Fiul norocului e fiul durerii

default

Dimensiune font:

| 18-10-2014 04:27

Cu romanul „Supunerea”, urmat de „Cât ar cântări un înger”, „Plan de rezervă” şi, acum în urmă, de „Beniamin” (Editura Cartea Românească, 2014), Eugen Uricaru începea, în 2006, cel mai important ciclu epic din stricta actualitate a prozei noastre. Două sunt elementele în jurul cărora pivotează construcţia amplului edificiu epic. Mai întâi, prozatorul are, încă de la început, ceea ce se cheamă viziunea ansamblului şi, abordând ca şi în cealaltă serie narativă, din anii '80 („Aşteptându-i pe învingători”, „Vladia”, „Memoria”, „Stăpânirea de sine”), istoria recentă, timpul-epocă fiind a doua jumătate a secolului trecut, Eugen Uricaru dezvoltă o filosofie a istoriei pe care o explorează şi o defineşte prin mecanismul său ascuns dar letal: supravegherea, frica, suspiciunea, represiunea şi, în final, supunerea. În al doilea rând, prozatorul şi-a gândit secvenţele ciclului epic într-o relativă autonomie; fiecare roman poate fi citit şi înţeles în sine, dar el funcţionează, în acelaşi timp, ca parte a întregului. Altfel spus, cititorul romanului Beniamin va înţelege ce s-a petrecut în „Supunerea”, „Cât ar cântări un înger” şi „Plan de rezervă”; e ca o claviatură de pian, unde pe tastele albe curge firul narativ al textului citit, iar cele negre dau seama despre ceea ce va fi fost în romanele anterioare, totul mişcându-se pe aceeaşi claviatură: e romanul secolului XX, cu tot ce ni s-a întâmplat atunci şi, vai, cu tot ce ni se întîmplă astăzi.

Ne aflăm în anii de după moartea lui Dej, în vremea când oamenii au început să-l uite pe Stalin; se înlocuiesc numele unor cartiere, străzi şi cinematografe din Bucureşti („După moartea lui Dej s-au schimbat o mulţime de denumiri. Cinematograful «Maxim Gorki» a devenit cinematograful «Ion Creangă». Tot aşa s-a întâmplat şi cu străzile. Străzile fiind mai vechi decât cinematografele şi-au schimbat denumirile de mai multe ori. «Regina Maria» a devenit «Filimon Sîrbu», s-a descoperit că Sîrbu acesta nu fusese chiar atât de glorios, nici măcar cât Vasile Roaită, mi-am dat seama de asta deoarece Strada Vasile Roaită a rezistat încă vreo zece ani şi i-au dat numele unui poet beţiv şi pesimist care se născuse într-o casă de negustori cu livadă aşezată chiar în faţa clădirii Băncii, singurul edificiu care avea la intrare un steag românesc, neînsoţit de unul roşu despre care cei mai mulţi dintre locuitori habar nu aveau al cui este, al ruşilor ori al partidului, pentru ei fiind acelaşi lucru”), dar schimbarea e imperceptibilă pentru că oamenii erau preocupaţi, concentraţi să nu scape cozile la care „se dădea” ceva, orice; „Eu cred - spune unul dintre protagoniştii romanului, raisonneur-ul său - că aproape toţi oamenii se acomodează cu răul, cu suferinţa şi cumva pot trăi şi aşa. Dar mai sunt unii, puţini, foarte puţini, cam trei-patru duzini, să zicem, dintre toţi oamenii la un moment dat, care nu se pot împăca. Din această cauză suferă. Suferă atât de mult încât îi scutesc pe ceilalţi de suferinţă. Şi să nu vă închipuiţi că-i iubeşte cineva pentru asta!”. Din această categorie a celor care suferă pentru ceilalţi, într-o simbolistică evident christică, îşi selectează Eugen Uricaru personajul-simbol în jurul căruia structurează suprastructura romanului, ceea ce se numeşte „ideologia” sa.

În „Supunerea” era copilul Cezar a cărui dispariţie desluşise năruirea speranţelor oamenilor într-un viitor al normalităţii; torţionarii l-au ucis pentru a ucide lumea însăşi. În Beniamin, acest personaj poartă numele biblic al celui mai iubit fiu dintre cei doisprezece ai lui Iacob; fiu al norocului, al fericirii, s-ar zice, dar pe care mama sa, Rachela, l-a numit fiul durerii. Beniamin strînge în jurul său pe ceilalţi, ca un magnet; la poarta casei din cartierul Câmpul Verde e un lung şi permanent pelerinaj, cu oameni care suferă, sosiţi din toată ţara, săraci, ciungi, şchiopi, disperaţi, „femei cu broboade, copii sfioşi, inşi îngânduraţi, întunecaţi la obraz, cu priviri de câine bătut”. Beniamin în ultimul roman, ca şi Cezar, în primul, ilustrează tema martiriului şi simbolul salvării, pivoţii suprastructurii textelor. Martiriul e anticipat prin chiar motto-ul cărţii, ales din Istoria Bisericii: „Puteai vedea un tânăr (...) care ţinea, liber, braţele întinse în semnul Crucii în timp ce urşi şi leoparzi aproape că îi atingeau trupul. Şi totuşi, nu ştiu cum, boturile le erau înfrânate de o putere divină şi de neînţeles”; tânărul lui Eusebius e Beniamin de la marginea Bucureştilor şi Cezar din satul Peta, de lângă Timişoara: ei suferă pentru ceilalţi, le dau speranţa şi îi învaţă să se mărturisească pentru a avea un punct de vedere asupra realului: din însumarea acestor monologuri interioare provocate de Beniamin se ţese romanul lui Eugen Uricaru. (Va urma) 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei