Primăvara aduce din nou schelele pe faţada Palatului Culturii FOTO/ VIDEO
Dimensiune font:
Clădirea emblematică pentru Iaşi a fost închisă vizitatorilor în anul 2008. După ce mai multe termene de finalizare au fost amânate, în principal din lipsa fondurilor, lucrările se află acum în ultima fază de execuţie. Acestea ar trebui să se încheie în ianuarie 2016.
Schelele de la exteriorul Palatul Culturii au fost demontate, fără ca faţada din partea de sud-vest a clădirii să fie finalizată, ceea ce îi pune pe gânduri pe ieşenii care au uitat cum mai arată interiorul clădirii-simbol a oraşului.
Lucrările de restaurare şi conservare, aflate în ultima etapă a investiţiei, se desfăşoară însă în interior, după ce fondurile pentru redeschiderea şantierului au fost alocate de Ministerul Culturii, în octombrie 2014. „Aproximativ 250 de muncitori lucrează în aceste zile pe şantierul de la Palatul Culturii. Această a doua şi ultima etapă de lucru are ca termen de finalizare luna ianuarie 2016. La exterior, schelele vor fi ridicate din nou, când condiţiile meteorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor”, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” (CMNM) Iaşi.
Pe holul central al Palatului, schela este înălţată până la ultimul etaj. În aripa vestică, lucrările se află în diverse stadii de execuţie, de la decapare, consolidare, înlocuire a circuitelor electrice, până la finisaje. „Acum se fac decopertări la holul din partea vestică, unde se lucrează pe toată aripa la consolidare, la acoperirea parţială a sitului arheologic. De asemenea, continuă cercetările arheologice, care sunt realizate în proporţie de 98 la sută, şi încercăm să stabilim împreună cu proiectantul detaliile pentru a pune în valoare porţiuni din situl arheologic”, detaliază directorul CMNM Iaşi.
Palatul Culturii, clădirea care adăposteşte sediul a patru muzee din structura Complexului „Moldova”, se află în lucrări de reabilitare de la sfârşitul anului 2008. Proiectul intitulat „Lucrări: rest de executat – structură, arhitectură, instalaţii, componente artistice, turn central şi turn cu ceas Palatul Culturii Iaşi” include lucrări de consolidare, restaurare şi conservare. În urma procedurilor de achiziţie publică prin licitaţie deschisă, contractul de lucrări a fost atribuit firmei „Iasicon”, care continuă, astfel, lucrările întrerupte în 2012.
Această a doua etapă a lucrărilor este prevăzută să se desfăşoare pe parcursul a 15 luni calendaristice, fondurile fiind administrate de Unitatea de Management a Proiectului (UMP), din cadrul Ministerului Culturii. „Lucrările se vor încheia la timp, în ianuarie 2016, conform graficului”, afirmă Lăcrămioara Stratulat.
Lucrările sunt co-finanţate de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Valoarea estimată a lucrărilor aferente acestei etape este de 15.720.000 euro, fără TVA, în timp ce valoarea deja investită, aferentă primei etape a lucrărilor, a fost de 11.396.328 euro, fără TVA.
La Palatul Culturii, lucrările de restaurare au început în 2008. După o întrerupere de doi ani (2012 - 2014), acestea au fost reluate la sfârşitul lunii octombrie 2014, de firma „Iasicon”. Conform proiectului realizat de „Impex Romcatel”, după redeschiderea Palatului Culturii, vizitatorii vor avea acces atât la informaţie, cât şi la spaţii de relaxare, printre noutăţile incluse în circuitul muzeal aflându-se o cafetărie, un loc de joacă pentru copii, precum şi spaţii pentru evenimente metamuzeale, amenajate în cele două curţi interioare. Gina POPA
„Palatul Culturii a fost lucrarea vieţii lui I.D. Berindei”
Palatul Culturii a fost ridicat între anii 1906 şi 1925. Construit în stil neogotic, acesta reprezintă una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială, fiind creaţia cea mai importantă a arhitectului I. D. Berindei. Clădirea a fost inaugurată pe 11 octombrie 1925 ca sediu al Palatului de Justiţie. Din 1955, destinaţia clădirii a fost schimbată, găzduind patru importante muzee ale Moldovei- de Artă, Istorie, Etnografie, Ştiinţă şi tehnică, reunite astăzi sub denumirea Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi.
15.720.000 euro, fără TVA - aceasta este valoarea maximă estimată a lucrărilor aferente acestei a II-a etape a investiţiei la Palatul Culturii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau