O piesă despre oameni care ne schimbă viaţa fără să ne dăm seama
Dimensiune font:
Ateneul din Iaşi anunţă premiera piesei de teatru „Un tramvai numit dorinţă”, programată pentru sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 19.00, la sala mare „Radu Beligan”. Piesa stă sub regia şi versiunea scenică a lui Andrei Ciobanu, care a oferit detalii despre „dorinţa” sa de a pune în scenă această creaţie. Preţul întreg al unui bilet este 20 lei, iar cel redus este 15 lei, pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri.
O piesă dramatică cu puternice accente comice este în pregătire la Ateneul din Iaşi. „Un tramvai numit dorinţă” se va juca sâmbătă, 8 aprilie, în premieră la Iaşi, pe scena Ateneului, în regia şi versiunea scenică a lui Andrei Ciobanu.
„Mi-am dorit foarte mult să pun în scenă această piesă pentru că este teatru contemporan american şi este una dintre piesele lui Tenessee Williams de mare succes, alături de «Menajeria de sticlă»... este una din piesele pe care doream să le fac, să le joc. Piesa este scrisă într-o cheie naturalistă şi jocul actorilor o să fie naturalist. De aceea toate lucrurile din scenă sunt funcţionabile: naturalist înseamnă pe bune, până la un punct. Piesa va fi una altfel pentru Ateneu”, a declarat Andrei Ciobanu, regizorul piesei, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”. Acesta precizează că a sfătuit actorii să meargă mai mult pe impuls în rolurile pe care le interpretează, deşi este convins că nu le va fi uşor, întrucât, adaugă el, rolurile sunt complexe atât ca întindere, cât şi ca psihologie ori „arme” actoriceşti pe care trebuie să le aibă.
Tipologii umane evidenţiate de personaje
Distribuţia piesei este formată din Ramona Dorneanu în rolul principal – Blanche, Daniel Onoae îl va interpreta pe Stanley, Irina Frunză va fi Stella, Codrin Dănilă – Mitch, Ana Hegyi – Eunice, Ionuţ Gînju – Steve, Dragoş Maftei – Vatmanul, Luca Afrisinei – Stanley Jr..
Tenessee Williams a scris o dramă naturalistă în care a urmărit conflictul dintre clasa socială avută şi cea în care se afla imigrantul anilor '40 în America. Andrei Ciobanu mărturiseşte că a schimbat versiunea scenică şi a mutat focusul de la drama personajului Blanche, la drama tuturor personajelor – fiecare cu drama proprie, dar care se întâlnesc pe parcursul piesei. „O să fie şi elemente comice, fără doar şi poate, dar şi ăsta este un lucru nou pentru Ateneu... nu prea s-au făcut drame ori nu de aşa o complexitate. Sper să prindă la public, fiindcă este obişnuit cu un alt gen de spectacole aici, dar aşa cum a prins la «Steaua fără nume», care şi ea este o comedie romantică, sper să prindă şi la spectacolul acesta”, adaugă regizorul.
Piesa, după cum precizează regizorul, urmăreşte evoluţia sau, mai degrabă, involuţia personajelor, fiindcă acestea se degradează treptat. Blanche suferă de bipolaritate, după ce, căsătorindu-se la 16 ani, soţul a decedat; devine profesoară şi are o afinitate pentru băieţii de la şcoală, este dată afară din şcoală, mai apoi din oraş şi ajunge acasă la sora ei, unde trebuie să se confrunte cu situaţia precară în care trăieşte aceasta şi să reuşească să facă trecerea de la o viaţă luxoasă în care a trăit, la viaţa mizeră pe care o duce Stella cu soţul său Stanley – „un muncitor violent, brutal, fără bun-simţ; un non-conformist al zilelor noastre”.
„Vatmanul – Dumnezeu la cârma vieţii noastre”
„Am vrut să despovărez drama personajelor şi în piesă apare un personaj din altă sferă, reprezentat prin vatman, care face şi desface lucrurile, vine să arate că, de fapt, liberul arbitru nu există, ci este o forţă supremă care ia decizii în locul nostru. Şi atunci poate o să privim personajele cu mai multă îngăduinţă, că nu sunt ele de vină pentru tot ceea ce fac, ci este natura”, declară Andrei Ciobanu, care adaugă că vatmanul este cel care o aduce pe Blanche la casa surorii ei. „Mi-a fost frică să spun că este Dumnezeu, pentru că nu vreau să mă joc cu asta. Vatmanul apare în forma unui om care oferă o floare, care vinde un bilet... sunt oameni care ne schimbă cursul zilei sau chiar viaţa fără să ne dăm seama de unde au plecat schimbările. Nimic nu este întâmplător. Piesa o să încerce să inducă, pentru o parte din oameni, şi lucrul acesta”, adaugă regizorul.
Andrei Ciobanu, regizor
Scenografia piesei este creată de Cătălin Târziu, iar Lucian Ţurcanu a lucrat la light design. Muzica va fi interpretată live de Răzvan Boroda – pian şi Nicu Luceanu – saxofon, despre care regizorul a mărturisit că i-a găsit foarte greu, întrucât aceştia trebuie să interpreteze un anumit tip de muzică, cea a anilor '40. „Sunt momente în care ei improvizează şi mi-a fost greu să îi găsesc fiindcă nu toată lumea poate improviza aşa uşor. Am întâlnit pianişti care ştiau piese, învăţau, dar nu puteau improviza. Am ales să fie muzică live tocmai pentru faptul că piesa va fi jucată într-o notă naturalistă şi muzica «pe bune» vine ca o completare a jocului artiştilor pe scenă”, spune Andrei Ciobanu, care anunţă spectatorii că piesa nu va începe din sală şi lasă ca acest lucru să fie o surpriză pentru iubitorii de teatru.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau