Proiecţie de gală, la Iaşi, pentru „Sieranevada” VIDEO
Dimensiune font:
Lungmetrajul care a trecut pe la Cannes, ajunge la Iaşi pentru o premieră de gală * proiecţia va avea loc pe 8 septembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor * biletele sunt disponibile la Cărtureşti şi la Stud Pass
După ce a deschis competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „Sieranevada” va deschide şi sezonul de toamnă al premierelor cinematografice româneşti.
Pelicula îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, iar de pe 9 septembrie va rula pe marile ecrane din România.
Cristi Puiu şi al patrulea lungmetraj
Acţiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo, şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.
„Una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale anului”, aşa cum o anunţă organizatorii proiecţiei filmului „Sieranevada”, va avea premiera de gală la Casa de cultură a Studenţilor (CCS) din Iaşi, joi, 8 septembrie, de la ora 19.00, iar la eveniment va participa regizorul Cristi Puiu.
În cadrul conferinţei de presă din perioada Festivalului de la Cannes, Cristi Puiu a declarat faptul că „în 2007, tatăl meu a murit. Eram în juriul secţiunii Un Certain Regard la Cannes. Parastasul tatălui meu, cel ce se ţine imediat după înmormântare, s-a petrecut într-o manieră extrem de bizară. În apartament, în casă, mişunau tot felul de personaje pe care eu nu le cunoşteam, amici cu care bea el câte un păhărel, vecini. Ţin minte că m-am luat la harţă cu un coleg de serviciu de-al mamei mele, apropo de istoria comunismului”.
Lungmetrajul cu numărul patru regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălăşoiu. Jean Paul Bernard, Filip Muresan şi Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume, în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiţia Ştefănescu şi Ciprian Cimpoi au semnat montajul, iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu –producător.
„Sieranevada” este o producţie Mandragora în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France, Eurimages. Cu participarea: HBO Romania, Aide aux Cinemas du Monde, Valvis Holding Distribution, Centre National du Cinema et de l’Image Animee, Ministere Des Affaires Etrangeres et du Developpement International, Institut Francais, Arte France.
Biletele pentru eveniment sunt disponibile începând de astăzi, la Cărtureşti, şi în reţeaua Stud Pass (Iulius Mall, et. 2). Preţul biletului este 15 lei, iar elevii şi studenţii beneficiază de reducere, tichetul fiind 10 lei.
„Camera de luat vederi este ca un om «invizibil» sau în cazul filmului meu este chiar... mortul. Am ceva lucruri de pus la punct cu mortul, şi atunci, mi-am spus: «este povestea ideală!». În tradiţia ortodoxă, sufletul mortului este liber timp de 40 de zile, se mişcă liber, oriunde. M-am întrebat, «cum să fac spun această poveste prin intermediul unui... mort care circulă nestingherit?» Punând camera în «locul» mortului, acest om invizibil. Este ceea ce am dorit să văd eu însumi, prin «privirea» mortului” - regizorul Cristi Puiu, despre pelicula „Sieranevada”
„În viaţă, nu deţinem toată povestea, povestea comunităţii sau povestea unui eveniment personal. Este un puzzle din care ne lipseşte cea mai mare parte a pieselor, şi când spun cea mai mare parte a pieselor, înseamnă că avem în mână doar câteva piese din muntele de piese pe care îl reprezintă istoria umanităţii. Avem la dispoziţie doar câteva piese disparate şi presupunem că între aceste piese trebuie să ne imaginăm totul, asta e ficţiune. Ficţiunea vieţii noastre, istoria noastră personală, şi suntem siguri că deţinem tot adevărul“ - regizorul Cristi Puiu
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau