Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism caută elevi voluntari
Dimensiune font:
Iniţiatorii primului muzeu dedicat vieţii cotidiene a românului în perioada comunismului caută voluntari: elevii pasionaţi de istorie sunt invitaţi să contribuie la concretizarea acestui proiect. Ei vor putea urma cursuri de jurnalism, pentru a rescrie istorisirile celor dispuşi să doneze obiecte pentru colecţia viitorului muzeu.
Apartament cu două camere „complet utilat”, magazin alimentar cu galantar gol, „laborator” al mijloacelor de urmărire folosite de către Securitate – acestea sunt doar câteva dintre elementele care vor fi reconstituite, pentru a ilustra viaţa cotidiană a românului în perioada comunismului. Nu spre a invita la nostalgie, ci pentru a conştientiza o perioadă a istoriei românilor şi, mai ales, pentru a nu lăsa istoria să se repete!
Iniţiatorii Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism (MVCC) îşi propun să ofere, în sediul ce urmează să fie amenajat într-o hală industrială a fostului CET, pe strada „Pacea” nr. 43 din Botoşani, o imagine a vieţii cotidiene din societatea românească a anilor 1945 – 1989, reconstituind elementele definitorii pentru „copilăria, tinereţea şi maturitatea unui fruntaş comunist”. Deocamdată, demersul este la mijlocul drumului, cu aproximativ 4.000 de obiecte colectate prin donaţii şi câteva proiecte aflate în derulare.
Oricare dintre obiectele pe care le aveţi acasă şi care vă amintesc de perioada comunistă, ar putea spune povestea mai departe, ar putea vorbi despre dumneavoastră, despre părinţi sau bunici, în ineditul muzeu ce urmează să fie deschis la Botoşani, în 2016. „Muzeul va fi structurat ca o punere în scenă a vieţii unui fruntaş comunist. Îi vom spune fruntaş, şi nu «om nou», pentru că nu dorim să creăm confuzii, nu dorim să resuscităm astfel de concepte. Anul acesta, avem trei proiecte în derulare. Unul dintre ele este cel de colectare a obiectelor destinate acestui muzeu, în cadrul căruia am organizat campanii cu elevi voluntari. În perioada 15 iulie – 15 septembrie, un astfel de punct de colectare va fi amplasat în Piaţa Mare a oraşului Botoşani. Încercăm să captăm atenţia potenţialilor donatori, să trezim interesul botoşănenilor pentru acest muzeu”, dezvăluie Constantin Iftime, preşedintele Asociaţiei CulturEst şi directorul MVCC.
Prin intermediul unei tombole, donatorii celor mai interesante obiecte vor putea câştiga un premiu în bani. „Oamenii sunt în expectativă. Nu ştiu dacă renunţă greu la amintiri sau dacă sunt reticenţi cu privire la locul pe care îl vor ocupa obiectele la care renunţă. Încercăm să facem aceste lucruri cât se poate de serios, mai ales pentru că avem sprijinul studenţilor şi al profesorilor de la Universitatea din Bucureşti, care au acceptat să se implice într-un proiect de documentare privind obiectele pe care le vom expune”, precizează Constantin Iftime. Istorici şi „arhitecţi-scenografi”, care au lucrat la scenografiile unor spectacole de teatru sau filme care au abordat tema comunismului vor fi invitaţi în toamnă la Botoşani, pentru a analiza obiectele ce vor intra în colecţia muzeului.
Dincolo de faptul că acesta este primul muzeu dedicat „vieţii cotidiene în comunism”, incitantă este şi viziunea iniţiatorilor asupra acestui proiect. „Încercăm să atragem atenţia că în România multe dintre muzee au rămas la nivelul începutului de secol XX. Muzeele au nevoie de o deschidere spectaculară pentru a deveni atractive. Este important să convingem şi clasa politică să promoveze o lege prin care să finanţeze astfel de muzee ale comunismului, prin intermediul unui parteneriat public-privat”, apreciază Constantin Iftime.
Elevii-voluntari vor participa la cursuri de jurnalism, vor învăţa cum să dialogheze cu donatorii, dar şi cum să scrie scurte reportaje despre obiectele donate. La sfârşitul acestei săptămâni, ei vor participa la un marş, pentru a readuce în atenţia botoşănenilor faptul că Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism are nevoie şi de implicarea lor. Pentru că donatorii vor fi, în fapt, fondatorii acestui muzeu.
Gina POPA
Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism este un proiect iniţiat şi dezvoltat de Asociaţia CulturEst, în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoşani. Urmând să fie deschis spre finalul anului 2016, acesta este sigurul muzeu pe tema comunismului din România, fiind fondat printr-o iniţiativă privată. Dacă doriţi să deveniţi voluntari sau donatori, trimiteţi un e-mail la adresa pascal.razvan.constantin@gmail.com.
Sursa foto: facebook.com/ Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau