Muzeul devine scena tinerelor talente
Dimensiune font:
Începând de mâine, 11 martie, la Palatul Culturii va avea loc prima ediţie a proiectului „Portativul tânărului artist”. Elevi şi profesori ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” îşi vor demonstra talentele – muzicale, teatrale ori coregrafice – într-un spaţiu neconvenţional: la muzeu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.
Palatul Culturii va găzdui lunar, începând de mâine după-amiază, momente de teatru, muzică ori interpretare coregrafică. Prin Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” de la Palatul Culturii, care are un parteneriat de tradiţie, deja, cu Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” (CNAOB), se „lansează” proiectul cultural-educativ „Portativul tânărului artist”. Debutul este programat pentru sâmbătă, 11 martie, de la ora 17.00, în incinta sălii „Ştefan Procopiu” de la Palat.
„La această primă ediţie scena va aparţine elevilor care studiază muzica, arta actorului sau coregrafia. Evident, celelalte secţii vor urma în acest proiect. Tinerilor care sunt implicaţi în învăţământul vocaţional li se oferă şansa de a performa într-un spaţiu neconvenţional, nu doar în sala de concert. Ţine de talent şi de inteligenţă, dar şi de experienţă să se adapteze la diferite spaţii, dimensiuni sau acustică a sălii. Ne dorim tineri educaţi în spiritul păstrării, al aprecierii valorilor muzeale”, declară Carmen Zaharia-Danicov, coordonator al proiectului, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
„Verbul, sunetul şi mişcarea se îngemănează în prima ediţie”
Organizatorii precizează că manifestările din cadrul proiectului „Portativul tânărului artist” vor fi desfăşurate lunar, pe tot parcursul anului calendaristic şi au ca menire apropierea tinerilor de „valorile spirituale ale înaintaşilor”.
Între dans, teatru, muzică şi muzeu există, după declaraţiile specialiştilor, o legătură foarte strânsă, întrucât Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii din Iaşi deţine colecţii valoroase, mai ales în domeniul muzicii. „Una dintre cele mai reprezentative colecţii ale Muzeului, unică în ţară, este cea de muzică mecanică, iniţiată în 1958, care s-a dezvoltat permanent şi actualmente deţinem piese foarte valoroase, importante pentru cultura tehnică şi nu numai, piese care fac o legătură strânsă între trecut şi prezent”, declară dr. ing. Monica Nănescu, şef al Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Proiectul, iniţiat şi coordonat de Carmen Zaharia- Danicov, profesor la CNAOB şi de dr. ing. Monica Nănescu, şef al Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, „face posibilă această apropiere între generaţia tânără, în formare, pe care ne dorim să o sensibilizăm în spiritul valorilor patrimoniale şi, de ce nu, care trebuie să ştie că au existat fizicieni, oameni de marcă, inventatori, care s-au impus în anumite domenii şi trebuie cunoscuţi”, precizează dr. ing. Monica Nănescu, iar astfel, muzeul devine o „esplanadă culturală, menită a prefigura un interesant spaţiu de lansare a tinerelor talente în domeniul muzicii, respectiv al artelor dramatice şi coregrafice”. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile în sală.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau