Peste 60.000 de spectatori la reprezentaţiile Teatrului „Luceafărul”
Dimensiune font:
Finalul stagiunii 2016-2017 s-a lăsat cu bilanţuri şi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. În cele zece luni au avut loc şase premiere, un public numeros la toate reprezentaţiile artiştilor, nominalizări şi participări la festivaluri şi turnee.
La final de stagiune, reprezentanţii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” anunţă „realizările stagiunii 2016-2017”, care pot fi reunite lejer sub genericul „o stagiune reuşită”. „Stagiunea care s-a încheiat a fost una foarte bună, încă una foarte reuşită pe toate planurile: ca număr de spectacole, spectatori, dar şi ca anvergură a proiectelor noastre, participări naţionale şi internaţionale. Am avut în vedere toate categoriile de spectatori, colaborări importante, cu artişti de top, care să amorseze calităţile trupei noastre, am încercat şi reuşit să abordăm texte noi în abordări inedite, sincrone cu ceea ce se întâmplă pe plan internaţional”, a declarat Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul” şi critic de teatru, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
foto Oltița Cîntec
Şase premiere dedicate celor mici
Odată cu încheierea stagiunii, toate instituţiile de spectacole au transmis cifrele care aduc motivaţie pentru următorul an, iar, pentru Teatrul „Luceafărul”, activitatea celor zece luni a constat în premiere, un număr ridicat de nominalizări la festivaluri naţionale şi internaţionale şi un număr mare de copii, tineri şi adulţi prezenţi la reprezentaţii.
Anul trecut, la „Luceafărul” s-au jucat şase premiere, dintre care patru la sala mare şi două la sala mică. Printre cele de la sala mare se numără spectacolele „Când visăm” de Verena Koch, cea care a semnat şi regia, o coproducţie cu Centrul Cultural German din Iaşi, cu scenografia semnată de Ute Lindenberg (Germania), „Vrăjitorul din Oz” după Frank L. Baum, „Un pedagog de şcoală nouă” de I.L. Caragiale, în regia şi scenariul imaginate de Constantin Brehnescu şi „Năzdravanul din stele” de Alina Nelega, în regia conf. univ. dr. Gavril Cadariu şi scenografia lui Adrian Damian. La sala mică s-au jucat „Răţuşca cea urâtă” după H.C. Andersen, în regia lui Ciprian Huţanu, şi „Povestea celor trei purceluşi”, un spectacol de Constantin Brehnescu.
Foto din spectacolul „Povestea celor trei purceluși”
Poveştile spectacolelor
Premiera spectacolului „Răţuşca cea urâtă” s-a jucat cu casa închisă, iar înainte de prima reprezentaţie oficială a spectacolului, reprezentanţii Teatrului „Luceafărul” au programat două reprezentaţii jucate în regim de avanpremieră, la cererea publicului. Până la prima ieşire la public, titlul nu a mai figurat niciodată pe lista spectacolelor susţinute de artiştii Luceafărului.
Foto din spectacolul „Rățușca cea urâtă”
Jumătatea lunii ianuarie a adus ieşenilor poveştile Vrăjitorului din Oz, „dincolo de peripeţiile adolescentei din Kansas purtată de ciclon, întâlnirile ei cu Omul de Paie, Omul de Tinichea, Leul, Vrăjitoarea Rea, Vrăjitoarea Bună, Vrăjitorul din Oz, ajungând la ceea ce se află în spatele acestor peripeţii, forţa prieteniei, importanţa familiei, puterea de a-ţi cunoaşte slăbiciunile şi de a deveni mai puternic trecând peste ele”, a declarat Ion Ciubotaru, regizorul spectacolului.
„Năzdrăvanul din stele” s-a jucat pentru prima dată la finalul lunii martie, iar reprezentanţii Teatrului au invitat la spectacol toţi copiii cu vârste de peste cinci ani, alături de părinţi şi bunici. „Atenţia ei creatoare s-a focalizat acum pe personaje şi acţiuni care vor plimba imaginaţia spectatorilor prin două lumi contrastante, dar la fel de interesante – spaţiul interstelar şi lumea de la firul ierbii, oferind publicului o adevărată provocare de fantezie”, a declarat Oltiţa Cîntec, despre textul scris de dramaturgul Alina Nelega.
La o săptămână după poveştile Năzdrăvanului, artiştii de la „Luceafărul” au jucat un nou spectacol, fiind vorba despre „Povestea celor trei purceluşi”, regizat de Constantin Brehnescu. „Ne-am axat pe o poveste foarte cunoscută, mai ales datorită filmului animat al celor de la Disney, o adevărată capodoperă, iar provocarea a fost ca, lucrând acum cu mijloacele artei păpuşăreşti, să reuşim să sprijinim înţelegerea temei, a moralei camuflate într-o versiune amuzantă”, a spus, în aprilie, regizorul Constantin Brehnescu.
Foto din spectacolul „Un pedagog de școală nouă”
Ultima premieră a avut loc pe 1 iunie, când artiştii Teatrului au jucat spectacolul „Un pedagog de şcoală nouă” de I.L. Caragiale, tot în regia lui Constantin Brehnescu, iar despre text, Oltiţa Cîntec declara că „este articulat în jurul ideii de şcoală, elev, profesor, din vremea scriitorului şi din vremea noastră. Actualitatea subiectului pare să nu sufere de trecerea timpului, multe similitudini existând între lumea din timpul lui Caragiale şi acesta al nostru”.
Mii de spectatori de toate vârstele
Reprezentanţii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” se mândresc cu cele 345 de reprezentaţii la sediu, în deplasări şi în festivaluri naţionale şi internaţionale, la care s-au strâns 61.000 de spectatori de toate vârstele. De asemenea, artiştii au participat la turnee în străinătate, dintre care le amintim pe cele din Republica Moldova, unde au jucat „Harap Alb” şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, turneu în care spectacolul „Capra cu trei iezi” s-a jucat la Londra, Glasgow şi Edinburgh.
La începutul stagiunii, Iaşul s-a bucurat de cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, ce a avut tema „neliniştile prezentului”. În cele opt zile de festival, s-au jucat 40 de spectacole, la care au muncit peste 400 de oameni de teatru, fiind prezenţe 30 de companii teatrale din România şi din alte 16 ţări. Scopul organizatorilor, atunci când s-au decis asupra temei principale, a fost să aducă în faţă „anxietăţile şi panicile cărora trebuie să le facem faţă la nivel individual şi social: insecuritate, discriminare, atentate migranţi, război, Alzheimer, autism, violenţă, singurătate, izolare etc., fără a fi o ediţie sumbră”.
Pe 20 şi 21 martie a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Festivalului de teatru şcolar „Hai la teatru”. În cele două zile, peste 700 de elevi artişti au evoluat pe scenele Teatrului „Luceafărul”, într-un maraton teatral de peste 2.200 de minute de teatru.
Succesul artiştilor Teatrului „Luceafărul” a fost dovedit prin faptul că spectacolul „Pisica verde” de Elise Wilk, în regia lui Bobi Pricop, a fost nominalizat la Premiile UNITER, la categoria Regie, „făcând Teatrul Luceafărul primul teatru pentru copii şi tineret din România care ajunge pe această valoroasă listă”, opinează Oltiţa Cîntec.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau