Manifestări in memoriam Nicolae Costăchescu
Dimensiune font:
Mâine, începând cu ora 12.00, vor avea loc manifestări în memoria lui Nicolae Costăchescu. Evenimentul va fi marcat de vernisajul expoziţiei dedicate academicianului şi de un duet de violoncel.
La Muzeul „Poni – Cernătescu”, de pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 7B, va avea loc manifestarea omagială în memoria academicianului Nicolae Costăchescu. Organizată de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, evenimentul va avea loc mâine, 14 octombrie, începând cu ora 12.00.
Evenimentul cultural este organizat în parteneriat cu Arhivele Statului Iaşi, Colegiul de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” Iaşi, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi şi este dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea reputatului profesor chimist Nicolae Costăchescu. „Evenimentul se înscrie, firesc, în suita de manifestări omagiale dedicate marilor personalităţi care şi-au înscris cu cinste numele în istoria ştiinţei şi tehnicii din România”, precizează organizatorii manifestaţiei.
Program complex
Evenimentul va include evocări susţinute de prof. dr. ing. Ilie Siminiceanu, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi, precum şi de elevi ai Colegiului Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” Iaşi, urmate de vernisajul expoziţiei „140 de ani de la naşterea academicianului Nicolae Costăchescu”, ce va putea fi vizitată până pe 14 noiembrie. Manifestarea se va încheia cu „Duetul op. 22” de J. A. Kummer, susţinut de un Duo violoncel, compus din Sofia-Ioana Blîndu şi Otilia Lăzăr de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, sub îndrumarea profesorului Florin Sandu.
Chimist, om politic şi membru de onoare
Autor al primei teze de doctorat în chimie sub conducerea profesorului Petru Poni, Nicolae Costăchescu s-a remarcat în special prin cercetările întreprinse în domeniul chimiei anorganice, precum şi în cel al complecşilor, fiind considerat astăzi drept întemeietorul şcolii de chimie anorganică la Universitatea ieşeană. Acesta a absolvit Liceul Naţional din Iaşi şi a obţinut bacalaureatul la Universitatea din Iaşi. S-a înscris la Facultatea de Ştiinţe, secţia Fizico-Chimice a Universităţii din Iaşi urmând şi Şcoala Normală Superioară (1895-1896) condusă de Anastasie Obregia.
În anul 1901 a obţinut licenţa în ştiinţe fizico-chimice şi a fost numit şef de lucrări la Laboratorul de chimie minerală condus de profesorul Petru Poni. După ce a devenit doctor în chimie (1905), beneficiind de bursa Adamachi a Academiei Române studiază chimia timp de patru semestre la Universitatea din Zurich în laboratorul profesorului Alfred Werner. Nicolae Costăchescu a fost ministru al Instrucţiei în două guverne Maniu (10 noiembrie 1928 – 6 iunie 1930 şi 13 iunie – 9 octombrie 1930) şi un guvern Mironescu.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau