Pictorul Liviu Suhar expune la Galeria „Th. Pallady”
Dimensiune font:
După ampla expoziţie „Liviu Suhar 70”, din 2013, prin care a fost omagiat de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Liviu Suhar revine cu o nouă selecţie de lucrări ce va încânta iubitorii de artă.
„Crâmpeie de realitate transfigurate cu emoţie şi sensibilitate după reguli şi înţelesuri personale” reuneşte, de această dată, pictorul Liviu Suhar în expoziţia „Transfigurări subiective”, ce va fi deschisă în perioada 10 – 29 februarie, la Galeriile de Artă „Th. Pallady”. „Cum altfel aş putea numi, în sensul cel mai larg al cunoaşterii, opera de artă, dacă nu ca reprezentând transfigurarea unui crâmpei de realitate cu mijloacele şi instrumentele specifice unui limbaj de comunicare interumană? Nu ştiu când am devenit conştient de profunzimea mesajului acestui fapt, dar ştiu că viaţa mea a gravitat, în esenţa ei, în jurul acestui adevăr. Pentru mine realitatea nu semnifică doar cadrul material la care îmi raportez existenţa fizică, ci reprezintă camera tezaurului ce adăposteşte idei, vise, aspiraţii şi infinite sugestii pentru transfigurarea lor în opere de artă”, este însemnarea pe care pictorul ieşean o face în albumul ce însoţeşte această expoziţie.
Liviu Suhar s-a născut pe 17 februarie 1943, în localitatea Iacobeni, judeţul Suceava. A absolvit Liceul de Arte „Octav Băncilă” Iaşi (1962) şi Facultatea de Arte Plastice şi Decorative a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1968), devenind apoi profesor în cadrul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design - Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi.
A făcut stagii de studii şi cercetare ştiinţifică la Madrid şi Barcelona. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Iaşi, cetăţean de onoare al comunei Iacobeni – Suceava, şi membru al CNEAA pentru artă şi arhitectură. A expus în ţară, dar şi străinătate - Elveţia, Spania, Ungaria, Austria şi Germania -, lucrările sale regăsindu-se în colecţiile mai multor muzee naţionale, precum şi în colecţii private.
Liviu Suhar este, de asemenea, autorul unor volume precum „Pledoarie pentru obiectul metaforă” – Eseuri (2003); „Natura moartă în opera lui C.D. Stahi” (2004); „Natura moartă în pictura românească” (2005); „Glose în labirintul artelor vizuale” (2009) sau „Meditaţii şi metafore picturale” - lansat în 2014 în cadrul unei expoziţii personale, găzduite de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
Expoziţia „Transfigurări subiective” este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Asociaţia „Artă și Educaţie - Liviu Suhar”. Deşi nu este programat un vernisaj, vizitatorii acestei expoziţii ar putea avea surpriza de a întâlni autorul, printre lucrările sale, la Galeriile „Pallady” de pe strada Lăpuşneanu. Gina POPA
„Realitatea în miezul căreia trăim este o nelimitată şi permanentă sursă provocatoare pentru inovarea şi îmbogăţirea limbajului specific artei. Scopul principal al demersului meu creator este cel al concretizării posibilelor reprezentări ale surprinzătoarelor ipostaze descoperite în această realitate”, Liviu Suhar
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau