Lupta dintre Stradivarius şi Guarneri se dă şi în Moldova
Dimensiune font:
„Ediţia a şasea a turneului reînvie întrebarea: Stradivarius sau Guarneri?”, precizează organizatorii. Ei bine, răspunsul îl veţi afla în seara aceasta, la Iaşi, sau mâine seară, la Roman, de la ora 19.00. Evenimentul se va desfăşura la Iaşi, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, iar la Roman va avea loc la Casa de Cultură. Turneul Internaţional „Duelul viorilor”, ajuns la ediţia a VI-a, este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, iar co-producători sunt Radio România Cultural şi TVR 2.
Săli pline, oameni bucuroşi, artişti împliniţi
În acest an, după ce vor străbate ţara oferind melomanilor o experienţă de neuitat, în perioada 4 - 15 octombrie, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail vor ajunge pe una dintre cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York (2 decembrie). „Această recunoaştere, şi de ce nu, validare a valorii muzicienilor şi a proiectului, vine după succesul primelor cinci ediţii, răsplătit atât pe scenele din ţară, cât şi pe alte scene europene cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert”, declară organizatorii.
Fără spectatori nu există spectacol, iar oamenii din sală sunt de cele mai multe ori foarte sinceri. „Sunt convinsă că au avut un succes nemaipomenit şi că au mângâiat multe inimi. Sunt foarte mândră ca sunt ai noştri”, „vin la «Duelul Viorilor» încă de la început, de la prima ediţie şi este extraordinar de fiecare dată. Viorile sună minunat, dar meritul este al lor”, „sunt trei muzicieni care pur şi simplu te lasă fără suflu. A fost cea mai mare bucurie a acestei toamne pentru mine”, spuneau spectatorii la finalul ediţiei din 2015.
„Best of” şi un „duel” strâns
Repertoriul ales de această dată alcătuieşte un program pe care organizatorii l-au numit „Best Of Duelul Viorilor”. „Cei doi violonişti au ales să revină în faţa publicului cu cele mai aplaudate piese din ediţiile anterioare, o ofertă muzicală de neratat, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară şi pian, care le vor pune în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar şi sensibilitatea şi dăruirea”, adaugă organizatorii, care au declarat în repetate rânduri că publicul va aprecia atât prestaţia interpreţilor, cât şi sunetul ambelor viori. Liviu Prunaru mânuieşte vioara Stradivarius „Pachoud”, iar Guarneri del Gesu, este vioara pe care cântă Gabriel Croitoru şi care este pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află. Poveştile pe care le poartă cele două viori pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.
„Rivalitatea dintre Stradivarius şi Guarneri este poate una dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile. Pentru că ea a dat naştere sunetului minunat al viorilor, întotdeauna întrecerea având ca scop obţinerea celei mai frumoase experienţe muzicale. Orice mare violonist îşi perfecţionează tehnica şi interacţionează într-un mod special cu instrumentul atunci când cântă pe asemenea bijuterii”, declară iniţiatorii proiectului.
În luna octombrie, Opera Naţională Română Iaşi (ONRI) îşi aşteaptă spectatorii pentru „Indiile galante”, pe 7 octombrie, de la ora 18.30; „Elixirul dragostei”, 12 octombrie, ora 18.30; spectacolul „Opera în recital”, desfăşurat la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, pe 21 octombrie, de la ora 18.30; „Văduva veselă” se va juca pe 26 septembrie, de la ora 18.30. Spectacolul „Carmen”, încheie luna octombrie la ONRI şi se va juca pe 30 octombrie, începând cu aceeaşi oră- 18.30.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau