Festivalul Muzicii Româneşti – de la clasic, la poem rap şi musical
Dimensiune font:
Unicul festival din România concentrat în exclusivitate pe muzică românească se desfăşoară la Iaşi, în perioada 17 – 28 octombrie.
Concerte simfonice, camerale şi corale, prime audiţii şi creaţii consacrate, întâlniri cu personalităţi ale muzicii contemporane româneşti, un spectacol de operă pentru copii şi un musical în premieră – sunt doar câteva dintre evenimentele incluse pe afişul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Muzicii Româneşti, organizat de Filarmonica de Stat „Moldova” şi Universitatea de Arte „George Enescu”. „Evenimentul continuă astfel profilul seriei noi a Festivalul Muzicii Româneşti, începută în 2007, prin creionarea unui spaţiu al interferenţelor stilistice – compoziţii muzicale din diverse epoci, stiluri, în asociere cu dezbaterea teoretică. Festivalul constituie o importantă cale de cunoaştere a muzicii consacrate, precum şi o tribună de afirmare a noii generaţii de compozitori, de interpreţi, de muzicologi”, precizează organizatorii.
Reuniunea festivalieră a început aseară, la Colegiul „Octav Băncilă”, cu un concert vocal-simfonic extraordinar, susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Moldova”, dirijată de Gheorghe Mustea, alături de Corul academic „G. Musicescu” (dirijor: Doru Morariu). Programul a cuprins lucrări de Viorel Munteanu („Glasurile Putnei” pentru cor de bărbaţi şi orchestră de cameră), Vladimir Beleaev („Axis”, primă audiţie), Ghenadie Ciobanu - Poem postmodern „Apres un Lecture”, - poem rap pentru voce bariton şi orchestră simfonică, pe versuri de Emilian Galaicu-Păun, în primă audiţie, solist fiind baritonul Vitalie Cebotari. Tot în primă audiţie, a fost interpretat Concertul nr.1 pentru orchestră, de Gheorghe Mustea.
Programul include şi o zi dedicată copiilor, invitaţi să vadă spectacolul „Povestea micului Pan”, operă în trei acte, de Laurenţiu Profeta. Libretul este semnat Eugen Rotaru. Spectacolul este realizat de prof. drd. Daniela Mihaela Ciocoiu, coord. ştiinţific prof. univ. dr. Gheorghe Duţică; la pian: Edit Arva.
Festivalul se va încheia pe 28 octombrie, cu premiera musicalului „The One Born From a Tear”, o compoziţie semnată de Dan Spânu. De altfel, acesta este spectacolul care i-a adus tânărului muzician ieşean titlul de doctor în muzică. Libretul reprezintă o adaptare după basmul „Făt-Frumos din lacrimă” de Mihai Eminescu, versificaţia fiind semnată de Ramona Cojocaru, Dan Spînu, Codin Deboveanu. Alături de Orchestra Universităţii de Arte „G. Enescu”, dirijată de Bogdan Chiroşcă, vor evolua soliştii: Alexandru Grosu (tenor), Mihai Popistaşu (tenor), Cristina Toşu (soprană), Andra Botez (soprană), Maria Păuleţ (mezzosoprană), Alexandru Iosipescu (tenor), Roxana Balcan Apetroaie (mezzosoprană), Andrei Ciobanu (bariton) şi Alexia Urtoi (voce de copil).
Secţia ritmică: Dan Dragomirescu, chitară; Paul Pintilie, pian; Marian Huţanu, sintetizatoare; Dan Spînu, chitară bas; Mihai Tăbârcă, baterie.
Spectacolul este programat de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. (G. POPA)
Festivalul Muzicii Româneşti este organizat de Filarmonica de Stat ,,Moldova” din Iaşi şi Universitatea de Arte „George Enescu”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” şi Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi.
Cvartetul „Passione”
Marţi, 21 octombrie 2014, ora 19.00
Biblioteca Centrală Universitară „M. Eminescu”
Concert cameral
Cvartetul „Passione”
Diana Jipa, vioară
Cristina Paşa, vioară
Mădălina Penciu, violă
Violeta Dumitru, violoncel
Concertul pentru orchestră de coarde, versiune pentru cvartet, de Paul Constantinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau