Premieră inedită pe scena Teatrului „Luceafărul”
Dimensiune font:
Ultima premieră a stagiunii promite un spectacol ce îmbie publicul să-şi facă propria poveste. Cunoscutul basm „Hansel şi Gretel” va fi „spus” într-o versiune nouă, ce combină storytelling-ul cu animaţia de obiecte.
Tradiţionalele păpuşi vor fi înlocuite cu obiecte, a căror latură utilitară de transformă într-una cu valenţe artistice, pentru a pune în scenă ultima premieră a stagiunii 2014-2015, oferită de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi. Spectacolul este realizat după cunoscutul basm al Fraţilor Grimm, „Hansel şi Gretel”. Pornind de la o idee a Oltiţei Cîntec, director adjunct artistic, varianta propusă publicului este o formulă de spectacol inedită pentru echipa artistică a teatrului ieşean, combinând storytelling-ul cu animaţia de obiecte, într-o reprezentaţie în care interpreţii sunt deopotrivă naratori şi personaje.
Povestea celor doi fraţi pierduţi în pădure va fi narată, folosind mijloace specifice teatrului de animaţie modern, de Carmen Mihalache, Liliana Mavriş Vîrlan, Alex Iuraşcu şi George Cocoş. „Am creat un spectacol de improvizaţie, în care imaginaţia privitorului e pusă serios la treabă. Am vrut un spectator activ, care, văzând spectacolul, să îşi facă propria poveste. De data aceasta am renunţat la păpuşi în accepţia lor tradiţională şi am apelat la obiecte, care îşi părăsesc latura utilitară şi capătă valenţe teatrale. Vrem să demonstrăm că în teatru ficţiunea e cel mai important lucru şi că, dacă visăm, putem facem teatru din orice, cu orice”, explică regizorul Ion Ciubotaru. Montarea are, de asemenea, o importantă latură pedagogică, elementele educaţionale fiind caracteristice fiecărui basm.
Scrierea textului de spectacol i-a purtat Ramonei Iacobuţe paşii în lumea copilăriei, regăsind „bucuria aceea pură de la 7 ani”. „Am mers pentru prima dată la teatru la 7 ani şi am simţit că a coborât o vrajă asupra mea. De atunci, cochetez cu aceasta lume, ca spectator, critic amator şi, mai nou, ca scriitor. Dramatizarea acestei poveşti mi-a testat cea mai preţioasă dintre calităţile pe care trebuie să le aibă un scriitor - capacitatea de a spune şi a respune poveşti la nesfârşit. Am intrat în lumea lui Hansel şi Gretel şi, împreună cu actorii, cu regizorul şi cu scenograful, am respus o poveste. Bucuria aceea în stare pură de la 7 ani a revenit!”, povesteşte Ramona Iacobuţe.
Sculptorul de păpuşi de la Teatrul „Luceafărul”, Constantin Butoi, a acceptat provocarea de a realiza obiectele scenice ce vor prinde viaţă duminică în spectacolul „Hansel şi Gretel”, punându-şi, din nou, în valoare creativitatea, identificând şi adaptând scenic obiecte banale cu potenţial artistic. Andreea IGNEA
Avanpremiera spectacolului „Hansel şi Gretel” este programată duminică, 28 iunie, de la ora 10.00, în sala mică a Teatrului de Copii şi Tineret „Luceafărul”. Apoi, de la ora 11.30, va avea loc premiera spectacolului. Preţul unui bilet este de 10 lei, acestea putând fi achiziţionate online sau de la casieria teatrului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau