O piesă despre falimentul moral şi etic al civilizaţiei FOTO
Dimensiune font:
Pe 21 februarie, de la ora 19.30, piesa „Invitaţie la eşafod” de Vladimir Nabokov se va juca în premieră naţională la TNI. După mai multe încercări de a fi pusă în scenă, regizorul Ion Sapdaru se bucură de susţinerea conducerii Naţionalului ieşean. Piesa va avea alte două reprezentaţii pe 23 şi 28 februarie.
Ultima carte scrisă de Vladimir Nabokov în limba rusă va fi pusă în scenă în premieră naţională de către Ion Sapdaru la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (TNI). Romanul, tradus din rusă în engleză de către fiul lui Vladimir Nabokov, nu este, după părerea multor critici radicali, o satiră a unei societăţi alienate, ci mai curând ,,un scuipat scârbit al scriitorului în faţa lumii contemporane”, prin „Invitaţie la eşafod”, Nabokov anunţând falimentul moral şi etic al civilizaţiei moderne. Piesa cu acelaşi nume se va juca în premieră pe 21 februarie, la Uzina cu Teatru, începând cu ora 19.30, şi va avea alte două reprezentaţii pe 23 şi pe 28 ale lunii, de la aceeaşi oră.
„Au trecut câţiva ani buni de când am propus această piesă în mai multe teatre, nu s-au găsit modalităţi şi afinităţi a celor care conduceau teatrele ca să o facem. În sfârşit, anul ăsta conducerea Teatrului a vibrat ca atare şi s-a decis montarea acestei piese”, a declarat Ion Sapdaru, cel care semnează regia, traducerea, dramatizarea şi coloana sonoră a piesei, şi care a adăugat că încă din 2004 se chinuie să pună în scenă această poveste.
Echipa piesei
Ion Sapdaru semnează regia, traducerea, dramatizarea şi coloana sonoră a piesei. Asistenţii de regie au fost Francisc Bucur şi Radu Mihoc. Scenografia piesei „Invitaţie la eşafod” a fost concepută de Alina Dincă Puşcaşu şi este scenografia cu numărul 31 pe care Alina Dincă Puşcaşu o construieşte, iar din acestea toate, 20 sunt lucrate pentru piesele regizate de Ion Sapdaru. „Am încercat să reconstitui acel spaţiu concentraţionar la care este condamnat Cincinnnatus de către societate, doar pentru că gândeşte altfel. Decorul auster şi costumele gen păpuşi de cârpă sunt inspirate din opera fotografului polonez Jan Saudek. Iubesc acest spectacol...”, a mărturisit Alina Dincă Puşcaşu, despre care Ion Sapdaru a declarat că odată cu fiecare spectacol creat, scenografa lucrează la standarde şi mai înalte.
Distribuţia reuneşte actori precum Adrian Marele, Dumitru Năstruşnicu, Radu Ghilaş, Daniel Busuioc, Irina Răduţu Codreanu, Sorin Cimbru, Dumitru Florescu, Iuliana Budeanu, Anne Marie Chertic, Francisc Bucur şi Radu Mihoc.
„Ion Sapdaru nu se dezminte nici de această dată şi, dacă aţi observat bine, distribuţia este alcătuită din foarte mulţi tineri actori colaboratori şi oferă o şansă tinerilor de a se afirma pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, oferindu-le roluri consistente. Lucrul cu Ion Sapdaru este şi un fel de şcoală pentru tineri actori”, a declarat Daniel Busuioc, director artistic al Teatrului Naţional.
Cuvântul regizorului despre piesă
Cincinnatus, eroul piesei noastre, este vărul lui Hamlet, fratele cneazului Mîşkin şi nepotul lui Don Quijote de la Mancha.
Asemenea marilor ,,rude literare”, Cincinnatus trăieşte într-o lume a trivialităţii care capătă dimensiuni totalitare, o societate înarmată cu instrumente de tortură rafinate, dotată cu o maşinărie represivă de o cruzime ieşită din comun. Universul bizar în care este nevoit să îşi trăiască viaţa Cincinnatus aminteşte de romanele lui Kafka, unde omul se zbate într-o societate grotească alcătuită din indivizi ale căror reguli sunt inexplicabile, iar descifrarea acestora e condamnată la insucces. Nabokov creează o lume terifiantă în care raţionamentele de orice natură sunt date peste cap. În această societate ,,cel normal este nebun, iar cel nebun este normal”.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau