Matei Vişniec şi poveţele pentru elevii-artişti
Dimensiune font:
Astăzi este ultima zi a Festivalului de teatru şcolar „Hai la teatru!”. 55 de trupe de elevi din şcoli ale judeţului Iaşi se întrec în talent actoricesc. Piese semnate de Matei Vişniec sunt predominante în festival, iar dramaturgul de origine română a transmis un mesaj participanţilor şi organizatorilor.
„Teatrul este un depozit de scaune din interiorul căruia se aud uneori ţipete, urlete, muzică. Nimeni nu ştie ce se întâmplă acolo, oamenii fac uneori coadă în faţa clădirii, trag cu urechea, dar nimeni nu are curajul să intre înăuntru. Este adevărat că unii dintre cei care au intrat nu mai ies niciodată”, spune Matei Vişniec, dramaturgul român a cărui piese predomină în Festivalul „Hai la teatru!”. Ieri, 20 martie, a fost dat startul festivalului organizat de colectivul Teatrului „Luceafărul” ce reuneşte, în două zile ale ediţiei cu numărul unsprezece, 55 de trupe de elevi din şcoli ale judeţului Iaşi.
„E un sentiment fantastic să vezi adunate în cele două săli ale Teatrului «Luceafărul» atâtea energii, atâtea emoţii modelatoare, atâţia elevi-artişti şi coordonatori uniţi de pasiunea pentru arta teatrală. Ceea ce vedem în aceste două zile de Festival e o garanţie că teatrul viitorului va avea atât artişti, cât şi public avizat. Săptămâna teatrului, manifestare globală care plasează întreaga lume sub semnul luminos al teatrului, are steluţe strălucitoare şi la Iaşi”, a declarat Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Oltița Cîntec și Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul”.
Luna martie, luna teatrului
Festivalului de teatru şcolar „Hai la teatru!” şi-a deschis porţile în cea de-a XI-a ediţie în primele două zile ale „Săptămânii teatrului”, cum a fost numit intervalul 20-27 martie de ASSITEJ, UNIMA şi Institutul Internaţional de Teatru. Ieri, 20 martie, a fost Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, astăzi este Ziua Mondială a Marionetei, iar pe 27 martie este decretată Ziua Mondială a Teatrului.
La aflarea veştii că multe piese din festival sunt semnate de el, Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg de origine română al momentului „a fost foarte fericit”, după cum transmit reprezentanţii teatrului, iar de la Paris le-a transmis elevilor-artişti şi celor care se preocupă de pregătirea lor, un mesaj emoţionant, care a fost citit ieri, în deschiderea oficială a festivalului.
„Mă bucur să aflu că în festivalul de la Iaşi sunt prezente şi piesele mele... Faptul că aceşti tineri iubitori ai cuvântului şi ai teatrului s-au regăsit (probabil împreună cu profesorii lor) în piesele mele mă face să cred că nu mi-am irosit timpul, că merita să-mi dedic viaţa poeziei şi teatrului.
Aş vrea să le spun tuturor celor prezenţi la festival că această experienţă culturală este extrem de importantă, chiar dacă mai târziu nu vor face teatru în calitate de actori profesionişti. A juca într-o piesă, a avea curajul să încarnezi un personaj, înseamnă să-ţi depăşeşti limitele, timidităţile, să te măsori cu tine însuşi, să înveţi să te cunoşti mai bine... A juca într-o piesă, a avea curajul să faci teatru înseamnă însă să înveţi şi generozitatea de grup, să accepţi o nouă formă de solidaritate (artistică), să explorezi împreună cu ceilalţi un univers, un autor, meandrele unei poveşti, să cauţi mesaje ascunse printre rânduri, în gesturi, în abordarea unui personaj... A face teatru înseamnă să pleci într-o călătorie care te formează, te îmbogăţeşte sufleteşte, te ajută să-ţi pui noi întrebări, interesante, despre viaţă şi despre dragoste, despre prietenie şi despre comunicare. Vă mulţumesc deci tuturor celor care aţi optat să călătoriţi cu piesele şi cuvintele mele, sau cu piesele şi cuvintele altor autori. Vă transmit salutul meu şi trimit aplauzele mele virtuale”, declară dramaturgul Matei Vişniec.
Dramaturgul a transmis organizatorilor o suită de „89 de posibile definiţii subiective şi interogative ale teatrului”, care vor ajunge la toţi participanţii. „Şi un cadou pentru cei care au timp: mai multe zeci de definiţii ale teatrului. Dacă vă regăsiţi într-una din ele, într-o bună zi m-ar interesa să-mi spuneţi de ce”, precizează Matei Vişniec.
„Teatrul este Beckett care se uită la o piesă de Cehov care se uită la o piesă de Shakespeare care se uită la o piesă de Euripide care îl recită pe Homer care se uită la cer cu ochii săi orbi” este una dintre definiţiile date de Matei Vişniec teatrului.
Festivalul se va încheia în această seară, în jurul orei 19.00, iar festivitatea de premiere va avea loc mâine, 22 martie, de la ora 12.00.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau