Lansarea cărţii „Executorul de iluzii”
Dimensiune font:
În această după-amiază, de la ora 17.00, va avea loc lansarea volumului semnat de Dorian Obreja. Dacă se referă la a construi ori la a ucide iluziile, veţi afla în această seară de la autor şi de la invitaţii prezenţi. Alte două expoziţii vă aşteaptă la Biblioteca Centrală.
Clubul de lectură şi promovare „Junimea - Scriptor” vă aşteaptă la cea de 52-a întâlnire în cadrul căreia va avea loc lansarea volumului „Executorul de iluzii” de Dorian Obreja. Lansarea va avea loc în prezenţa lui Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” şi moderatorul evenimentului, alături de invitaţi precum actorii Doina Deleanu, Adi Cărăuleanu, Constantin Avădanei şi graficianul Dragoş Pătraşcu. Astfel, sunteţi aşteptaţi în această seară, de la ora 17.00, în Sala „B. P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU).
Ioan Holban, unul din criticii literari cu care ieşenii se pot mândri, a scris despre Dorian Obreja şi despre cartea pe care urmează să o lanseze, că „execută iluziile, le ucide fără milă, are şi o ofertă tentantă pentru cine e interesat de o lume fără iluzii: numai că aceea seamănă cu lumea fără cărţi dintr-o cunoscută distopie. Pare că un călău nemilos (îşi) execută lent şi metodic singurătatea, pe sine însuşi, amintirile, icoanele femeilor iubite, dar poetul explorează, în profunzime, ambivalenţa termenului însuşi pentru că, fireşte, a executa înseamnă a ucide, dar şi a construi. Cea dintâi iluzie executată, construită şi ucisă este fantasma-femeia; erosul, temă evident dominantă în Executorul de iluzii este al unui Pygmalion care (îşi) inventează pe Galateea pentru a o ucide”.
Ioan Holban despre „Executorul de iluzii”:
* Iluzia tristă a fascinantului amant (I)
* Iluzia tristă a fascinantului amant (II)
Expoziţii la BCU
Este de reamintit faptul că Galeriile Fundaţiei Regale Cupolă găzduiesc expoziţia de pictură semnată de Damian Furdui, din Republica Moldova. Artistul, director al şcolii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie” din Făleşti, Republica Moldova, a venit pentru prima dată la Iaşi cu o expoziţie personală. Expoziţia mai poate fi admirată doar astăzi şi mâine. În schimb, până pe 7 octombrie puteţi vizita expoziţia de carte „Traducerea: limbaj şi transculturalitate”, din spaţiul expoziţional de la etajul I. Ziua Internaţională a Traducătorului, decretată pe 30 septembrie 1991 de către Federaţia Internaţională a Traducătorilor (FIT) sub egida UNESCO, „a devenit un prilej pentru a sublinia importanţa profesiei de traducător şi de a evidenţia rolul-cheie pe care îl au aceştia în dialogul intercultural. Aşadar, am considerat că ne revine misiunea de a onora aceasta îndeletnicire nobilă prin prezentarea instrumentelor de lucru ale traducătorilor în general, punând accentul cu precădere pe activitatea traducătorilor români din literatură, precum şi a scriitorilor români traduşi în alte limbi”, declară reprezentanţii Bibliotecii Centrale Universitare. Intrarea la expoziţii este gratuită, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30 – 18.30.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau