Mister şi ficţiune la Biblioteca Judeţeană
Dimensiune font:
În perioada 1 – 12 august va avea loc „Maratonul de scriere creativă – ficţiunea de gen”. Întâlnirile se fac în prezenţa lui Dan Doboş, directorul instituţiei, de luni până vineri între orele 11.00 şi 13.00.
Este vară, este cald afară şi tot ce-ar vrea cineva să facă este să se... răcorească. Dacă aveţi idei năstruşnice şi greu de pus în practică de a vă răcori, sunteţi aşteptaţi la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, unde puteţi da frâu liber imaginaţiei. Nu, nu este o uşă magică ce vă va teleporta imediat pe cel mai comod prosop întins pe nisip, gata pregătit pentru a sta după bălăceală, ci puteţi să învăţaţi artele ficţiunii scrise alături de directorul instituţiei, Dan Doboş. Aşadar, dacă aţi simţit vreodată că imaginaţia dumneavoastră depăşeşte orice fel de limită realistă, puteţi să vă înscrieţi până pe 31 iulie la cel mai real atelier de ficţiune ce stă sub numele de „Maraton de scriere creativă – ficţiunea de gen”. Astfel, în perioada cea mai toridă din zi, în intervalul orar 11.00 – 13.00, începând de pe 1 august şi finalizându-se pe 12 august, vă veţi întâlni de luni până vineri la Sala de Artă şi Referinţe a bibliotecii pentru a discuta artele ficţiunii de gen. Atelierul este gratuit, se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care doresc să se antreneze în arta scrierii unui bestseller. Admiterea la curs, în limita a 16 locuri, se va face pe baza analizei unei scrisori de intenţie sau a unui scurt fragment de proză originală trimise pe adresa dan.dobos@bjiasi.ro. „Am fost surprins să văd că am primit mai multe fragmente de proză originală decât scrisori de intenţie, iar vârsta doritorilor se apropie de limita superioară, de 25 de ani”, a declarat Dan Doboş pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
„Nimic nu te motivează să devii scriitor”
În România există genuri literare „prea puţin băgate în seamă de critici” precum genul poliţist, romanul istoric, fantasy, umor, science fiction. „Nu e un domeniu subcultural, ci este un domeniu în care te afunzi în funcţie de propria greutate intelectuală. Vreau să le arăt, să le exemplific cu secvenţe din film, deoarece multe din cărţile despre care vreau să le vorbesc au ecranizări”, a adăugat Dan Doboş.
Acesta a mai declarat faptul că în următoarea săptămână va face o selecţie şi va răspunde prin mail fiecărei persoane ce s-a înscris la atelier, iar cei care vor participa la întâlniri pot avea şi invitaţi surpriză din mediul literar. „Caut oameni care au chemare şi dorinţă de a scrie, or dacă vin tot felul de oameni care nu scriu, care nu îşi expun creaţiile, care nu au scris niciodată nimic, întreaga treabă e sortită eşecului. Caut oameni care au mai scris măcar o povestire pe care nu au arătat-o nimănui”, a precizat Dan Doboş.
La întâlniri se va discuta despre cum se construiesc acţiunea şi personajele, despre cum ar trebui să se prezinte un scriitor la editură, care sunt diferenţele dintre literatura proastă şi literatura bună, ce anume face ca un roman sau un text să fie valabil din punct de vedere literar şi ce anume îl descalifică.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau