat la finele săptămânii trecute în cadrul Bibliotecii din Oneşti, într-o atmosferă de sărbătoare. Astfel, cea de-a doua carte a lui Daniel Baciu a fost primită cu bucurie şi entuziasm de un public avid de istorie, de cultură şi, până la urmă, de o poveste care poate modifica realitatea şi poate duce cititorul într-un alt secol, pe un alt tărâm.
O viaţă pasionantă, o carte pe măsură
„Rapoartele muştelor despre domni şi doamne” este o carte ce urmează firul istoric al vieţii unui diplomat moldovean de marcă, Antioh Cantemir. Acţiunea romanului are loc în urmă cu trei secole, în Franţa, iar personajul principal este relevat cititorului în postura de ambasador al Rusiei la curtea regală din Paris.
Deşi a fost concepută ca o carte axată pe urmărirea unui fir istoric, cartea are accentele unui roman poliţist, dar şi a unuia de spionaj. Ritmul alert determină cititorul să urmărească atent, cu sufletul la gură, fiecare întâmplare prin care trec nobilul Antioh Cantemir, soţii d’Amelot, Pierre Louis Moreau de Maupertuis sau chiar agentul Buvet.
De asemenea, romanul are şi tente fantastice, spiritul domnului Law contribuind din plin la aceasta. Cu un umor subtil, autorul reuşeşte să capteze din start atenţia cititorului şi nu o pierde până la sfârşitul celui de-al doilea volum. Daniel Baciu nu-şi judecă personajele, le lasă să fie ele însele şi le oferă libertatea de a acţiona în consecinţă.
Trebuie subliniat faptul că, deşi Daniel Baciu nu este un autor îndrăgostit de verb, descrierile sale fiind amănunţite, romanul „Rapoartele muştelor despre domni şi doamne” nu poate plictisi pe nimeni. Totodată, este o carte ce poate fi lecturată cu uşurinţă de cititori de orice vârstă, de cititori dornici de un roman captivant, alert, cu multiple subiecte interesante şi cu un final pe măsură.
„O tensiune creativă“
Autorul susţine că acest roman s-a născut din dragostea sa „pentru geografie, istorie şi literatură”. „Pasiunea mea pentru scris şi citit nu este de acum, ci o am din adolescenţă. Numai că, acum, la vârsta la care am ajuns, am căpătat curajul de a-mi pune gândurile pe hârtie. A fost vorba despre o tensiune creativă care s-a manifestat acum“, a declarat Daniel Baciu pentru cititorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Autorul a explicat şi de ce a ales un astfel de subiect: „Am optat pentru un personaj principal precum Antioh Cantemir, deoarece mi s-a părut că a avut o viaţă extrem de interesantă, precum şi o activitate diplomatică pe măsură. Este o carte ce face referire la acest aspect, dar şi la spionaj. În roman pot fi găsite deprinderi actuale. Oamenii nu s-au schimbat atât de mult. Prin acest roman, mă adresez tuturor celor care sunt interesaţi de istorie”.
Câteva informaţii despre autor
Daniel Baciu are 70 de ani şi se află la al doilea volum al său, după „Pregătiri de bucate, încropiri de zaiafeturi şi apucături de petrecere”. Autorul a anunţat că a pregătit deja cea de-a treia carte a sa, ce urmează a fi definitivată, tipărită şi prezentată publicului larg. Daniel Baciu a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic din Iaşi. Ciprian NEDELCU
„Mă simt surprins şi dezamăgit de faptul că puţini sunt cei interesaţi de subiecte legate de geografie, de cultură şi, până la urmă, de propria istorie” – Daniel Baciu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau