Maestru al scenei ieşene, sărbătorit la 80 de ani: Sergiu Tudose!
Dimensiune font:
„Seniorii Teatrului” este un eveniment menit să omagieze personalităţi ale scenei ieşene. Primul sărbătorit este cunoscut, deopotrivă, ca actor de mare forţă şi profesor, fiind unul dintre fondatorii şcolii de teatru de la Iaşi.
Proiectul „Seniorii Teatrului”, organizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, este dedicat personalităţilor scenei ieşene, în semn de omagiu pentru modul în care au marcat evoluţia artei spectacolului. Deloc întâmplător, acestui proiect îi este dedicat un spaţiu în care actorii ieşeni se întâlnesc adesea, pentru a depăna amintiri din vremurile bune: la Colecţia „Istoria teatrului românesc”, găzduită de Muzeul „Eminescu” din Copou, după retrocedarea clădirii Muzeului Teatrului (2007).
O primă astfel de retrospectivă, cu fotografii, proiecţii din spectacole, dar mai ales cu istorisiri din viaţă şi de pe scenă, va avea loc vineri, 12 februarie, de la ora 12.00, la întâlnirea cu actorul Sergiu Tudose, primul sărbătorit al anului. „Domnia sa îşi aniversează cei 80 de ani alături de vechi prieteni, de publicul care s-a bucurat ani la rând de talentul şi generozitatea sa scenică, de colegi. Despre omul şi actorul Sergiu Tudose vor vorbi oamenii de teatru Sorina Bălănescu şi Constantin Paiu”, anunţă organizatorii.
Societar al Teatrului Naţional Iaşi, Sergiu Tudose s-a născut pe 12 februarie 1936, la Mărculeşti (Soroca, Basarabia). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1959, la clasa profesorului Alexandru Finţi, asistent George Rafael.
A întruchipat nenumărate personaje, printre cele mai recente fiind „Wilf”, din „Quartet” de Ronald Harwood, în regia lui Vitalie Lupaşcu, „Cotrone zis şi Vrăjitorul”, în „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello, regia Silviu Purcărete (2009) şi „Popugaicikov”, din „A murit Tarelkin!”, regia Ovidiu Lazăr, aflat pe afişul celor mai recente stagiuni.
„A murit Tarelkin!”, de A.V. Suhovo-Kobâlin, regia Ovidiu Lazăr (2014)
Iată doar câteva dintre rolurile pe care Sergiu Tudose le-a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi:
- „Băiatul” din „Adam şi Eva” de Aurel Baranga, în regia lui George Teodorescu (1962)
- „Ezekiel” - „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, regia Dinu Negreanu (1964)
- „Peter Niels” - „Din jale se întrupează Electra” de Eugene O’Neill, regia Crin Teodorescu (1966)
- „Annibale Baglioni” - „Nunta din Perugia” de Alexandru Kiriţescu, regia Sorana Coroamă-Stanca (1967)
- „Trigorin” – „Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Cătălina Buzoianu (1969)
- „John Worthing” - „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde, regia: Dan Nasta (1971)
- „Şoimul”- „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, regia Cătălina Buzoianu (1973)
- „Regele Ignaţiu” - „Ivona, principesa Burgundiei” de Witold Gombrowicz, regia Brandy Barasch (1976)
- „Musiu Şarl” - „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija (1981)
- „George” - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Eduard Albee, regia Silvia Ionescu (1995)
- „Satin” - „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Cristian Hadji-Culea (1997)
- „Bătrânul rabin” - „Teibele şi demonul ei” de Isaac Bashevis-Singer, regia Alexander Hausvater (1998).
„Ivanov” de A.P. Cehov (1988) / „Azilul de noapte” de Maxim Gorki (1997)
A avut, de asemenea, colaborări cu Opera din Iaşi, în „Peer Gynt”, spectacol de balet, pe care l-a regizat în 1981, dar şi două musicaluri în care a jucat: „Prietenul meu Bumbury” şi „My fair lady”. Apariţiile sale în televiziune şi film au fost, de asemenea, memorabile, începând din 1971, când a jucat în serialul „Muşatinii” (pe un scenariu realizat de Sorana Coroamă, după Barbu Ştefănescu Delavrancea) sau „Cu cărţile pe faţă” de Antonio Buero Vallejo (1993).
De-a lungul prodigioasei sale cariere, Sergiu Tudose a fost răsplătit cu distincţii importante, dacă ar fi să amintim doar Premiul ATM pentru cel mai bun actor, pentru „Zilov” din „Vânătoarea de raţe” (1982) şi Medalia „Meritul cultural” – gradul de Cavaler, pentru întreaga activitate (2002).
Începând cu anul 1990, împreună cu alţi colegi ai Naţionalului ieşean şi ai Teatrului de Păpuşi (astăzi, „Luceafărul”) a reînfiinţat şcoala ieşeană de teatru, în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi. Primii 20 de actori ai şcolii ieşene de teatru, în anul 1994, poartă în curriculum vitae, şi menţiunea „absolvenţi la clasa Sergiu Tudose”...
Pentru ei, dar şi pentru publicul care l-a urmărit jucând pe scena ieşeană, va fi prilejul ideal pentru a-i spune, alături de organizatorii acestei aniversări: „Primiţi preţuirea şi dragostea noastră, maeste! La mulţi ani!”.
Gina POPA
Proiectul „Seniorii Teatrului” face parte, alături de expoziţia „Teatrul nostru. O istorie vizuală”, din seria manifestărilor dedicate de Naţionalul ieşean sărbătorilor sale din 2016, când se împlinesc:
- 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru în limba română;
- 175 de stagiuni;
- 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc din lume;
- 120 de ani de la inaugurarea clădirii.
Sursa foto: Teatrul Naţional Iaşi/ în imaginea principală, Sergiu Tudose în rolul „Shannon” – „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, regia: Sorana Coroamă-Stanca (1970)
Citiţi şi: Pianistul elveţian Reto Reichenbach concertează la Iaşi
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau