Institutul Cultural Român îi oferă lui Mungiu trofeul SFR
Dimensiune font:
ICR este partener, pentru al treilea an consecutiv, al Festivalului Serile Filmului Românesc. Aşa cum a obişnuit, instituţia va oferi şi anul acesta un trofeu pentru merite deosebite în cinematografia românească. Cristian Mungiu va primi trofeul pe 10 mai, în cadrul Galei de deschidere a festivalului.
La zece ani de când regizorul Cristian Mungiu a fost desemnat câştigătorul marelui premiu de la Cannes, Palme d'Or, acestuia i se recunosc din nou meritele la Iaşi. Ediţia din 2017 a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) îi este dedicată, iar cel mai important eveniment al primei zile din festival este Gala „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, pe scurt „4, 3, 2”, după filmul cu care Cristian Mungiu a fost recunoscut internaţional acum zece ani. În cadrul galei, organizatorii festivalului îi vor înmâna regizorului ieşean trofeul SFR, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român, care susţine festivalul pentru al treilea an consecutiv.
„Mă bucur că efortul şi implicarea echipei SFR sunt apreciate şi susţinute şi anul acesta de ICR. Cinematografia românească şi creatorii ei au nevoie de recunoştinţa noastră, dar şi a instituţiilor culturale importante din România. Acest parteneriat aduce anul acesta un premiu simbolic pentru cel care a făcut României o imagine ireproşabilă în domeniul cinematografiei internaţionale”, precizează Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.
10 ani premiaţi pe 10 mai
Gala de deschidere a festivalului este dedicată momentului în care Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or, în anul 2007, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes cu cel de-al doilea film al său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Aceasta se va desfăşura pe 10 mai, la Ateneul din Iaşi, începând cu ora 19.00, când va fi proiectat şi lungmetrajul.
Pelicula a primit mai multe premii pentru Cel mai bun film al anului din partea mai multor asociaţii internaţionale de critici de film. De asemenea, a câştigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. Din distribuţia lungmetrajului fac parte actorii Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Luminiţa Gheorghiu, Ion Sapdaru, Tania Popa, Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Teodor Corban, Tania Popa, Adi Cărăuleanu, Mădălina Ghiţescu.
Filmul transmite povestea Găbiţei şi Otiliei, amândouă studente şi colege de cămin, care trec print-o provocare de 24 de ore şi care atrag atenţia publicului prin subiectul abordat: avortul. Cu o acţiune de durata unei singure zile, a anului 1987, Găbiţa încearcă să întrerupă sarcina, fiind ajutată de prietena sa, Otilia, şi de domnul Bebe, al cărui ajutor pare să încurce şi mai mult. În ultimii ani ai regimului comunist, avortul era considerat ilegal, ceea ce complică, considerabil, drama prin care trece Găbiţa.
Ediţia de anul acesta a festivalului aduce, alături de invitaţii regizorului, şi o retrospectivă a filmelor făcute de ieşean. Din această secţiune fac parte filmele Occident (2002), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, viaţa e frumoasă! (2009), Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber (2009), După dealuri (2012) şi Bacalaureat (2016).
Trei ani de „ICR + SFR”
Începând cu anul 2015, Institutul Cultural Român (ICR) şi Festivalul Serile Filmului Românesc au încheiat un parteneriat de colaborare, ce implică „susţinerea şi recunoaşterea reciprocă a valorilor promovate, susţinerea festivalului prin distincţiile oferite de-a lungul timpului actorilor cărora le-am dedicat câte o ediţie – George Mihăiţă şi Mircea Diaconu”, spun organizatorii.
Larisa LAZĂR
Sursa foto din deschidere aici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau