Pinacoteca ieşeană va avea o galerie virtuală
Dimensiune font:
Lucrări din patrimoniul pinacotecii ieşene, semnate de Gheorghe Panaiteanu Bardasare, Emanoil Bardasare, Constantin Stahi, Gheorghe Popovici, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ştefan Dumitrescu, Octav Băncilă şi Theodor Pallady au fost selectate pentru a sta la baza unui proiect menit să revoluţioneze relaţia publicului cu muzeul.
Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” (CMNM) Iaşi va expune virtual publicului o parte dintre lucrările din patrimoniu, prin intermediul unui sistem informatizat, ce va fi dezvoltat până în 2016, în cadrul unui proiect de cercetare original. Intitulat SIMAP - „Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din România”, acesta va fi realizat de către specialişti de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, CMNM, Institutul de Cercetare în Chimie Macromoleculară „Petru Poni” şi Compania RomSoft. „Obiectivele cercetării cuprind, în primă instanţă, actualizarea informaţiilor existente despre capodoperele de artă modernă existente în pinacoteca ieşeană, ce vor fi expuse sub o formă inedită publicului. Proiectul este unul pilot, cu aplicabilitate pentru muzee din întreaga ţară. Sperăm ca până atunci lucrările de reabilitare de la Palatul Culturii să fie finalizate și să regătim redeschiderea muzeelor”, precizează Lăcrămioara Stratulat, directorul CMNM Iaşi şi, totodată managerul proiectului.
În valoare de 1.029.387 lei, SIMAP se derulează în perioada 2014 - 2016 şi este finanţat de către UE FISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. „Acest proiect a fost câştigat în urma unui concurs naţional, fiind apreciate elementele inovative, ştiinţifice. Este important să lăsăm publicul să interacţioneze, să oferim vizitatorilor posibilitatea de a ne transmite ce interese, ce priorităţi au, iar noi să ne adaptăm discursul pentru ceilalţi vizitatori”, spune George Pleşu, doctorand în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi.
Iniţiatorii proiectului au pornit de la ideea de a schimba maniera în care muzeul comunică informaţii publicului: „Un vizitator vede o lucrare în muzeu, ghidul îi povesteşte despre ea, iar naraţiunea este completată apoi de imagini în sistem informatizat. Vrem să accesibilizăm acele opere mai multor categorii de public, de la copii, la adulţi, pentru că dincolo de a se informa, vizitatorii îşi doresc şi să se simtă bine când vizitează un muzeu. Miza noastră este să oferim informaţii corecte, printr-o interfaţă tehnologică prietenoasă”, spune Cristian Nae, critic de artă, lector dr. la Universitatea de Arte.
Publicul va avea posibilitatea să descopere, astfel, şi secretele din spatele imaginilor expuse pe simeze. Dacă în cazul galeriilor virtuale ale unor mari muzee europene, vizitatorii pot interveni pentru a eticheta lucrările cu elemente care le-au atras atenţia, făcând astfel informaţiile să circule şi în reţelele de socializare, în varianta ieşeană proiectul valorifică şi munca specialiştilor din domeniul conservării. „Provocarea este mare şi pentru noi, pentru că vom putea oferi şi informaţii tehnice, prin intermediul unui studiu privind materialele folosite în pictură de diverşi creatori. Fie că este vorba de metode de analiză a stratului pictural, fie că este vorba de intervenţii ale autorului în timp sau de restaurări”, a spus dr. ing. Maria Geba, coordonator al Centrului de Conservare - Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul CMNM Iaşi.
Proiectul reprezintă o premieră la nivel naţional, pe plan mondial existând doar câteva iniţiative de acelaşi nivel de complexitate – în Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii.
Sursa foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau