Festivalul Stelelor, la Iaşi
Dimensiune font:
Mâine, 10 iulie, se organizează ediţia a VII-a a Festivalului „Tanabata”, organizat de Ascoaţia Româno-Japoneză „Himawari”. Festivalul de origine japoneză se va desfăşura în curtea Palatului Copiilor, între orele 11.00 şi 20.00.
Români şi japonezi, japonezi şi stele, stele şi legende. Toate acestea se adaugă într-un mix extraordinar cu influenţe tradiţionale japoneze şi se serveşte ieşenilor. Asociaţia Româno-Japoneză „Himawari” vă invită să luaţi parte la Festivalul „Tanabata”, cunoscut şi sub numele de Festivalul Stelelor. Mâine, în intervalul 11.00 – 20.00, sunteţi aşteptaţi în curtea Palatului Copiilor Iaşi pentru a vă bucura de un festival „Himawari” devenit tradiţie, menit să vă aducă mai aproape de ţara Soarelui Răsare. Asociaţia Româno-Japoneză „Himawari” împlineşte anul acesta 9 ani de activitate, iar Festivalul „Tanabata” este organizat de 7 ediţii, dar nu în ani consecutivi.
Programul Festivalului
De la ora 11.00 va avea loc deschiderea festivalului, urmată de o demonstraţie de dans tradiţional japonez. De la ora 11.30, timp de jumătate de oră va fi prezentat masajul Yumeiho. În restul zilei vor avea loc şi Workshopuri de origami, îmbrăcare yukata (cu donaţie), reprezentare şi demonstraţie de make-up japonez, demonstraţie masaj Yumeiho, demonstraţie de dans tradiţional japonez, demonstraţie de ceremonia ceaiului, lecţie de limba japoneză, Workshop de creaţie, Workshop de manga, Demonstraţie de karuta, Îmbrăcare de yukata (cu donaţie), Demonstraţie de Aikido, Demonstraţie de dans, iar de la ora 19.00 va avea loc închiderea evenimentului.
Pe parcursul întregii zile veţi putea vizita standuri interesante, cu activităţi precum literatura japoneză, jocuri japoneze, expoziţie de obiecte japoneze, yo-yo tsuri, nail-art şi make-up japonez, Tezukuriya, treasure hunt. De asemenea, vă veţi putea scrie numele în katakana pe tanzaku şi veţi putea vizita standurile partenerilor evenimentului de la Humanitas şi Sushi Ya.
Pe durata întregului eveniment va fi pus la dispoziţie un stand cu limonadă, iar la finalul festivalului va avea loc o tombolă cu premii surpriză.
Stele şi legendă
„Tanabata” este un festival japonez care se organizează anual pe data de 7 iulie. Originea lui provine dintr-o legendă chinezească: povestea de dragoste a două stele, Orihime şi Hikoboshi, despărţite de Amanogawa (Calea Lactee).
Tentei, regele cerurilor, avea o fiică, Orihime. Acesta iubea foarte mult hainele ţesute de fiica lui, iar prinţesa ţesea de zor ca să-i facă pe plac tatălui. Totuşi, de la o vreme, Orihime era tristă că lucrând zi de zi, nu avea cum să întâlnească pe cineva sau să se îndrăgostească. Tentei, văzând că fiica lui se topeşte pe zi ce trece, i-a propus o întâlnire cu Hikoboshi, un păstor care locuia în partea cealaltă a Căii Lactee. Aceştia se îndrăgostesc la prima vedere, iar regele, văzând cât de fericită este fiica lui, le-a permis să se căsătorească deşi păstorul era de condiţie modestă. După ce tinerii îndrăgostiţi s-au căsătorit, aceştia au început să-şi neglijeze treburile: ea nu mai ţesea haine pentru împărăţia tatălui ei, iar el nu mai avea grijă de turmele de vaci. Mânios, regele i-a despărţit de-a lungul Căii Lactee şi le-a interzis să se mai vadă, însă Orihime nu mai lucra, ci plângea zilnic de dorul soţului ei. Tentei, mişcat de lacrimile fiicei sale, le-a permis să se vadă o singură dată pe an, în a şaptea zi din a şaptea lună, doar dacă ea termina de ţesut hainele pentru împărăţie.
Prima întâlnire a lor a fost sortită eşecului: Orihime a realizat că nu poate traversa Calea Lactee (numită şi râul ceresc) întrucât nu era niciun pod. A plâns atât de mult, încât un stol de coţofene au venit şi i-au promis că îi vor face un pod din aripile lor ca să poată traversa râul. Astfel, cei doi îndrăgostiţi au putut să se revadă, timp de 24 de ore. Totuşi, dacă plouă, coţofenele nu pot veni, iar ce doi îndrăgostiţi vor trebui să aştepte până anul viitor pentru a se putea întâlni.
În această zi japonezii se îmbracă în yukata, împodobesc pomii (bambus) cu decoraţiuni şi asistă la artificii. Un obicei comun în această zi este ca fiecare să scrie câte o dorinţă pe o bucată de hârtie colorată şi s-o atârne în pomul dorinţelor. Trebuie scrisă doar o dorinţă, fiindcă mai multe aduc ghinion. Dacă va ploua în ziua festivalului, dorinţa nu se va împlini, întrucât nici cei doi îndrăgostiţi nu se pot revedea. La miezul nopţii sau a doua zi, dorinţele se ard sau sunt puse să plutească pe un râu.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau