Peste 100 de meşteri olari au venit la Târgul de Ceramică de la Iaşi
Dimensiune font:
Ajuns la ediţia cu numărul 33, „Cucuteni – 5000” - Târgul Naţional de Ceramică, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Iaşi a fost deschis vineri, 26 iunie, în Parcul Copou.
Publicul a fost prezent încă de la primele ore la reîntâlnirea cu arta tradiţională şi cei peste 100 de meşteri olari, ale căror vase din fascinantul lut ars întregesc în fiecare an colecţiile pasionaţilor de ceramică. „La Iaşi, se spune că dacă îţi cumperi un obiect de la Târgul de oale (denumire de „alint” dată de ieşeni manifestării pe care o aşteaptă de fiecare dată cu nerăbdare! – n.red.), îţi poartă noroc tot anul”, a reamintit Victorel Lupu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Iaşi.
Cum de noroc nu se poate plânge nimeni că i-ar prisosi, „târgoveţii” au curtat şi anul acesta „marfa”: străchini, ulcele de lapte ori vin, oale de sarmale, dar şi vaze, clopoţei, figurine sau... potcoave s-au numărat printre primele obiecte cumpărate. Printre elementele de noutate ale târgului veţi remarca ceramica decorativă a meşterilor olari din Cernăuţi, zonă reprezentată în Târgul de la Iaşi doar de trei ani. „Acest eveniment ne ajută, de la an la an, să facem un schimb de experienţă. Sperăm ca pe viitor să putem vedea acest târg şi la Cernăuţi, pentru că patrimoniul nostru cultural este comun”, a spus Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.
Cât despre oale noi, nemaivăzute, trebuie să ştiţi că specialiştii sunt mereu în căutarea elementelor tradiţionale, iar juriul de la Iaşi este unul foarte exigent: „După evenimentele din 1989, s-a produs o adevărată explozie a unor elemente pe care le-au propus diverşi meşteri olari în numele zonelor pe care le reprezintă. Organizatorii târgurilor din întreaga ţară se străduiesc să estompeze elanul unor meşteri de a propune inovaţii care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă ceramica tradiţională. A duce arta tradiţională mai departe înseamnă că adaugi ceva din sufletul tău şi din priceperea ta, fără însă a ştirbi ceea ce înseamnă linia definitorie a specificului nostru etnic. Acest târg există pentru că ne dorim să ducem mai departe ceea ce ne reprezintă şi ceea ce trebuie neapărat păstrat în vatra tradiţională a satului românesc”, a spus etnologul Ion H. Ciubotaru, unul dintre iniţiatorii manifestării.
Premiile acestei ediţii au fost susţinute de Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, iar marii câştigători au fost Eugen Pătru din Vlădeşti (judeţul Vâlcea) - Premiul „Ion Diaconu” pentru ceramică artistică, şi Dumitru Ifrim din Schitu Stavnic (judeţul Iaşi) – Premiul „Toader Nica” pentru ceramică utilitară.
Târgul Naţional de Ceramică 2015 va continua până duminică, 28 iunie, ora 21.00.
Gina POPA
În Parcul Copou sunt prezenţi, în aceste zile, meşteri din cele mai importante centre de ceramică din România (Baia Mare, Braniştea-Galaţi, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi – Botoşani, Cârţa, Corund şi Miercurea Ciuc – Harghita, Horezu, Lungeşti şi Vlădeşti – Vâlcea, Româna-Balş şi Vădastra – Olt), precum şi din Republica Moldova (Chişinău, Nisiporeni, Hogineşti-Călăraşi, Drochia) şi regiunea Cernăuţi – Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau