Festivalul Florilor de Tei se apropie de final
Dimensiune font:
Timp de nouă zile, Iaşul a sărbătorit personalitatea şi opera eminesciană, prin spectacole artistice variate şi originale, organizate sub cupola primei ediţii a Festivalului Florilor de Tei.
Prima ediţie a Festivalului Florilor de Tei se încheie astăzi, 23 iunie, cu un spectacol surpriză, găzduit de la ora 17.00 de Complexul Palas şi dedicat publicului ce s-a implicat activ în manifestările culturale propuse de organizatori, dar şi cu premierea câştigătorilor celor trei concursuri cuprinse în agenda evenimentului. Încă din prima zi a festivalului - 15 iunie, elevii, studenţii şi adulţii şi-au adus contribuţia, alături de Centrul Cultural Internaţional Iaşi, aducând un omagiu poetului naţional Mihai Eminescu, minunatei sale creaţii lirice şi teilor, de care poetul era atât de ataşat emoţional. Cele nouă zile au reunit spectacole de dans, teatru şi interpretare din lirica eminesciană, concerte, expoziţii inedite şi ateliere.
Unul dintre cele mai deosebite momente a fost oferit de comunitatea elenă din Iaşi, publicul având ocazia de a le admira dansurile şi costumele tradiţionale, dar, mai ales, le a asculta vineri, 19 iunie, opera eminesciană recitată în limba greacă, fiind primul eveniment de acest gen din oraş. De asemenea, numeroşi ieşeni, împreună cu membrii comunităţii greceşti şi celei elene din oraş, s-au alăturat duminică, cu flori de tei în mâine, pelerinajului simbolic de la Casa Pogor la Teiul lui Eminescu, eveniment organizat sub forma unei parade a costumelor tradiţionale multietnice. Apoi, cu toţii au fost artişti pentru o zi, punându-şi amprenta în realizarea instalaţiei artistice 3D „În dar lui Eminescu”.
O seară specială a fost ieri, 22 iunie, când a avut loc vernisajul a trei din cele patru expoziţii - „Trecut-au anii…”, ce cuprinde lucrări ale graficianului şi designerului Sergiu Pasciuc, „Bătălia Florilor din Laredo – Spania, 106 ani de istorie”, realizată cu sprijinul artiştilor fotografi spanioli, respectiv „Eminescu în viziune plastică” constituită cu sprijinul Anticariatului „Dumitru I. Grumăzescu” Iaşi. Fiecare dintre acestea cuprinde elemente originale, purtându-ne într-o călătorie în perioada eminesciană, prezentându-ne, de exemplu, cartea cea mai mică din Europa, care conţine poezia „Luceafărul” sau arătându-ne, prin fotografii, Bătălia Florilor din Laredo, eveniment ce a inspirat Festivalul Florilor de Tei din Iaşi. De asemenea, soprana Nicoleta Maier, din Cluj-Napoca, şi actorul Nicolae Ionescu, de la Teatrul Naţional „V. Alecsandri” Iaşi au completat „Seara de lirică eminesciană”. Andreea IGNEA
„Festivalul Florilor de Tei este darul pe care noi, Centrul Cultural Internaţional, îl facem Iaşului şi ieşenilor, pentru că îl merităm. Dimensiunea internaţională a evenimentului este dată, pe de o parte, prin realizarea instalaţiilor realizate din flori naturale, prezente în manifestări asemănătoare în multe ţări ale lumii, iar elementul specific, de brand local, este floarea de tei şi poezia eminesciană. Pe de altă parte, valenţele universale ale creaţiilor Poetului nostru Naţional asigură potenţialul de manifestare culturală de interes internaţional al Festivalului Florilor de Tei” - Irina Vasilescu, preşedintele Centrului Cultural Internaţional din Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau