Jules Verne şi veşmintele secolului XIX
Dimensiune font:
Mâine, 14 martie, de la ora 18.30, la Biblioteca Centrală Universitară va avea loc vernisajul expoziţiei „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”. Expoziţia, realizată de istoricul de artă Adina Nanu, va putea fi vizitată în mod gratuit, până pe 30 aprilie, la Galeriile Fundaţiei Regale – Cupolă.
Jules Verne şi aventurile luni se regăsesc la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU), însă de data aceasta nu doar printre rândurile volumelor de aventură, ci în expoziţie. Mâine seară, 14 martie, începând cu ora 18.30, va avea loc vernisajul expoziţiei „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”, realizată de istoricul de artă Adina Nanu. Expoziţia va fi găzduită de Galeriile Fundaţiei Regale – Cupolă şi poate fi vizitată gratuit până pe 30 aprilie.
„Expoziţia ne invită să urmărim cum şi-a închipuit Jules Verne «Ocolul lumii pe vremea lui», în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginaţia, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu ştiinţific, ci un fel de ilustrare a unei cărţi în care desenele sunt înlocuite cu veşminte şi obiecte autentice care ar fi putut fi văzute la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne şi eroii săi”, precizează Adina Nanu, istoric de artă şi iniţiator al proiectului.
O colecţie personală
Expoziţia este creată din obiecte personale ale istoricului de artă şi, mărturiseşte aceasta, „în colecţia noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor şi prietenilor, tot felul de costume şi amintiri, păstrate în cufere şi geamantane, şi care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor ca văzute prin ochii lui Jules Verne le învăluie în atmosfera poetică a sfârşitului secolului al XIX-lea, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor”, şi astfel „privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzaţiile, emoţiile şi sentimentele pe care le resimte”.
Organizatorii au anunţat că scopul principal al expoziţiei este „antrenarea publicului de toate vârstele în trăirea artistică a imaginilor vizuale”.
Adina Nanu predă de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Educaţie vizuală, Stiluri în costum şi decor şi a Costumului la Universitatea Naţională de Arte şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, din Bucureşti. În decursul anilor, a alcătuit o colecţie de costume autentice din secolele XIX şi XX, cu piese din familie, de la rude şi prieteni, pe care a folosit-o drept material didactic la cursuri. Este autoarea a peste 30 de volume de istoria artei şi este prima şi, deocamdată, singura autoare româncă care a avut prilejul de a scrie despre istoria costumului („Artă, Stil, Costum”, 1976).
În anul 2001, pentru studenţii UNATC a publicat „Arta pe om”, iar în anul 2009 a publicat „Bărbatul şi moda”, carte scrisă împreună cu criticul de modă român Ovidiu Buta.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau