Principesa Olga M. Sturdza
Dimensiune font:
Remarcabilă personalitate a vieţii publice din timpul primului război mondial şi din perioada interbelică, Olga Sturdza (născută Mavrocordat), a fost o talentată sculptoriţă, ei datorându-i-se Monumentul Unirii din Iaşi.
S-a născut în urmă cu 130 de ani, pe 27 septembrie 1864, în comuna Popeşti din judeţul Iaşi, ca fiică a principelui Alexandru Mavrocordat (1844-1907). S-a căsătorit în 1908 cu Mihail Sturdza, nepotul domnitorului Mihail Sturdza, care a domnit în Moldova între anii 1834- 1849 devenind prin căsătorie principesa Olga M. Sturdza. Între operele sociale ale principesei, la loc de frunte se află ocrotirea orfanilor din Primul Război Mondial. Astfel, a propus, organizat şi condus „Societatea pentru ocrotirea orfanilor de război”, structură socială care a mobilizat, canalizat şi orientat resursele întregii naţiuni pentru salvarea generaţiei ameninţate cu pieirea. Societatea, cu sediul la Iaşi, a fost înfiinţată la 30 decembrie 1917 şi a dăinuit până în anul 1954, având ca preşedinte pe principesa Olga Sturdza. Numai în Moldova au fost organizate 27 de orfelinate de băieţi, de fete şi mixte, sanatorii, spitale etc. Până în 1924 se aflau în evidenţele de ocrotire peste 360.000 de orfani, din care numai în Moldova circa 61.000.
În anul 1918, Olga Sturdza înfiinţează „Orfelinatul Principesa Olga M. Sturdza”, inaugurat pe 1 noiembrie, cu o şcoală primară de băieţi în palatul de la Miroslava al familiei Sturdza. Militantă pe tărâm social şi artistic, Olga Sturdza a făcut la Iaşi studii cu cei mai buni profesori de la Şcoala de Belle Arte; şi-a continuat pregătirea artistică la Berlin, Dresda şi Paris. Talentată pictoriţă, ea s-a orientat cu prioritate spre priveliştile ţinutului Neamţului care i-a inspirat mai multe peisaje, dar şi spre fizionomiile unor monahi ai Mănăstirii Neamţului. Dintre lucrările de sculptură se păstrează monumentul funerar al tatălui ei, în biserica din Miroslava.
Lucrarea prin care Olga Sturdza a rămas în memoria posterităţii, a ieşenilor în special, este Monumentul Unirii din 1918. Grupul celor patru femei îmbrăţişate simbolizând Basarabia, Bucovina, Transilvania, reunite după Primul Război Mondial la Patria Mamă - România. Inaugurarea grupului statuar, amplasat lângă Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, pe locul unde este acum statuia lui M. Eminescu, a avut loc la 29 mai 1927. Distrus din ordinul regimului comunist, în 1947, a fost reconstruit şi amplasat, pe 1 decembrie l999, în faţă Facultăţii de Medicină din Iaşi.
Principesa Olga M. Sturdza s-a stins din viaţă la 10 iulie 1971, în Franţa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau