Iași: Spectacole de neratat, la Festivalul Internațional de la „Luceafărul”
Dimensiune font:
- „FITPT are oportunitatea de a deveni festival european”, afirmă Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” Iaşi
Reunind pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iaşi artişti din 15 ţări, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) continuă până la finele acestei săptămâni. Organizatorii au plasat sub semnul „Noilor realităţi teatrale” o pleiadă de spectacole, nu mai puţin de 24 de companii prezentându-şi producţiile publicului ieşean. „Harta festivalului, care punctează ţările participante, s-a extins de-a lungul celor şapte ediţii. O miză importantă este aceea că o comisie a Asociaţiei Festivalurilor Europene monitorizează această ediţie, iar FITPT are oportunitatea de a deveni festival european, ceea ce presupune acces la anumite facilitaţi, inclusiv financiare”, spune Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul”.
Pe afişul celei de-a VII-a ediţii (5 – 12 octombrie) se regăsesc spectacole pentru copii, pentru tineri, dar şi pentru întreaga familie, precum şi evenimente conexe, de la conferinţe şi lansări de carte, până la expoziţii şi proiecţii de film.
Nu rataţi „Copiii răi” ai Katiei Pascariu
Un spectacol memorabil, pentru toți cei preocupați de modul în care greşelile aparent minore ale adulţilor în relaţia cu propriii copii sau elevi pot avea repercusiuni majore asupra personalităţii celor din urmă, „Copii răi” va avea astăzi două reprezentaţii, la sala mică a Teatrului „Luceafărul”, de la orele 11.00 şi 18.00.
Un spectacol în care putem descoperi nu atât cum să nu procedăm în încercarea de a educa, dar şi ce ne-a marcat propria copilărie. Copiii şi adulţii, deopotrivă, o vor iubi pe Katia Pascariu pentru naturaleţea personajelor pe care le întruchipează în acest spectacol, pentru trecerea de la o tonalitate la alta, de la o vârstă la alta, pentru râs, pentru plâns...
Prezentat de Teatrul LUNI Bucureşti şi Asociaţia ADO, spectacolul are la bază un text de Mihaela Michailov şi este regizat de Alexandru Mihăescu. Muzica este semnată Eduard Jak Neumann, iar mişcarea scenică, de Farid Fairuz. Spectacolul durează 50 de minute şi este recomandat spectatorilor începând cu vârsta de 11 ani.
Între cele două reprezentaţii, de la ora 17.00, autoarea textului, Mihaela Michailov, va susţine o conferinţă cu tema „Teatrul educaţiei participative”. Cât de mult participă copiii şi adolescenţii la teatrul poveştilor care li se adresează? Este teatrul pentru publicul tânăr al publicului tânăr? Ştim cine sunt copiii pentru care facem teatru? - acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care va răspunde Mihaela Michailov.
Textul „Copii răi” a fost prezentat în 2014 în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon, în parteneriat cu Festivalul Mousson d’Été.
„Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii-profesori-părinţi, despre influenţa grupului în raportarea individuală la propriile acţiuni şi reacţii, despre pericolul abandonului şcolar. Copii răi pleacă de la un caz real, pe care echipa spectacolului l-a documentat în şcoală. Copii răi este un text-confruntare cu sistemele care ne cresc mari, care ne-nvaţă ce-ar trebui să ne reprezinte şi ce-ar trebui să fim. Care ne transformă în lideri înainte să ne lase să fim copii” - www.luceafarul-theatre.ro
Printre atracţiile deja tradiţionalului Festival Internaţional de Teatru, organizat de „Luceafărul” ieşean, se numără şi spectacolul Companiei „Philippe Genty” Franţa - „O corabie pe valuri: Odiseea” (joi, 9 octombrie, orele 10.00 şi 18.00, sala mică). „Ghidaţi de acest mare navigator scenic care este Philippe Genty, plecăm împreună cu pânzele sus pentru a-i reîntâlni pe Ulise şi ai lui într-o călătorie în necunoscut”, dezvăluie Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”, selecţionerul FITPT.
De precizat că, dacă dimineţile sunt dedicate copiilor, serile FITPT se doresc a fi o provocare pentru spiritul tânăr al publicului adult.
„Putin schiază”, după „Jurnal rus” al Annei Politkovska
- miercuri, 8 octombrie, Holul Palatului Culturii, de la orele 19.00 şi 21.00
- parteneri: Centrul Ceh Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional „Moldova”
Un reportaj scenic despre felul în care Vladimir Putin a luat puterea în Rusia şi a instaurat regimul totalitar. Spectacolul are la bază „Jurnalul rusesc” al jurnalistei Anna Politkovska, asasinată în 2006. Urmând structura cărţii, spectacolul este un montaj care spune poveştile de viaţă ale unor oameni simpli prinşi într-un context politic care îi afectează. Sunt folosite şi imagini de pe web site-urile câtorva îndoliaţi supravieţuitori ai victimelor unor atacuri teroriste. Spectacolul se joacă într-un cort militar.
Spectacolul a obţinut Premiul „Jan Wilkowski” şi Premiul pentru regie la Festivalul Internaţional „Spotkania” 2011, la Torun; Premiul pentru interpretare la Festivalul „Valise” 2012, Łomża.
Un spectacol de Pavla Dombrovská
Muzică: Cântece populare ruse şi cecene
Păpuşi: Marika Bumbálková
„Panică” - trei bărbaţi pe punctul de a ceda psihic
- miercuri, 8 octombrie, ora 19.00, sala mare a Teatrului „Luceafărul”
Un alt spectacol de descoperit în această seară este „Panică”, de Mika Myllyaho, care îi aduce în centrul atenţiei pe actorii Teatrului „Nottara” Bucureşti: Gabriel Răuţă, Alexandru Jitea şi Vlad Zamfirescu.
„Trei bărbaţi, prieteni din copilărie, se reîntâlnesc într-un moment de criză. În locuinţa unuia dintre ei, devenită refugiu comun, ajung să-şi mărturisească temerile, neîmplinirile. Când lucrurile scapă de sub control, încearcă să se redreseze reciproc. Deşi personalităţi distincte, cei trei se întâlnesc în acel punct comun al sensibilităţii masculine, pe care arareori ai ocazia să o vezi manifestându-se. Ritmul ameţitor al cotidianului nu-i lasă deloc să se bucure de viaţă. Timpul pe care îl petrec împreună îi ajută să se regăsească pe ei înşişi. Întoarcerea către copilărie este o posibilă soluţie. Prietenia le oferă posibilitatea să-şi spună adevărul în faţă, fără menajamente. Jocurile, aparent dure, pe care şi le propun sunt provocări spre evoluţia personală. Cum gândesc bărbaţii şi cum se luptă ei să supravieţuiască? Este curajul lor doar un mit sau poate fi dovedit prin fapte?” - iată invitaţia adresată spectatorilor ieşeni, de a descoperi acest spectacol.
Regia: Theodor-Cristian Popescu
Scenografia: Cosmin Florea
1 h 35 min (fără pauză), 14 +
Urmăriţi programul complet al celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, pe situl www.luceafarul-theatre.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau