Despre cei mai frumoşi ani ai vieţii şi alte poveşti la Festivalul de la Teatrul „Luceafărul”
Dimensiune font:
Agenda FITPT Iaşi continuă cu spectacole susţinute de companii din Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Croaţia, aflate pentru prima oară în România, dar şi cu producţii de succes ale unor importante teatre din ţară.
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr – FITPT Iaşi se află deja la jumătatea celei de-a VIII-a ediţii. Zilele de 7, 8 şi 9 octombrie concentrează un număr de 23 de evenimente. „Unele dintre acestea sunt exclusivităţi naţionale, precum spectacolul lectură cu piesa «Rumoare în ape» de Marco Martinelli, cu o traducere Daniela Magiaru, text scris cu câţiva ani în urmă pe tema atât de actuală şi atât de dureroasă a migraţiei refugiaţilor sirieni”, dezvăluie Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”.
Spectacolul lectură va fi prezentat astăzi, de la ora 17.00, la Cărtureşti Palas, în acelaşi context fiind lansat, în premieră naţională, volumul „Dramaturgie italiană contemporană” (Editura Teatru Azi, Fundaţia „Camil Petrescu”).
Printre reprezentaţiile ce se vor juca pentru prima oară în România se numără cele ale companiilor „Finger and Thumb” Theatre din Marea Britanie („Minifabule”, teatru de umbre), „PoppenTheatre” Koekla din Olanda (coproducţia Olanda-Rusia-Ucraina Bim, „Cârtiţa cea mică”), SAS Marionetas Portugalia, cu spectacolul nonverbal „ETC.”, şi Teatrul Scena Gorica din Croaţia, cu „Poveste nespusă”.
Improvizaţia ca metodă de actorie va sta la baza atelierului ce va fi susţinut, joi şi vineri, de la orele 15.00, de Laurent Vincent, cu sprijinul Institutului Francez Iaşi.
Greu „de ales”: Teatrul Tineretului sau Teatrul Naţional Timişoara?
Astăzi, de la ora 19.00, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ va prezenta o variantă actualizată a celebrei comedii a lui Molière, „Vicleniile lui Scapino” (regia Alexandru Mâzgăreanu). „Undeva, pe o plajă, unde este fieful tinerilor dezlănţuiţi în distracţie, Scapino şi-a lăsat (în alt veac) pălăria ţuguiată, costumul cu dungi verzi pe fond alb, sabia de lemn, masca şi s-a îmbrăcat în pantaloni scurţi. Dar spiritul lui de panglicar viclean, capabil să te vîndă într-o lingură de apă, a rămas acelaşi ca pe vremea lui Molière. Farsa a prins culoarea vremurilor noastre: cu trabant flower-power, investit cu inedite funcţii de divertisment, cu doze de bere eliberîndu-şi vulcanic conţinutul în toiul petrecerilor pe plajă etc., dar spiritul ei a rămas acelaşi: zeflemisirea obtuzităţii, plăcerea enormă a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile”, precizează realizatorii spectacolului „Vicleniile lui Scapino”.
De la ora 20.00, la deja faimosul „FiX” independent, de pe strada Cuza Vodă, Teatrul Naţional Timişoara, prezent la Iaşi după mai bine de un deceniu, va juca spectacolul „Paganini nu mai locuieşte aici” de Carmen Dominte.
Un ieşean de la „Excelsior” joacă „acasă”
Cezar Grumăzescu, absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, care a jucat în trupa de teatru şcolar „Mooz” şi a studiat apoi actorie la UNATC Bucureşti, va putea fi urmărit în spectacolul Teatrului „Excelsior” Bucureşti, „History Boys, poveşti cu parfum de liceu” de Allan Bennet, (joi, 8 octombrie, ora 19.00). Anarhia vârstei, intrigile de cancelarie, relaţiile elevi-profesori sunt surprinse în această comedie de succes despre anii cei mai frumoşi ai vieţii. Acţiunea se desfăşoară într-un tradiţional colegiu de băieţi din Nordul Angliei. Stilul de viaţă nonconformist al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului.
Un spectacol de Vlad Cristache, cu: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolae, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă.
„Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente”
Volumul colectiv bilingv „Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories”, coordonator teatrologul Oltiţa Cîntec, reuneşte studii, articole şi interviuri semnate de Iulia Popovici, Ionuţ Sociu, Cristina Rusiecki, Oana Cristea Grigorescu, Ioana Moldovan, Călin Ciobotari şi Ramona Iacobuţe. Lansarea va avea loc vineri, ora 12.00, fiind şi punctul de pornire al unei dezbateri pe această temă, care constituie focusul FITPTI 2015. Volumul, editat de Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi, va fi lansat, de asemena şi la Piatra Neamţ, pe 22 octombrie, şi în Festivalul Naţional de Teatru, la Bucureşti.
Trupa Teatrului Naţional Bucureşti încheie FITPTI 2015
Festivalul se va încheia pe 9 octombrie, cu spectacolul Teatrului Naţional Bucureşti, „ActOrchestra”, un proiect din programul 9G consacrat tinerilor artişti (cu Florin Calbajos, Petre Ancuţa, Emilian Mârnea, regia: Horia Suru, costumele: Alina Herescu). Realizatorii îl prezintă astfel: „Nu este concert, nici teatru muzical, nici improvizaţie muzicală, nici exerciţiu de actorie... dacă vrem să definim genul. Este doar un joc la care se râde... serios, cu trei actori şi încă 20 de parteneri... sau instrumente muzicale. Orchestra aceasta transformă concertul într-un spectacol de teatru, pentru că luptele de culise sunt mai spectaculoase decât spectacolul din scenă”...
Cortina celei de-a VIII-a ediţii, consacrată „Tânărului artist român”, va cădea după videomapping-ul realizat de artistul vizual Andrei Cozlac, în faţa Teatrului „Luceafărul” fiind invitaţi spectatorii care şi-dat întâlnire, şi anul acesta, cu poveştile lumii. Gina POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau