Povestea din spatele a un milion de cărţi vândute
Dimensiune font:
Ultima zi a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) Iaşi a adus-o printre liceeni şi persoane trecute de vârsta şcolii pe scriitoarea şi scenarista din Germania Monika Peetz.
Evenimentul a avut loc ieri, 5 octombrie, în cadrul „Întâlnirilor Clubului Logos”, un grup al elevilor Colegiului Naţional „M. Eminescu” Iaşi ce a luat fiinţă în 2013, la iniţiativa şi sub coordonarea profesorului Serinella Zara şi prin care membrii participă la dialoguri culturale cu personalităţi ale literaturii, precum şi ale presei culturale locale şi naţionale. „După excursuri în advertising, în dramaturgie şi în lumea editorială, din 1990 este redactor la televiziunea din Bavaria, redacţia de film, iar din 1998 a devenit autoare de romane cu un imens succes. Discutăm aici despre cel puţin primul volum dintr-o trilogie - Doamnele de marţi - care a fost vândut în peste 1 milion de exemplare în jumătate de an, ceea ce este imens. Pentru un scriitor român de succes atât în plan naţional, cât şi internaţional, comparaţia aproape că nu poate fi făcută”, a fost descrierea moderatoarei întâlnirii, Serinella Zara, despre Monika Peetz.
De la filme la romane de succes, doar un pas
Încă din timpul studenţiei, scriitoarea germană a început să scrie scenarii pentru filme de 90 de minute, pentru seriale de câte două filme, precum şi pentru televiziunea bavareză. „10-15 ani am făcut doar film. La un moment dat mi-am spus Dar, de fapt, tu voiai să scrii romane! Această carte – Doamnele de marţi – a început ca film. Un producător a venit la mine şi m-a întrebat dacă aş putea scrie o poveste în care trei personaje merg în Cehia. I-am răspuns spontan Vom gândi să avem cinci femei şi ele vor pleca într-un pelerinaj. Aşa au luat naştere în paralel romanele şi scenariul pentru film”, povesteşte Monika Peetz despre începuturile sale ca scriitor. Numele personajelor, pe care le schimbase de cinci ori din dorinţa de a fi reprezentative, şi trecerea de la scrierea de scenarii de film la cea de romane au fost câteva dintre momentele dificile pe care le-a avut scriitoarea germană.
Andreea IGNEA
***
„Cinci doamne, cinci prietene. Cu temperamente cât se poate de diferite. Caroline, avocat de meserie, consecventă şi hotărâtă, Kiki, mereu îndrăgostită, Eva, familistă convinsă şi sclavă a cifrei patru. Are patruzeci de ani, patru copii şi mintea în patru zări. Estelle, soţie de farmacist, femeie modernă şi răsfăţată, genul care îşi îndeasă peste măsură în geamantane şi îi lasă pe alţii să i le care. Şi Judith. Minionă şi plină de graţie, regina dramelor din societatea lor, care preferă să-şi discute problemele la nesfârşit în loc să le rezolve”, sunt printre primele cuvinte ale volumului „Doamnele de marţi”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau