După 70 de ani, Ateneul va avea din nou „sânge albastru”
Dimensiune font:
Ziua de 12 aprilie 2017 este considerată o cărămidă importantă în istoria Ateneului din Iaşi. Principesa Moştenitoare Margareta a acordat Înaltul Său Patronaj instituţiei de cultură din Iaşi, iar printre bucuria şi onoarea oferită reprezentanţilor Ateneului, de la Palatul Elisabeta au fost trimise şi regulile prin care se acordă acest titlu.
Veste bună şi decizie istorică a primit Ateneul din Iaşi după jumătate de an de aşteptare: instituţia de cultură a primit Înaltul Patronaj Regal al Alteţei Sale Regale, Custode al Coroanei Române şi Principesă Moştenitoare, Margareta a României. Decizia a fost adoptată la începutul acestei luni, iar miercuri, 12 aprilie, a ajuns „în mâinile” reprezentanţilor Ateneului, de la Sandra Gătejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I.
„Decizia a venit ca un cadou înainte de Paşti, ca o încununare a eforturilor depuse; onorant şi totodată plin de responsabilitate, fiindcă funcţionăm în baza unui contract ce conţine clauze pe care dacă nu le respectăm putem pierde Patronajul. Evenimentele noastre trebuie să fie cel puţin la fel de calitative ca până acum şi trebuie să muncim pentru asta. Trei din patru Regi pe care i-a avut România au acordat patronaj Ateneului... cuvintele nu pot exprima ceea ce simt acum. Urmează să fim chemaţi la Castelul Peleş sau la Palatul Elisabeta pentru a ne fi acordat acest titlu oficial şi, probabil, vom avea şi vizite regale în mai şi iunie, dar vom anunţa mai multe la momentul potrivit”, a declarat Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iaşi, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Clauzele contractului
Odată cu decizia venită de la Palatul Elisabeta, la Ateneul din Iaşi a ajuns şi regulamentul privind acordarea Înaltului Patronaj al unui membru al Familiei Regale a României, în care este specificat că „Înaltul Patronaj este un simbol al recunoaşterii calităţii unei instituţii (...) şi reflectă interesul unui membru al Familiei Regale în domeniul respectiv şi faţă de instituţie, oferindu-i sprijinul său public”.
Conform regulamentului, Principesa Moştenitoare Margareta „poate participa la evenimente naţionale, la acţiuni importante, pentru încurajare şi sprijin; poate înmâna diplome; poate invita participanţii la un eveniment la Palatul Elisabeta sau la alte reşedinţe regale; poate ajuta beneficiarul prin prezenţă sau prin recomandări la strângerea de fonduri”.
Ateneul din Iaşi are dreptul de a folosi cifrul personal al Principesei Moştenitoare Margareta pe materiale publicitare, pe antetul foilor de scris, pe plicuri, mape, broşuri de prezentare, fără a-l putea folosi pe produse sau în scopuri comerciale. De asemenea, Înaltul Patronaj a fost acordat pentru o perioadă nedeterminată, însă poate fi retras dacă Ateneul din Iaşi face obiectul unor critici, controverse sau acuze publice ori dacă este investigat juridic şi se retrage la decizia membrului Familiei Regale care l-a acordat, în cazul Ateneului – Principesa Moştenitoare Margareta, atunci când continuarea Înaltului Patronaj nu mai este în conformitate cu Viziunea pe 30 de ani sau cu obiectivele Familiei Regale a României; statutul poate fi retras şi dacă instituţia de cultură nu îl va utiliza pentru activităţi şi evenimente timp de doi ani.
Ultimele Înalte Patronaje pe care le-a oferit Principesa Moştenitoare Margareta au fost în anul 2015 evenimentului „Luna Bucureştilor” (organizat de Fundaţia Calea Victoriei), concursurilor şcolare „Cangurul”, proiectului teatral „Laboratorul de noapte – Bulandra” şi Transylvania College (Şcoala Internaţională Cambridge de la Cluj).
Ateneul din Iaşi a fost sub Înaltul Patronaj al regilor Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I ai României, din anul 1923 până în anul 1947, iar acum, după 70 de ani acesta „«revine acasă», redobândindu-şi prestanţa şi certificarea înaltei calităţi a evenimentelor culturale organizate, din partea Casei Regale a României”, după cum admit reprezentanţii instituţiei de cultură.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau