Iaşul îşi depune candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii
Dimensiune font:
„Switch On” / „Comutaţi pe Iaşi” este sloganul pe care mizează Fundaţia Iaşi 2021 – Capitală Culturală Europeană pentru a „aprinde lumina” pe edificiul emblematic al oraşului, Palatului Culturii, ca punct terminus al punţilor ce se doresc a fi create între Europa Occidentală şi cea Răsăriteană.
Dosarul de candidatură a Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 va fi depus la Ministerul Culturii, pe 10 octombrie 2015. Reprezentanţii Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană (FICCE) au lansat ieri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate în Sala Mare a Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi, conceptul final al acestui proiect, construit în jurul sloganului „Switch On” Iaşi 2021.
Alături de echipa executivă FICCE, au fost cooptaţi profesionişti din diverse domenii, de la ştiinţe economice şi marketing, la arte plastice, arte ale spectacolului şi cinematografie: Adriana Zaiţ, Simona Tănăsescu, Cristina Modreanu, Dan Alexe şi Costel Damian. „Este un proiect al comunităţii şi ne bucurăm că în doar şase săptămâni, timp în care am avut multe întâlniri, cu diferite categorii de profesionişti, din industria IT, din mediul universitar, din sectorul cultural independent, au fost depuse 148 de proiecte, unele dintre ele extrem de interesante şi valoroase. Acest fapt dovedeşte că există dorinţă de implicare în comunitate. Rolul nostru este să catalizăm aceste energii, să ducem Iaşul mai departe”, apreciază Iulian Boia, care a devenit director executiv al FICCE în luna august a acestui an.
Iulian Boia, director executiv al FICCE
Evenimentele urmează a fi anunţate într-o viitoare etapă, deocamdată fiind date doar câteva exemple de bună practică, printre care Proiectul „Istoria Minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere – FILIT sau Concursul Internaţional „Gavriil Musicescu”. „Lansăm conceptul final al acestui proiect, alături de sloganul în jurul căruia se construieşte dosarul de candidatură. Tema generală a dezvoltării oraşului este Iaşul ca un viitor nod de comunicare şi de dialog cultural între Europa Occidentală şi Europa Răsăriteană. Un astfel de proiect nu este consacrat elitei, ci este în primul rând un demers prin care cultura intervine în comunitate. De aceea am adăugat un al doilea element emblematic, Palatul Culturii, după ce anchete sociologice au arătat, fără echivoc, faptul că aceasta este imaginea cu care este asociat Iaşul”, a spus Florin Cîntic, director artistic al proiectului Iaşi - Capitală Europeană a Culturii 2021.
Programele care stau la baza proiectului sunt: „Punţi creative/ Creative Bridges”, „Celebrând diversitatea spirituală/ Celebrating Spiritual Diversity”/ „Dor şi călător/ Longing and Belonging”, „Puncte puncte.../ Connecting Dots”, iar „ariile de acoperire ale conceptului”: „Memorie responsabilă”, „Cultură vie”, „Spiritualitate implicată” şi „Creativitate angajată”.
Gina POPA
„Iaşul are un atu uriaş, prin cooptarea Chişinăului şi a Cernăuţiului în acest demers. Din 2007, este încurajată cooperarea între oraşele transfrontaliere, conceptul de «Grande Région» este reprezentat în acest caz de Moldova istorică” - Dan Alexe, scriitor, jurnalist, cineast (Bruxelles), expert în echipa Iaşi 2021 – Capitală Culturală Europeană
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau