Pictură şi artă murală din ceramică
Dimensiune font:
Două expoziţii simultane îşi aşteaptă vizitatorii la primul etaj al Iulius Mall. Vernisarea expoziţiilor va avea loc duminică, 31 iulie, începând cu ora 17.00, iar lucrările vor fi expuse până pe 13 august.
Viaţa şi arta. În aceeaşi propoziţie, însemnătatea acestor două cuvinte se poate rezuma la „viaţă dedicată artei”. Cu siguranţă cine spune că artistul plastic este pe cât de sărac, pe atât este de bogat. Într-o lume în care lumea nu mai apreciază arta la adevărata ei valoare, îşi fac loc printre multitudinea de oamenii cu meserii diverse şi doi artişti ieşeni ce şi-au dedicat viaţa studiului artei şi creării acesteia. Gabriel Obreja şi Geta Romanescu vin în întâmpinarea publicului iubitor de artă cu două expoziţii de artă plastică ce etalează lucrări de artă murală din ceramică şi lucrări de pictură. Expoziţia poate fi vizionată începând de ieri până pe 13 august, iar vernisarea acesteia va avea loc duminică, 31 iulie, de la ora 17.00. Cuvântul de deschidere al vernisajului va fi susţinut de doctorul în estetică prof. univ. dr. Mihai Pamfil.
Evenimentul este rezultatul unei colaborări între Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România – Filiala Iaşi şi Iulius Mall. „Împreună am reuşit să formăm o echipă care susţine şi promovează arta de bună calitate. Expoziţia este o reuşită în arta plastică românească şi reprezintă rodul multor zile şi nopţi de trudă din partea artiştilor. Expoziţia este un succes şi ne dorim să organizăm cât mai multe astfel de evenimente, atât în galeriile de artă profesioniste, cât şi în spaţii neconvenţionale cum sunt mallurile, care vin în întâmpinarea publicului iubitor de artă şi frumos”, a declarat profesor Carmen Sîrbu, coordonatorul evenimentului. Aceasta a precizat şi faptul că „şapte oameni au muncit o noapte întreagă doar pentru a etala creaţiile plastice în spaţiul expoziţional alocat de Iulius Mall”.
Conceptul expoziţiei „Universuri picturale”
Lucrările de pictură incluse în cadrul expoziţiei „Universuri picturale”, structurate pe un teren al clasicismului tehnic, aşa cum precizează organizatorii, explorează diferite forme de viziuni asupra unor simboluri subiective, capabile de a prefigura multitudinea de trăiri generate de percepţia realităţii. „Compoziţiile plastice prezente pe simeză, aflate între figurativ şi abstract, alunecă uneori pe terenul informalului, generând astfel reprezentări morfologice variate specifice diversităţii materiale şi spirituale universale”, declară Geta Romanescu, artist plastic.
Conceptul expoziţiei „Arteopterix”
Expoziţia „Arteopterix” îşi are numele din cea mai veche fosilă a unei specii de păsări (Archaeopteryx), după cum însuşi artistul Gabriel Obreja declară. „Expoziţia se constituie dintr-o organizare de ansamblu a mai multor lucrări de ceramică destinate pentru a fi amplasate pe suporturi murale de dimensiuni variate. Datorită specificului spaţiului expoziţional, ce poate fi contemplat de la etajul superior al clădirii respective inclusiv într-o percepţie «în zbor de pasăre», ansamblurile compoziţionale dispuse orizontal pot fi percepute cu deformări perspectivice minore, avantaj la care nu se poate accede în nici o altă sală de expoziţii din oraşul Iaşi”. Pentru a fi în ton cu caracterul semantic al structurilor materiale reprezentate artistic prin intermediul ceramicii sau a lutului nears, titlul expoziţiei face o trimitere la zborul metaforic al creativităţii artistice, prefigurând discret o sugestie de arhaic.
„Un metru pătrat variază între 100 şi 1.000 de euro, în funcţie de tipologia lucrării, cantitatea de material, gradul de dificultate şi dacă lucrarea este deja făcută, ori este făcută la comanda clientului” - Gabriel Obreja, artist plastic.
Artistul a povestit şi despre viaţa grea pe care o duce un artist specializat pe arta murală (cel puţin), întrucât „un artist, ca şi un doctor, trebuie să aibă din ce trăi. În ambele meserii se munceşte mult pentru a ajunge la un rezultat final. Cât învaţă un medic pentru a consulta o oră pe cineva?”. Artistul a mai declarat faptul că o lucrare de artă murală costă în medie 200 de euro metrul pătrat, chiar dacă cu banii aceştia abia reuşeşte să scoată cheltuielile cu materialele folosite.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau