Fiul lui Saul, de la Oscar la SFR
Dimensiune font:
* în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc va avea loc proiecţia de gală a filmului „Fiul lui Saul” * lungmetrajul va fi pe 5 mai în sala Rossini a Complexului Palas Mall, începând cu ora 19.00 * invitatul special este actorul Levente Molnár care vine la Iaşi pentru a răspunde curiozităţilor cinefililor
Levente Molnár păşeşte de pe covorul roşu de la Gala premiilor Oscar 2016 pe covorul roşu de la Serile Filmului Românesc (SFR), ediţia a VII-a. „Fiul lui Saul”, este filmul de debut în lungmetraj al regizorului Laszlo Nemes, care îl aduce pe marile ecrane pe actorul din România Levente Molnár. Filmul va fi proiectat pentru publicul ieşean într-o seară de gală în cadrul SFR, joi, 5 mai, la sala Rossini, din cadrul Complexului Palas Mall, începând cu orele 19.00. Intrarea se va face pe bază de invitaţie (pentru detalii accesaţi www.festivalsfr.ro). Invitatul special al serii va fi Levente Molnár, actorul care a dat viaţă personajului Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.
„Am ţinut neapărat să aducem la Iaşi un film de Oscar. Levente Molnár este un actor român de origine maghiară şi va veni pe 5 mai, la Iaşi; a făcut cinste imaginii României la Oscar şi asta este destul de important. Iaşul merită o întâlnire de Oscar, iar această producţie trebuie să fie văzută de toate generaţiile. Avem multe de învăţat de la Fiul lui Saul, ca să nu se mai repete istoria tristă”, a declarat Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.
Filmul, câştigător la Oscar
Pelicula a reuşit să strângă peste 30 de nominalizări şi 22 de premii. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediţia din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este câştigătorul unui Premiu Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles) la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină.
Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timp ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat despre care crede că ar fi al propriului său fiu şi decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsufleţit al copilului şi a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viaţa unui bărbat obligat să îşi uite umanitatea şi încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
„Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal şi am creat un spaţiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor şi locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginaţia celor care vor vedea filmul. Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbeşte despre speranţă: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credinţă sau valori, un om găseşte în interiorul său puterea mântuirii”, a declarat regizorul László Nemes.
„Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte” - actorul Levente Molnár
Filmul a fost lansat în România pe data de 27 ianuarie 2016, la Bucureşti, iar lansarea a fost legată de Comemorarea victimelor Holocaustului.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau