Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism caută elevi voluntari

default

Dimensiune font:

| 13-08-2015 11:09

Iniţiatorii primului muzeu dedicat vieţii cotidiene a românului în perioada comunismului caută voluntari: elevii pasionaţi de istorie sunt invitaţi să contribuie la concretizarea acestui proiect. Ei vor putea urma cursuri de jurnalism, pentru a rescrie istorisirile celor dispuşi să doneze obiecte pentru colecţia viitorului muzeu. 

Apartament cu două camere „complet utilat”, magazin alimentar cu galantar gol, „laborator” al mijloacelor de urmărire folosite de către Securitate – acestea sunt doar câteva dintre elementele care vor fi reconstituite, pentru a ilustra viaţa cotidiană a românului în perioada comunismului. Nu spre a invita la nostalgie, ci pentru a conştientiza o perioadă a istoriei românilor şi, mai ales, pentru a nu lăsa istoria să se repete!

Iniţiatorii Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism (MVCC) îşi propun să ofere, în sediul ce urmează să fie amenajat într-o hală industrială a fostului CET, pe strada „Pacea” nr. 43 din Botoşani, o imagine a vieţii cotidiene din societatea românească a anilor 1945 – 1989, reconstituind elementele definitorii pentru „copilăria, tinereţea şi maturitatea unui fruntaş comunist”. Deocamdată, demersul este la mijlocul drumului, cu aproximativ 4.000 de obiecte colectate prin donaţii şi câteva proiecte aflate în derulare.

Oricare dintre obiectele pe care le aveţi acasă şi care vă amintesc de perioada comunistă, ar putea spune povestea mai departe, ar putea vorbi despre dumneavoastră, despre părinţi sau bunici, în ineditul muzeu ce urmează să fie deschis la Botoşani, în 2016. „Muzeul va fi structurat ca o punere în scenă a vieţii unui fruntaş comunist. Îi vom spune fruntaş, şi nu «om nou», pentru că nu dorim să creăm confuzii, nu dorim să resuscităm astfel de concepte. Anul acesta, avem trei proiecte în derulare. Unul dintre ele este cel de colectare a obiectelor destinate acestui muzeu, în cadrul căruia am organizat campanii cu elevi voluntari. În perioada 15 iulie – 15 septembrie, un astfel de punct de colectare va fi amplasat în Piaţa Mare a oraşului Botoşani. Încercăm să captăm atenţia potenţialilor donatori, să trezim interesul botoşănenilor pentru acest muzeu”, dezvăluie Constantin Iftime, preşedintele Asociaţiei CulturEst şi directorul MVCC.

Prin intermediul unei tombole, donatorii celor mai interesante obiecte vor putea câştiga un premiu în bani. „Oamenii sunt în expectativă. Nu ştiu dacă renunţă greu la amintiri sau dacă sunt reticenţi cu privire la locul pe care îl vor ocupa obiectele la care renunţă. Încercăm să facem aceste lucruri cât se poate de serios, mai ales pentru că avem sprijinul studenţilor şi al profesorilor de la Universitatea din Bucureşti, care au acceptat să se implice într-un proiect de documentare privind obiectele pe care le vom expune”, precizează Constantin Iftime. Istorici şi „arhitecţi-scenografi”, care au lucrat la scenografiile unor spectacole de teatru sau filme care au abordat tema comunismului vor fi invitaţi în toamnă la Botoşani, pentru a analiza obiectele ce vor intra în colecţia muzeului.

Dincolo de faptul că acesta este primul muzeu dedicat „vieţii cotidiene în comunism”, incitantă este şi viziunea iniţiatorilor asupra acestui proiect. „Încercăm să atragem atenţia că în România multe dintre muzee au rămas la nivelul începutului de secol XX. Muzeele au nevoie de o deschidere spectaculară pentru a deveni atractive. Este important să convingem şi clasa politică să promoveze o lege prin care să finanţeze astfel de muzee ale comunismului, prin intermediul unui parteneriat public-privat”, apreciază Constantin Iftime.

Elevii-voluntari vor participa la cursuri de jurnalism, vor învăţa cum să dialogheze cu donatorii, dar şi cum să scrie scurte reportaje despre obiectele donate. La sfârşitul acestei săptămâni, ei vor participa la un marş, pentru a readuce în atenţia botoşănenilor faptul că Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism are nevoie şi de implicarea lor. Pentru că donatorii vor fi, în fapt, fondatorii acestui muzeu.
Gina POPA

Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism este un proiect iniţiat şi dezvoltat de Asociaţia CulturEst, în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoşani. Urmând să fie deschis spre finalul anului 2016, acesta este sigurul muzeu pe tema comunismului din România, fiind fondat printr-o iniţiativă privată. Dacă doriţi să deveniţi voluntari sau donatori, trimiteţi un e-mail la adresa pascal.razvan.constantin@gmail.com.

Sursa foto: facebook.com/ Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei