Maestru al scenei ieşene, sărbătorit la 80 de ani: Sergiu Tudose!

Dimensiune font:

| 10-02-2016 12:20

  „Seniorii Teatrului” este un eveniment menit să omagieze personalităţi ale scenei ieşene. Primul sărbătorit este cunoscut, deopotrivă, ca actor de mare forţă şi profesor, fiind unul dintre fondatorii şcolii de teatru de la Iaşi.


 Proiectul „Seniorii Teatrului”, organizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, este dedicat personalităţilor scenei ieşene, în semn de omagiu pentru modul în care au marcat evoluţia artei spectacolului. Deloc întâmplător, acestui proiect îi este dedicat un spaţiu în care actorii ieşeni se întâlnesc adesea, pentru a depăna amintiri din vremurile bune: la Colecţia „Istoria teatrului românesc”, găzduită de Muzeul „Eminescu” din Copou, după retrocedarea clădirii Muzeului Teatrului (2007).

 O primă astfel de retrospectivă, cu fotografii, proiecţii din spectacole, dar mai ales cu istorisiri din viaţă şi de pe scenă, va avea loc vineri, 12 februarie, de la ora 12.00, la întâlnirea cu actorul Sergiu Tudose, primul sărbătorit al anului. „Domnia sa îşi aniversează cei 80 de ani alături de vechi prieteni, de publicul care s-a bucurat ani la rând de talentul şi generozitatea sa scenică, de colegi. Despre omul şi actorul Sergiu Tudose vor vorbi oamenii de teatru Sorina Bălănescu şi Constantin Paiu”, anunţă organizatorii. 

 Societar al Teatrului Naţional Iaşi, Sergiu Tudose s-a născut pe 12 februarie 1936, la Mărculeşti (Soroca, Basarabia). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1959, la clasa profesorului Alexandru Finţi, asistent George Rafael.

 A întruchipat nenumărate personaje, printre cele mai recente fiind „Wilf”, din „Quartet” de Ronald Harwood, în regia lui Vitalie Lupaşcu, „Cotrone zis şi Vrăjitorul”, în „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello, regia Silviu Purcărete (2009) şi „Popugaicikov”, din „A murit Tarelkin!”, regia Ovidiu Lazăr, aflat pe afişul celor mai recente stagiuni.

„A murit Tarelkin!”, de A.V. Suhovo-Kobâlin, regia Ovidiu Lazăr (2014)

 Iată doar câteva dintre rolurile pe care Sergiu Tudose le-a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi:

  • „Băiatul” din „Adam şi Eva” de Aurel Baranga, în regia lui George Teodorescu (1962)
  • „Ezekiel” - „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, regia Dinu Negreanu (1964)
  • „Peter Niels” - „Din jale se întrupează Electra” de Eugene O’Neill, regia Crin Teodorescu (1966)
  • „Annibale Baglioni” - „Nunta din Perugia” de Alexandru Kiriţescu, regia Sorana Coroamă-Stanca (1967)
  • „Trigorin” – „Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Cătălina Buzoianu (1969)
  • „John Worthing” - „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde, regia: Dan Nasta (1971)
  • „Şoimul”- „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, regia Cătălina Buzoianu (1973)
  • „Regele Ignaţiu” - „Ivona, principesa Burgundiei” de Witold Gombrowicz, regia Brandy Barasch (1976)
  • „Musiu Şarl” - „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija (1981)
  • „George” - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Eduard Albee, regia Silvia Ionescu (1995)
  • „Satin” - „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Cristian Hadji-Culea (1997)
  • „Bătrânul rabin” - „Teibele şi demonul ei” de Isaac Bashevis-Singer, regia Alexander Hausvater (1998).

 „Ivanov” de A.P. Cehov (1988) / „Azilul de noapte” de Maxim Gorki (1997)

 A avut, de asemenea, colaborări cu Opera din Iaşi, în „Peer Gynt”, spectacol de balet, pe care l-a regizat în 1981, dar şi două musicaluri în care a jucat: „Prietenul meu Bumbury” şi „My fair lady”. Apariţiile sale în televiziune şi film au fost, de asemenea, memorabile, începând din 1971, când a jucat în serialul „Muşatinii” (pe un scenariu realizat de Sorana Coroamă, după Barbu Ştefănescu Delavrancea) sau „Cu cărţile pe faţă” de Antonio Buero Vallejo (1993).

De-a lungul prodigioasei sale cariere, Sergiu Tudose a fost răsplătit cu distincţii importante, dacă ar fi să amintim doar Premiul ATM pentru cel mai bun actor, pentru „Zilov” din „Vânătoarea de raţe” (1982) şi Medalia „Meritul cultural” – gradul de Cavaler, pentru întreaga activitate (2002).

Începând cu anul 1990, împreună cu alţi colegi ai Naţionalului ieşean şi ai Teatrului de Păpuşi (astăzi, „Luceafărul”) a reînfiinţat şcoala ieşeană de teatru, în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi. Primii 20 de actori ai şcolii ieşene de teatru, în anul 1994, poartă în curriculum vitae, şi menţiunea „absolvenţi la clasa Sergiu Tudose”...
Pentru ei, dar şi pentru publicul care l-a urmărit jucând pe scena ieşeană, va fi prilejul ideal pentru a-i spune, alături de organizatorii acestei aniversări: „Primiţi preţuirea şi dragostea noastră, maeste! La mulţi ani!”.

Gina POPA

Proiectul „Seniorii Teatrului” face parte, alături de expoziţia „Teatrul nostru. O istorie vizuală”, din seria manifestărilor dedicate de Naţionalul ieşean sărbătorilor sale din 2016, când se împlinesc:

  • 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru în limba română;
  • 175 de stagiuni;
  • 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc din lume;
  • 120 de ani de la inaugurarea clădirii.

Sursa foto: Teatrul Naţional Iaşi/ în imaginea principală, Sergiu Tudose în rolul „Shannon” – „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, regia: Sorana Coroamă-Stanca (1970) 

 Citiţi şi: Pianistul elveţian Reto Reichenbach concertează la Iaşi

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

12:29

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei