Limba norvegiană este la mare căutare
Dimensiune font:
Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi oferă studenţilor de la orice Facultate din cadrul său cursuri facultative gratuite de limbă norvegiană. În schimb, cursul de cultură şi civilizaţie norvegiană va fi gratuit doar pentru studenţii din cadrul Facultăţii de Litere.
Vorbitorii de suedeză, norvegiană, olandeză sau poloneză sunt printre cei mai căutaţi pe piaţa muncii. În combinaţie cu specializări tehnice, salariile pot ajunge la 2.000 de euro net pe lună în cazul unui inginer care vorbeşte limba germană sau la 1.500 de euro net pentru un specialist IT care are cunoştinţe de engleză şi franceză. Vestea şi mai bună este că vorbitorii de limbi străine încă îşi mai pot găsi, relativ uşor, un job. „Cel mai bine plătiţi vorbitori de limbi străine sunt cei care ştiu limbi «exotice». Cele mai solicitate dintre acestea sunt limbile nordice, ebraica sau olandeza, în cazul cărora salariul minim lunar este de 600 de euro net. De asemenea, cunoştinţele de poloneză, cehă sau germană sunt plătite cu salarii lunare de minimum 500 euro net”, a declarat Mirela Marinescu, şef de recrutare şi selecţie al grupului APT - Resurse Umane şi Relaţii Publice.
Dornicii şi... curioşii din ciclul de licenţă se pot înscrie la Cursul facultativ de Limbă Norvegiană şi la Cursul facultativ de Cultură şi Civilizaţie Norvegiană trimiţând un mail la adresa norvegiana_iasi@yahoo.com. Mailul trebuie să conţină numele şi prenumele studentului, specializarea şi anul din ciclul de licenţă, dar şi o scurtă motivaţie a alegerii cursului. Informaţiile cu privire la curs vor fi trimise prin email celor înscrişi şi publicate până la data de 1 octombrie pe pagina de Facebook a cursurilor.
Cursuri gratuite de norvegiană
În cei cinci ani de predare a limbii norvegiene la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, profesoara Crina Leon a lucrat cu aproximativ 300 de studenţi. Aceasta mărturiseşte că unii studenţi aleg cursurile considerând norvegiana o limba exotică şi fiind atraşi de mitologia nordică, de vikingi, de fenomenele naturale spectaculoase precum aurora boreală şi soarele de la miezul nopţii ori chiar de muzica din această regiune, iar „alţii iau în considerare oportunităţi profesionale care implică folosirea limbii norvegiene în România în domenii ca turismul, activităţi de call center sau traducere. În unele situaţii, studenţii iau în calcul faptul că Norvegia a deschis piaţa muncii pentru români, iar în alte cazuri aleg limba norvegiană pentru a fi pregătiţi în cazul obţinerii unor burse de studiu sau practică în Norvegia”, a precizat entuziasmată profesoara sutelor de studenţi. Crina Leon a susţinut acum aproape cinci ani, în cadrul aceleiaşi Universităţi, teza de doctorat intitulată „Henrik Ibsen şi cultura germană a timpului său”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Andrei Hoisie, după care s-a născut iniţiativa organizării unor cursuri de norvegiană, „care s-au dovedit de succes”, după cum precizează atât profesoara, cât şi studenţii săi.
Crina Leon este autorul lucrărilor „Ghid de conversaţie român-norvegian”, „Dicţionar de buzunar norvegian-român/ român-norvegian”, „Henrik Ibsen şi cultura germană a timpului său”, „På reise i Romania. Norsk-rumensk parlør” (Editura Sypress, Oslo, 2015) şi coautor alături de prof. univ. Arne Halvorsen al volumului I din „Dicţionar norvegian-român”.
În timp, în cadrul Bibliotecii Seminarului „Traian Bratu” a Facultăţii de Litere, a prins rădăcini şi o mică bibliotecă de studii de norvegiană cu aproximativ 500 de titluri. Pentru bibliotecă s-au primit finanţări şi donaţii din partea unor instituţii/ organizaţii precum Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, Biblioteksentralen din Norvegia, Fundaţia NORLA, Biblioteca Naţională din Oslo, Centrul de studii ibseniene din Oslo, Institutul Norvegian de Film din Oslo, Universitatea din Viena şi Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice.
În anii universitari 2014-2015 şi 2015-2016 au predat în cadrul cursurilor de norvegiană sase lectori de la Universităţi norvegiene şi de la Centrul de formare continuă al Primăriei din Trondheim. În colaborare cu Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, Institutul Norvegian de Film din Oslo şi Fundaţia norvegiană NORLA la Universitatea ieşeană au fost organizate mai multe evenimente culturale ce aveau legătură cu Norvegia, „Ţara Vikingilor”.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau