Petrea Gîscă şi Aurelia Simion
Dimensiune font:
* mâine seară va avea loc recitalul aniversar „35 de ani de activitate artistică” a profesorilor univ. dr. Petrea Gîscă şi Aurelia Simion * începând cu ora 18.00, ieşenii sunt aşteptaţi la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) Iaşi
Un suflu în corn şi o lovitură de ciocănel într-una din corzile metalice ale unui pian fac să răsune muzică de calitate în sufletele oamenilor de peste 35 de ani. Profesorii universitari doctori Petrea Gîscă – corn şi Aurelia Simion – pian, „gâdilă într-un mod plăcut” auzul a zeci de oameni care i-au ascultat şi pe care i-au îndrumat în carieră. Mâine, începând cu ora 18.00, Aula BCU va găzdui recitalul aniversar intitulat „35 de ani de activitate artistică”, aniversându-i pe profesorii care au avut zeci de recitaluri de-a lungul carierei. Evenimentul va fi moderat de prof. Carmen Zaharia Danicov, iar invitatul special al serii va fi actorul Petrică Ciubotaru, societar de onoare la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Din program fac parte: „Concertino Rondo KV 371” - W. A. Mozart, „Fantezie op. 2” şi „Nocturnă op. 7” - Franz Strauss, „Morceau de concert op. 94” - C. Saint-Saens, „Poem” de Oleg Negruţa, iar surpriza serii este „Studiu de concert” care „face parte din volumul de «Zece studii pe teme folclorice pentru corn», pe care l-am publicat recent la Editura StudIS”, după cum spune Petrea Gîscă.
Artiştii şi poveştile lor
Instrumentist şi profesor, Petrea Gîscă s-a născut la Suceava şi a făcut studiile la Iaşi, începând cu Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă”, la clasa de corn a prof. Neculai Musteaţă. A continuat studiile superioare de specialitate tot la Iaşi şi a absolvit Conservatorul „G. Enescu” ca şef de promoţie. Iulia Bucescu (teorie şi solfegii), S. Păutza (orchestră), Ioan Husti (forme muzicale), Gabriela Ocneanu (istoria muzicii), Dumitru Sâpcu (muzică de cameră) şi Romeo Cozma (armonie) au fost îndrumătorii maestrului, însă, probabil ca o coincidenţă de nume, a fost cucerit de profesorul Constantin Petrea, care l-a învăţat tainele instrumentului de suflat numit corn şi astfel a reuşit ca în toţi anii aceştia să îi calce pe urme mentorului său câştigând numeroase premii şi având numeroase activităţi didactice, muzicologice şi de creaţie.
„Evenimentul de mâine este unul de suflet, în care voi interpreta unele dintre cele mai frumoase pagini muzicale din literatura cornului. Consider manifestarea ca o încununare a activităţii mele concertistice în ţară şi străinătate. Cornul nu este un instrument la care să performeze foarte mulţi solişti, de aceea manifestările de acest gen sunt relativ rare. Pentru mine este o onoare sa cânt în Iaşi, aici unde m-am format şi de unde nu am plecat, chiar dacă am avut ocazia”, a declarat prof. univ. dr. Petrea Gîscă pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”
Despre Aurelia Simion ar fi multe de spus, dar dacă putem concentra în câteva fraze, ar suna aşa: Pasionată de pian, limbi străine (rusă, franceză şi italiană), profesorul universitar Aurelia Simion predă lecţii de pian, muzică de cameră şi acompaniament. A susţinut numeroase recitaluri solo sau în colaborare cu solişti, profesori, studenţi şi elevi şi a participat la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale în calitate de acompaniator/ preşedinte/ membru în juriu. A predat la Colegiul Pedagogic din Bălţi, Conservatorul Moldovenesc de Stat „Gavriil Musicescu” din Chişinău, Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Studioul muzical – coral „Lia Ciocârlia” de la Palatul Copiilor din Chişinău şi în Iaşi, la Liceul de Artă „Octav Băncilă” şi Universitatea de Arte „George Enescu”. La cele enumerate se adaugă publicarea unor volume şi partituri, participarea la numeroase emisiuni radio şi tv.
Sursa foto: www.societateadeconcerte.org
„Acest recital este deosebit prin faptul, că este pentru prima dată când activitatea mea artistică este marcată printr-un eveniment aniversar. Cei 35 de ani de activitate înseamnă nenumărate ore de studiu, peste o mie de recitaluri, turnee, participări la festivaluri, concursuri naţionale şi internaţionale, colaborări cu formaţii camerale, cu coruri, dar şi experienţa obţinută, acompaniind solişti din România, Republica Moldova, Italia, Elveţia, Rusia, Suedia şi altele”, ne-a declarat prof. univ. dr. Aurelia Simion.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau