Premieră „Un duşman al poporului“ pe scena Teatrului din Iaşi
Dimensiune font:
Piesa de teatru de Arthur Miller este o adaptare după Henrik Ibsen. După aproape 115 ani, piesa revine pe scena Teatrului Naţional.
După succesul ultimelor două spectacole montate de regizorul Claudiu Goga pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi (TNI), „Acasă, în miezul verii“, de Tracy Letts şi „Vizita bătrânei doamne“, de Friedrich Dürrenmatt, TNI vine în întâmpinarea publicului cu un nou spectacol în viziunea aceluiaşi regizor. Astăzi, 21 aprilie, la Sala Mare, începând cu ora 19.00, va avea loc premiera spectacolului descris ca fiind „de o tulburătoare actualitate”. Vineri, 22 aprilie va avea loc a doua reprezentare a spectacolului.
„Am convingerea că această piesă poate fi vie pentru noi datorită temei care reprezintă, după părerea mea, tema centrală a vieţii noastre sociale de astăzi. Apare întrebarea dacă garanţiile democratice menite să protejeze minorităţile trebuie uitate în momente de criză. Dacă viziunea cuiva despre adevăr trebuie considerată o sursă de vinovăţie în momentul în care o mulţime de oameni o condamnă ca fiind o minciună periculoasă şi diabolică” , scrie Arthur Miller în prefaţa piesei „Un duşman al poporului”, traducerea – Silvia Ghilaş.
Prima montare a piesei a avut loc la TNI
Prima încercare parţială de punere în scenă a piesei a avut loc pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în 1894, cu titlul „Doctor Sălceanu”. Un an mai târziu, în primăvara anului 1895, se montează, tot la Naţionalul din Iaşi, primul spectacol românesc cu o piesă ibseniană. Celebrul State Dragomir este primul actor român în rolul doctorului Stockman. Conform cronicilor vremii, datorită lui, „Un duşman al poporului” se reia, tot aici, în 1903.
Din distribuţie fac parte actori consacraţi ai Iaşului, precum Constantin Puşcaşu, Teodor Corban, Petronela Grigorescu, Adi Cărăuleanu, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Andreea Boboc, Dumitru Năstruşnicu, Ionuţ Cornilă, Puşa Darie, Flavius Hotăranu,Gabriel Anton, Emil Coşeru, Cosmin Panaite, Dumitru Florescu, Sorin Cimbru, Lucian Valacu, Nicolae Ionescu, Delu Lucaci, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Adrian Marele.
Larisa LAZĂR
Henrik Ibsen (n. 20 martie 1828 - d. 23 mai 1906) a fost un dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanţii de seamă ai dramei de idei din literatura mondială.
Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005) a fost un dramaturg şi eseist american de origine evreiască. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie, dar a fost şi soţul celebrei actriţe Marilyn Monroe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau