Naţionalul ieşean, managerul Reţelei Marea Neagră
Dimensiune font:
În Europa există peste 3.000 de teatre istorice, iar Teatrul Naţional din Iaşi este, alături de alte 120 de teatre din Europa, pe lista celor mai frumoase clădiri istorice din Uniunea Europeană.
Începutul de primăvară a venit cu surprize pentru ieşenii cărora clădirea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (TNI) le stârneşte puternice emoţii şi amintiri. Primul Teatru Naţional din România, adică Teatrul Naţional din Iaşi, este, la invitaţia „Perspectiv – Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa”, managerul Reţelei Marea Neagră, în proiectul Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice.
„E o reţea mai complicată decât altele, pentru că este o reţea cu ţări în situaţii relativ diferite. Avem două ţări, Bulgaria şi România, în Uniunea Europeană, şi alte două ţări, Ucraina şi Georgia, care, în diferite feluri, au pe teritoriul lor conflicte. Este o reţea ce nu va fi uşor de întreţinut, dar sperăm să poată funcţiona peste toate aceste oprelişti geo-politice”, a declarat Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional din Iaşi, despre Reţeaua Marea Neagră.
Peste 3.000 de teatre istorice
„Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice este, în acest moment, cel mai mare proiect cultural din Uniunea Europeană”, precizează Carsten Jung, managerul proiectului „Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice”, „deoarece această reţea traversează întreaga Europă. Am început să creăm această reţea în urmă cu patru ani, împreună cu alţi 15 parteneri din 12 ţări. Fiecare partener este responsabil pentru câte o parte din reţeaua europeană, iar coordonatorul de aici este Teatrul Naţional din Iaşi, care a organizat Reţeaua Marea Neagră”.
Foto Carsten Jung
În Europa există peste 3.000 de teatre istorice, iar din „Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice” vor face parte 120 dintre cele mai somptuoase şi bine conservate clădiri de spectacole. Până în prezent s-au format deja opt reţele mai mici: Adriatic Route, Baltic Route, Channel Route, Emperor Route, Iberia Route, Italian Route şi Nordic Route. Reţeaua Marea Neagră, va cuprinde teatre din România, Ucraina, Bulgaria şi Georgia, iar printre teatrele din România, alături de TNI, se numără Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa, Teatrul Odeon din Bucureşti şi Teatrul „Regina Maria” din Oradea.
„Ţelul acestei reţele este de a familiariza publicul cu fantastica moştenire culturală istorică. A face teatru, a merge la teatru este un lucru european, iar europenii au construit clădiri speciale pentru acest lucru, ce au un anumit stil”, declară Carsten Jung, care precizează şi faptul că „fiecare clădire povesteşte ceva despre istoria ţării şi a oraşului în care se află, dar, de asemenea, spune ceva şi despre relaţiile dintre ţările din Europa. Scopul acestui proiect este de a determina oamenii să viziteze teatrul dincolo de spectacole, ca pe un... palat, de unde pot afla multe lucruri despre istorie”.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau