Inginerul Gheorghe Vasiliu
Dimensiune font:
Distins cadru didactic al Facultăţii de Electrotehnică de la Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi, precum şi valoros cercetător, prof. univ. dr. doc. ing. Gheorghe Vasiliu a contribuit la formarea a numeroase generaţii de specialişti, dovedindu-se un devotat slujitor al învăţământului superior românesc.
Născut la Iaşi, la 17 februarie 1903, în familia unui modest funcţionar, el şi-a făcut toată pregătirea şcolară în oraşul natal. După studii primare, a urmat cursurile Liceului Naţional, secţia Reală, pe care le-a absolvit în 1923. Titlul de inginer electrician l-a obţinut în 1927, după ce a fost student la Institutul Electrotehnic de pe lângă Facultatea de Ştiinţe a Universităţii „Al. I. Cuza”.
Remarcat, încă de student, de acad. Ştefan Procopiu, Gheorghe Vasiliu a fost reţinut în învăţământul superior în acelaşi an, ca asistent la Catedra de Electricitate şi Magnetism. Promovat şef de lucrări în 1934, elaborează sub îndrumarea profesorului Ştefan Procopiu teza de doctorat cu o temă privind suprimarea oscilaţiilor la motoarele cu curent continuu funcţionând în curent redresat, pe care a susţinut-o strălucit în 1936 şi care a trezit un mare interes în ţară şi străinătate. La înfiinţarea Şcolii Politehnice din Iaşi, în 1937, Gheorghe Vasiliu devine titularul Catedrei de Electrotehnică, mai întâi în calitate de conferenţiar în 1938, apoi profesor titular din 1940.
Cariera didactică a profesorului Gheorghe Vasiliu s-a desfăşurat pe parcursul unei jumătăţi de secol şi se împleteşte strâns cu destinul învăţământului superior tehnic din Iaşi. În istoria Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi şi a învăţământului superior tehnic românesc, profesorul Gheorghe Vasiliu este considerat un demn succesor al iluştrilor înaintaşi Dragomir Hurmuzescu şi Ştefan Procopiu.
Concomitent cu munca didactică, profesorul Gheorghe Vasiliu a desfăşurat o vastă activitate ştiinţifică, orientală în diverse domenii, mergând de la autoexcitaţia maşinilor sincrone până la crearea unor noi tipuri de magnetometre de înaltă sensibilitate şi de la măsurarea radioactivităţii solurilor până la studiul „Efectului Procopiu”. Trecut în lumea umbrelor la 8 noiembrie 1989, prof. dr. doc. ing. Gheorghe Vasiliu îşi doarme somnul de veci la cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.
Sursa foto: www.colegiulnationaliasi.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau