FOTO/ VIDEO Spectacolul care a făcut istorie la Opera ieşeană
Dimensiune font:
A devenit deja tradiţie ca în fiecare an, la început de noiembrie, Opera Naţională Română Iaşi să reia „Tosca”, de Giacomo Puccini, dat fiind că prima stagiune a celei dintâi instituţii publice de operă din regiunea Moldovei, a fost deschisă pe 3 noiembrie 1956, cu acest titlu.
Opera de Stat din Iaşi a fost înfiinţată pe 1 ianuarie 1956, iar prima „Tosca”, sub bagheta dirijorului Radu Botez, era un spectacol în viziunea regizorală a lui Hero Lupescu, scenografia fiind semnată de Zoltan Gerzanich.
În 2014, cu Gabriel Bebeşelea la pupitrul dirijoral, spectacolul „Tosca”, în interpretarea extraordinară a soliştilor, corului, orchestrei, baletului şi corului de copii „Juniorii Operei”, s-a jucat din nou cu sala plină, la începutul acestei săptămâni, marcând aniversarea a 58 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române Iaşi.
Spectacolul a avut-o ca protagonistă pe Simona Titieanu („Floria Tosca”), în rolul „Mario Cavaradossi” evoluând Bogdan Zahariea, invitat de la Opera Naţională Română Timişoara. Tot unui invitat i-a revenit partitura „Scarpia” - Oleg Ionese, de la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, artist liric deja binecunoscut publicului ieşean.
Distribuţia a fost întregită de Iulian Sandu, Octavian Dumitru, Andrei Apreotesei, Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia, Traian Hudumeac, Daria Alexandra Bârzu şi Ştefan Gheorghe.
„Tosca” a avut mai multe montări pe scena Naţionalului ieşean, cea actuală fiind semnată de regizorul bulgar Ognian Draganoff, în 2011. Din echipa de creaţie a acestei producţii au făcut parte Boris Stoynov, cel care a realizat decorul, şi Tzvetanka Petkova Stoynov, creatoarea costumelor. Ognian Draganoff a mai montat „Tosca” la Opera Naţională Macedonia, în 2004, şi la Opera Naţională Timişoara, în 2007.
Următorul spectacol programat de Opera ieşeană este „Bărbierul din Sevilla”, operă bufă în două acte, de Gioachino Rossini. Dirijor va fi Traian Ichim. În distribuţie, îi veţi regăsi pe Andrei Fermeşanu (Contele Almaviva), Octavian Dumitru (Bartolo), Florentina Onică (Rosina), Jean Kristof Bouton (Figaro), Ana Maria Donose (Bertha). şi acest spectacol va avea un invitat de la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, basul Petre Burcă, în rolul „Basilio”. Spectacolul va marca şi un debut, cel al lui Victor Zaharia, în rolul „Fiorello”. Regia, decorul, costumele şi elementele de light design ale acestui spectacol sunt semnate de regizorul italian Matteo Mazzoni.
Emisiunea „Deschis la distracţie”, prezentată de Vlad Baba, și difuzată duminica, de la ora 11.30, pe Antena 1 Iaşi, va avea o ediţie specială, consacrată Operei ieşene, invitat fiind directorul instituţiei, Beatrice Rancea. Filmările vor avea loc astăzi, de la ora 18.30, în Atrium – Palas, iar publicul este invitat să se bucure de fragmente din spectacole şi numeroase surprize, într-o ediţie „elegantă şi rafinată precum atmosfera unui spectacol de operă”.
Sursa foto: Opera Națională Română Iași
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau