Din culisele unui spectacol „cum n-a văzut Parisul” FOTO
Dimensiune font:
Marele regizor Andrei Şerban prezintă o nouă viziune pentru cea mai faimoasă dintre operete - „Văduva veselă“ * spectacolul, care adună 190 de artişti din cele mai importante instituţii de cultură ale ţării, va deschide stagiunea 2016-2017 la Opera Naţională Bucureşti şi la Opera din Iaşi * reprezentaţiile-maraton sunt programate în primele zile ale lunii septembrie
Se repetă de zor la unul dintre cele mai aşteptate spectacole ale toamnei: „Die Lustige Witwe” de Franz Lehar - „Văduva veselă”. „Va fi o mare surpriză!“, a anunţat ieri Andrei Şerban, cel care semnează regia acestei operete alături de colaboratoarea sa, Daniela Dima.
Deşi regândeşte acest spectacol pentru a treia oară, după montările din 1984, la Welsh National Opera şi, din 1999, la Staatsoper Viena, marele regizor promite o oglindă a societăţii actuale româneşti. Textul spectacolului este inspirat din scrierile lui Andrei Pleşu şi Radu Paraschivescu, adevărate radiografii ale societăţii româneşti.
„Toată lumea dansează, şi cântă, şi vorbeşte pe scenă. Vreau să demonstrez prin acest spectacol cât este de importantă opereta. Într-un astfel de spectacol, artiştii trebuie să realizeze trei acte diferite: să cânte, să danseze şi să recite, şi trebuie să le facă foarte bine“, a explicat Andrei Şerban. Acesta a vorbit şi despre nevoia atât a regizorului, a artistului, cât şi a privitorului de a se elibera de orice clişeu înainte de a intra în sala de spectacol. „Prin operă vrei să simţi pulsul vieţii. Să asculţi muzica de azi, să fii în spiritul momentului. Este nevoie să priveşti totul ca un copil, să te laşi uimit, deoarece se întâmplă ceva nou tot timpul. Această deschidere inocentă, a copilului, poate avea loc la orice vârstă“, a spus regizorul.
Trupă mare la „Văduva veselă“
Spectacolul, o coproducţie a Operei Naţionale Române Iaşi şi Operei Naţionale Bucureşti, este unul inedit atât pentru că prezintă o imagine a societăţii româneşti actuale, cât şi pentru că el reuneşte artişti din cele mai importante instituţii de cultură din ţară. „Avem solişti de la mai multe opere din ţară. Este o trupă cu 190 de oameni, care va juca atât la Bucureşti, cât şi la Iaşi. Pentru acest spectacol s-a pregătit un decor impresionant şi în jur de 500 de costume“, a declarat managerul Operei din Bucureşti, Beatrice Rancea, cea care l-a invitat pe Andrei Şerban să pună în scenă „Văduva veselă“, în perioada când conducea instituţia de cultură din Iaşi.
Scenografia piesei poartă semnătura Anka Lupeş (New York), iar coregrafia aparţine Andrei Gavriliu (Bucureşti). Din distribuţie fac parte Ana Maria Donose, Amelia Antoniu, Adrian Mărcan, Tiberiu Simu, Ioan Cherata, Valentin Vasiliu, Nicoleta Maier, Marta Sandu, Andrei Fermeşanu, Ştefan von Korch, Claudiu Bleonţ, Ruslan Bârlea, alături de alţi zeci de artişti. Soliştii vin din diverse opere şi teatre din ţară, iar Vlad Conta şi Ciprian Teodoraşcu dirijează corul şi orchestra Operei ieşene.
Până acum, la Iaşi, s-au montat primele două acte ale operetei, iar la Bucureşti va fi pus în scenă cel de-al treilea, astfel încât reprezentaţiile-maraton, de la începutul lunii septembrie, să se desfăşoare în bune condiţii.
Reprezentanţii celor două instituţii de cultură au anunţat că primele patru spectacole vor avea loc în Capitală, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1, 2, 3 şi 4 septembrie, iar la Iaşi, pe 9, 10 şi 11 septembrie, vor fi primele trei reprezentaţii. Pentru spectacolele de la Iaşi, biletele se vor pune în vânzare, de joi, 18 august, la Agenţia de Bilete a Operei Naţionale Române Iaşi şi online pe www.operaiasi.ro.
La Bucureşti sunt aşteptaţi în jur de 4.000 de spectatori în cele patru zile, iar deja o parte din bilete au fost epuizate. „Este o bucurie că artişti din ţară şi Iaşi au posibilitatea să joace la Bucureşti cu acest spectacol“, a spus managerul Operei din Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau