Expoziţii itinerante la Palatul Culturii
Dimensiune font:
Două vernisaje sunt anunţate pentru astăzi, în muzeele din cadrul Complexului Naţional „Moldova” Iaşi
Două vernisaje vor avea loc astăzi în muzeele găzduite în Palatul Culturii. Un prim eveniment anunţat de reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vizează expoziţia „Josef August Schoefft. Un artist itinerant prin ţările Române” pregătită de Muzeul de Artă, în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei, Academia Română, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ Târgovişte. Vernisajul va avea loc de la ora 17.00. „Expoziţia îşi propune să aducă pe simeze un crâmpei din arta secolului al XIX-lea reprezentat prin opera pictorului Josef August Schoefft, artist de referinţă care a pictat în spaţiul românesc în prima jumătate a secolului al XIX-lea“, transmit organizatorii. Astfel, ieşenii vor putea afla amănunte interesante despre Josef August Schoefft (Pesta, 1809 - Londra, 1888), pictor maghiar de origine germană, care călătoreşte din Ţările Române spre Orient trecând prin Constantinopol şi Persia, apoi ajunge în India. Se întoarce în Europa în 1844, locuieşte o perioadă în Italia, apoi la Viena şi Budapesta, pentru a se stabili definitiv la Londra.
Activitatea artistică a lui Josef August Schoefft în Ţările Române începe la Bucureşti la jumătatea anului 1835, rămânând aici până în august 1836, când vine la Iaşi, unde pictează până în 1837. „În colecţiile publice româneşti s-au păstrat circa 30 de lucrări semnate Schoefft, printre acestea regăsindu-se portrete oficiale ale domnitorului Moldovei Mihail Sturdza şi ale Mitropolitul Veniamin Costache, dar şi portrete ale boierilor şi ale soţiilor acestora“, susţin organizatorii expoziţiei, care poate fi vizitată până în data de 22 ianuarie 2017.
Cea de-a doua expoziţie ce va fi vernisată astăzi, de la ora 16.00, este „Minoritatea germană din România. Istorie şi prezent într-o Europă unită”, în spaţiul Muzeului de Istorie a Moldovei. „Scopul organizării acestei expoziţii este de a arăta că minoritatea germană reprezintă o solidă punte de legătură între Germania şi România. În decursul celor aproximativ 850 de ani de istorie comună, minoritatea germană a susţinut dialogul social la toate nivelele, facilitând, în istoria recentă, calea aderării României la Uniunea Europeană“, au transmis organizatorii. Parcursul expoziţional a început în anul 2013 la Sibiu şi a continuat în perioada 2014 - 2016, la Satu Mare, Timişoara, Mediaş şi Bucureşti. La Iaşi va fi găzduită de Muzeul de Istorie a Moldovei până pe 8 ianuarie 2017.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau